Originalni serijal je bio paklen što se tiče Suit Only pokušaja. Ja se nisam ni usuđivao da probam do Blood Money-a, a i to sam probao samo par puta na mapama koje sam dobro poznavao. Kad bih uspio bio je stvarno dobar osjećaj, ali isto je bilo malo mazohistički, a igre ne igram zbog toga.
WoA trilogija uopšte nije zahtjevna po tom pitanju, Suit Only je jedan od challenge-a u svakoj misiji i nije ga teško dobiti. Ja sam htio da budem efikasan, pa da spojim i SA i SO, kad ga već pokušavam. Dizajn svake mape je takav da ti omogućava puno prilaza, puno zaobilaznih ruta, puno telefoniranih rješenja (npr. evo baš ovako postavljenih kutija da se sakriješ iza njih i prođeš, evo baš onako postavljene platforme da se na nju popneš i preskočiš, evo baš tu na ogradi da bude metalna zaštita da te stražari ne vide dok ih krišom zaobilaziš) tako da sam ja i bez poznavanja mape relativno lako dolazio u poziciju da ostanem nasamo s metom. Češto i u početnom odijelu možeš da prođeš dobar komad mape, a da ti niko ne maše rukama i graje da se makneš.
Da, Blood Money je vrhunska igra i savršen most između stare i nove trilogije. Dosta stvari koje su se pojavile po prvi put ("accidents" eliminacije, skretanje pažnje, skladištenje tijela) u Blood Money-u su i dalje tu, to je veliko priznanje za filozofiju dizajna igre koja je stara skoro 20 godina.
Contracts-u je mana što je pola igre rimejk prve igre, i to rimejk bolje polovine što mi je i tad bilo suludo, zašto nisu radili rimejk lošije polovine. Najgore je što neke od rimejkovanih misija nisu ni uspjele da nadmaše original! Ali, ono što je bilo novo je bilo spektakularno. Mene lično je radio čisto na mračnu atmosferu (stalno je noć), na izvanredan soundtrack, na par nezaboravnih (u svakom smislu, uh) misija i po prvi put viđenih alternativnih rješenja (kad se oružje prošvercuje do mete sakriveno u pile ili bači plinska boca u kamin).
Stvarno, cijeli serijal je jedan od rijetkih primjera da svaka naredna igra uspijeva da bude i više i bolje od prethodne, a u moru silnih franšiza sa lošim nastavcima to mora baš da se cijeni.

Reply With Quote
Bookmarks