Mislim da su mostovi na putu Špiljani - Ribariće (dionica puta Rožaje - Novi Pazar) ušli u literaturu kako ne treba graditi. Svi su morali da se rekonstruišu poslije nepunih 30 god. Čini mi se da je iz te ,,serije" (izvođač i tehnologija) i jedan most na dionici Berane - Rožaje. Ti mostovi nisu bili bezbjedni dok nije urađena rekonstrukcija. To je najekstremniji primjer za mostove koji su u upotrebi.
Ovo kod manastira Morača (ako mislimo na isti most) se pojavila rupa na mostu (ne znam razloge), ali mislim da nije bitno uticalo na konstrukciju (nosivost) mosta, ali i pored toga most nije vršio svoju funkciju jer je bio komplikovan prelaz preko istog. To je nešto što ne bi smjelo da se dešava. Oštećenja mosta su redovna pojava (vjetar, snijeg, udes na istom, sletanje vozila sa istog), ali svaki most se projektuje sa svim tim parametrima i uz održavanje (popravke oštećenja na vrijeme) ne bi se smjele dešavati takve stvari. Ako sam dobro, upravo neko tako uobičajno oštećenje nije sanirano na vrijeme i zbog toga je bio problematičan prelaz preko tog mosta kod manastira Morača.
Sent from my moto e5 using Tapatalk

Reply With Quote
Bookmarks