Slazem se da organizacije kao sto ITF, MLC i slicni tu gdje jesu najvise iz razloga sto neko, ko god to bio, mora da zastupa i prava pomoraca, pa makar i na papiru. Na njih se puno ne mogu osloniti ni pomorci koji imaju jake sindikate i mnogo veca prava od nas koji nemamo ama bas nikakvu podrsku. Ali, koliko god, vise se brinu za prava pomoraca nego same kompanije koje nas zaposljavaju. i Sam si lijepo objasnio kako smo mi samo potrosni materijal za njih, sto je, na zalost, istina. Evo kad je konkretno MLC u pitanju, sjecam se dana sa MSCa, na jednom brodu na kojem sam bio najavio se MLC auddit, a kako smo bili po Mediteranu, to su odjednom narucuju trake za trcanje, obnavlja se teretana, stizu djelovi za saunu, stize TV za recreation room, da nije bilo tog MLC teretana bi i dalje sluzila kao ostava za rezervne djelove a firmu bi, naravno, boljela ona stvar sto ja nemam dje da treniram posle posla.
Mada eto, napomenuo sam vec da skoro sve kompanije lagano zaobilaze te birokratske seme sa minimalcem, najvise na nacin sto dogovorene mjesecne plate sa agencijama i pomorcima najcesce obracunavaju na nacin sto je nekih 40-50% dogovrene cifre basic wage, a ostatak budu overtime i milion bonusa, koji u svakom trenutku mogu da ti uzmu, kao sto je MSC vec i radio.

Reply With Quote
Bookmarks