Quote Originally Posted by avet View Post
Neka je sa srecom. Da se bar neko vrijeme imaju plate, penzije i kamate izmirit.

Emitovane obveznice: Vlada se zadužila 750 miliona dolara

https://www.cdm.me/ekonomija/emitova...iliona-dolara/
Nisi do kraja pročitao članak.
“Već u aprilu stiže na naplatu dio obaveza iz prethodnog perioda. Shodno zakonu o budžetu, moguće je i zaduživanje u iznosu do 500 miliona eura, isključivo za potrebe eventualnog povoljnog refinansiranja duga i stvaranje fiskalne rezerve za 2025. godinu”, naveli su u saopštenju.

Napominju da nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja, osim kapitalnog budžeta, čime se ispunjava zlatno pravilo budžeta da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda.

https://www.rtvbudva.me/vijesti/crno...emljenje/75188 , 08.01.2024.
Na pitanje da li građane čeka teška godina, iz CEES-a su odgovorili da se Crna Gora mora zadužiti preko 500 miliona eura za vraćanje starih dugova. Stoga, kako objašnjavaju, nije bilo moguće dalje povećati plate u budžetu za ovu godinu bez reforme sistema zarada.

„Osim toga, tekuća budžetska potrošnja je porasla znatno više od izvornih budžetskih prihoda u posljednje dvije godine, čak za oko 300 miliona eura. Ovo povećanje potrošnje, uglavnom za socijalnu zaštitu, plate i penzije, finansirano je dobrim dijelom iz zaduženja.

https://balkans.aljazeera.net/news/e...g-duga-u-bdp-u , jan. 2023:
Pandemija i ruska invazija na Ukrajinu potaknuli su ekonomske potrese, zbog čega su pogođene sve zemlje, od Balkana do SAD-a....Sjedinjene Američke Države su 19. januara dosegle zakonski maksimum duga (debt ceiling) od 31,4 biliona dolara i aktivirane su zakonske mjere. U tehničkom bankrotu će SAD biti dok Kongres ne odobri podizanje limita....Sličnih primjera ima i u Evropi, kao i na Dalekom Istoku. Pojedine članice Evropske unije i eurozone (Grčka, Španija, Italija, Francuska…) su znale dugom preći i puno više od 100 posto nacionalnog bruto nacionalnog dohotka (BDP)....U Crnoj Gori je na kraju trećeg kvartala 2022. godine dug opšte države bio nešto iznad četiri milijarde eura, dok je ukupan spoljni dug bio 9,45 milijardi eura, podaci su Centralne banke Crne Gore. Učešće javnog duga je izuzetno visoko i dostiže 73,4 posto BDP-a. Ipak je znatno niži nego što je bio na kraju 2021. godine kada je iznosio 84,75 posto BDP-a.