Kao prvo,ne volim.Barem ne u smislu pozitive.Možda bi u idealnom stanju čovječanstva bilo ono,da nema potrebe za njima.Ali,nije idealno stanje čovječanstva,daleko je od toga.

Quote Originally Posted by Massaro View Post
Voliš ti te tajne službe i špijunske teme, ali još ti je tanko znanje.

Formalno, u Beogradu je bila centrala za OZNA, UDBA i kasnije SDB...
Ali su postajale SDB pri republičkim sekretarijatima unutašnjih poslova.
Dakle, svaka republika je imala svoju arhivu SDB još od 1945 godine.

Pravo pitanje je koliko su te republičke službe revnosno i saradjivale sa saveznom centralom u Beogradu u vidu serviranja poverljivih izvještaja i informacija.

U svakom slučaju, sve republike su po raspadu savezne države, formirale svoje službe državne bezbednosti prosto preuzevši ljude, predmete, arhivu, opremu i sredstva nekadašnjih republičkih SDB.

Što se Crne Gore tiče, sva arhiva je u Podgorici. U Beogradu mogu biti samo duplikati onog što je poslato iz Titograda i Podgorice.
A sad da se osvrnem na ovo.Mislila sam na glavnicu.Ono što mene da rečem brine je politička zloupotreba tako osjetljive teme.Zašto mi je fokus bio na Beograd?Mislim da znaš,to je bio glavni grad bivše YU.

Drugo,u onom tekstu ne znam koji medij je prenio neko postavi ali pominje se Štazi.Naivno.Koliko mogu bivše republike da odrade to na nivou jedne Njemačke?Evo reći ću ti ja baš sumnjam da mogu jer ne mogu da se suoče ni sa nečim što se desilo prije cca 30 godina što je za cio region poražavajuće a ne nečim iz '45.Hrvoje Klasić je izbacio serijal jedna epizoda je pod nazivom Komunisti spomenuh već HTV je odbila saradnju (koja je baj d vej u EU) znači i tamo nešto škripi.
To je sve.Neću više na temu voljela bi da je drugačije nego što je moj zaključak ali ne može nam bit.