Originally Posted by
VanjaTheMan
Prvo i osnovno, nisi cak uspio ni da logicki povezes taj "uspjeh" sa Amfilohijem. Samo si konstatovao da je on zasluzan za ove stvari. A kao drugo, cak i da jeste, to nije nikakav uspjeh. Zasto bi u jednoj gradjanskoj drzavi bilo vazno koliki je broj pravoslavaca? Ionako je pravoslavlje, kao i sve druge vjeroispovjesti jedna obicna budalastina u koju vjeruju naivni, polupismeni ljudi. Da li bi bilo gore da su katolici ili protestanti? Ako da, zasto?
Osim toga, zasto je uspjeh koliko je crkava i manastira sagradjeno? Kakvu korist prosjecan gradjanin ima od broja crkvi i manastira? Apsolutno nikakvu. Zar nisu skole, bolnice, putevi itd. malo vazniji od mjesta za okupljanje odraslih ljudi koji vjeruju u bajke? Jos je manja korist od broja monaha i svestenika. Sta, povecao je broj ljudi koji su toliko izbezumljeni da su odlucili da svoj zivot posvete bajkama? U tvojoj glavi to je neki veliki uspjeh. Zasto? Koja je drustvena korist od svih ovih stvari?
Iskreno mi te je žao kad ovako razmišljaš i imaš ovakva pitanja. Imam odgovor na svako od ovih pitanja, ali kako znam da zeru neće promijenit ove tvoje stavove zbog kojih mi je tebe žao neću gubiti vrijeme na odgovor.
Samo ću reći da po popisu u CG je vjernika 95+%, dok je takvih koji razmišljaju kao ti 1,24%.
Samo ti...
U mome srcu si...
Jedna jedina, nepobjediva -
Zvezdo ljubavi!
Bookmarks