Zamuti se malo oko online trgovine

U svakom slučaju lijepo je bilo vidjeti reakcije ljudi u skladu sa njihovim interesima. Isto kao što konstatovat da forumašima hmmmmm... NIJE MRSKO kada rastu cijene nekretnina, ali ih žulja kada poskupi hrana, a i jedno i drugo je posljedica iste stvari INFLACIJE, samo se nalaze sa različitih strana tržišta (ponude i tražnje) u različitim situacijama.

Isto sada žulja PDV od nabavki iz inostranstva, jer im ide iz džepa. I onda se prisjete svih drugih koji bi trebalo da plate.
Kladionica, samo mi nije jasno koji to porez nisu platili od onih koje im je država propisala.
Porez na neprodate stanove građevinskim kompanijama, što je isto kao da oporezuješ neprodati namještaj fabrici namještaja ili bilo koji drugi gotovi proizvod nekog proizvođača. Naravno, nipošto da se dignu porezi na nekretnine forumaša koje oni uredno izdaju. Ili da slučajno plate 15% poreza na dohodak od rente.
Da se naplati PDV samo onima koji kupuju radi preprodaje, ali ne i onima koji kupuju kao krajnji korisnici. Gotovo nemoguće, a i tu se tek ulazi u pravno i svakako drugačije problematičnu selektivnu naplatu.
Naravno, standardna je i udara se na nas raju, porez a ne smije na velike.
Apsolutno ništa neočekivano nisam pročitao. Svakako, drago mi je što sam malo pokrenuo reakcija.
Pokušao sam dati argumente. Ako ne oporezuješ dovodiš međunarodne monopoliste poput Amazona, Alija u povoljniji položaj od lokalnih igrača koji ti zapošljavaju neki narod, i nešto ti bustuju ekonomiju i prave neki ekonomski multirplikator. I ostaješ kao država bez prihoda. Al, eto, interes je interes.
Na kraju, prisjetimo se vlade Duška Markovića koja je 2017 prva uvodila online oporezivanje i naravno popustila pritisku dva tri zaludna novinara Vijesti i stavila prag od 75 eura. Do tad je sve bilo tax free. Tada sam se raspravljao sa kolegama sa istim argumentima kao i sada i oni su naravno bili ljuti na mene.
Tada, kao malo stariji od njih mlađih shvatih koliko će rasti online market. Kad se pomamljuju oko onlajna u CG. Kupih tada neke akcije Alija i Amazona i mogu vam reć... sada su to već prilično fine pare
Nemam, dakle, ništa protiv, ali ajde da budemo principijelni.