Quote Originally Posted by Pterodaktil View Post
Dolazi mi uvijek na mail pdf file o deviznom prilivu plate iz Ckb dje vidim sve podatke. Jasno se vidi da je SHA naznaceno, siguran sam da to ne izmisljaju. Pomorac sam, radim na kruzeru americke kompanije. Fora je sto sam vise od godinu primao platu i nisam
Imao proviziju korespondentne banke. CKB je uzimao proviziju oko 7 eura na devizni priliv i to je to.
Ove godine kad mi se plata povecala za par hiljada pojavljuje se korespondentna banka, sad sam nasao na google, radi se o Bank of America Europe-Frankfurt. Da li je to slucajnost ili ne, ne znam. Od posiljaoca se nista nije mijenjalo sve je ostalo isto, provjerio sam i kod njih licno (mada oni uvijek tako kazu, ali na papiru je sve isto). Platu primam svake 2 nedelje, Ckb uzima oba puta po oko 7 eura plus Ino banka po 27 eura. A cudno mi jer recimo Hipotekarna uzima par eura kolegi, ne znam za druge banke. Banka kaze nije do nas to Ino banka uzima, posiljaoc (poslodavac) kaze nije do nas pitaj tvoju banku. Standardna prica.
Ne laze te niko niti iz CKB nit i iz maticne banke iz koje salju. Provjeri sa CKB-om da li njima odgovara vise da ide preko neke druge korespondentne banke (naravno da odgovara ako je moguce) a onda sa poslodavcem dal' mogu i da salju iz njihove maticne banke preko neke druge korespodentne. Ako se nadje podudaranje i opcija da iz maticne banke salju preko drugog korspendoenta na konju si, ako ne dzaba ti sve, sta je tu je.

I dalje ti preporucujem da trazis full SWIFT copy, vidjeti ces i svaki najmanji detalj kuda novac prolazi te mozda i naci opciju (uz pomoc obje banke) da se nesto i zaobidje. Sve u svemu uzevsi u obzir da se radi i kruzeru 99% mozes zaboraviti da ce ti iko izaci u susret sa strane poslodavca, al' nada zadnja umire.