Kako to misliš da bi banke platile solidnu sumu za rješenje?
Hoćeš da kažeš da rješenje ne postoji?
Kako to da na primjer OTP Banka iz druge države koje koristim, ne moraš plaćati mjesečno održavanje, a u svom E/M banking-u imaš opciju za svaku karticu da staviš na koji vid želiš da autentifikuješ (potvrdiš) neku transakciju online? U ovom slučaju sve iz jedne aplikacije eBanking gdje kada želiš da platiš nešto online, stigne ti notifikacija na mobilnom od aplikacije banke, gdje kada uđeš jednostavno imaš dvije opcije Potvrdi/Odbaci.
To što košta koliko košta eBanking da se napravi, je isto i do samih programerskih kuća koje održavaju iste kod nas, a logika im kao što svi vidimo i nije najbolja strana.
Plus svi znamo da banke žive konkretno od provizija, ali kod nas malo pretjeruju sa tim, a da malte ne ništa ne poboljšaju konkretno iskustvo svojim klijentima.
I vidim tu vijest isto prije neki dan da ćemo upasti u SEPA sistemu, a još ne znaju da naprave iole jednu aplikaciju da valja, sve površno.
Za 300-400k mogu uzeti neki White Label solution od renomiranih kompanija iz Evrope koji se tačno bave samo bankarstvom, i da sve bude lijepo, funkcionalno, brzo... Brzo mislim da naprave i taj jedan Instant sistem za prenos novca unutar naše malecke države.
Moje lično mišljenje jeste da banke kod nas znaju jako dobro šta fali, šta treba poboljšati, e sad je pitanje da li namjerno ne žele da rade ka tome, ili jednostavno firme sa kojima rade kod nas (što im prave/održavaju eBanking aplikacije/sistem) su blago rečeno debili - što i tvrdim da jesu, pogotovo sa najobičnijom logikom.
I samo još jednom da se vratim na to kako same banke sigurno ne bi trošile stotine hiljade eura bez potrebe i komplikovale život zaposlenima... Pa to i rade evo non-stop? Jedan u banku kod nas na šalter mi kaže da je takva birokratija kod "nas" što zahtjevaju masu papirologije, a da istu tu samo ćušnu u fioku.

Reply With Quote
Bookmarks