Quote Originally Posted by JigSaw View Post
Momci treba mi mala pomoc. Namjeravam da otvorim svoju firmu i pripremam potrebnu dokumentaciju itd, interesovalo me u koju banku bi mogao podici kredit? Ili dje bi me savjetovali da podjem da trazim kredit? Biznis plan imam razradjen u glavi, poceo sam da ga pisem, imate li par savjeta za to? Takodje, prva banka koja mi je pala na pamet je hipotekarna(sa njima sam imao najprijatnije iskustvo, a racun imam nekoliko godina kod njih), vidim da u ponudi kod njih ima kredit za mala i srednja preduzeca(nova i postojeca) i da iznos kredita zavisi od prilozenog biznis plana i boniteta firme. Sa obzirom da je nova firma, na osnovu cega se formira bonitet? Da li u tu ocjenu pretezno ulazi i neki moj licni "skor" u banci(gotovinske kredite koje sam vracao uredno i tako to) ili se formira iskljucivo na osnovu biznis plana?

Ima li ko od vas iskustva neka? Da li je tesko da se odobri kredit, ima li nekih stvari na koje trebam paznju da obratim?

Sad kad vidim ipak nije mala pomoc u pitanju nego malo veca

I zaboravih kljucnu stvar da napomenem, po mojim proracunima bilo bi mi potrebno najmanje 3000e za pocetak.

Možda bi ti najbolje rješenje bilo da ti kao fizičko lice podigneš tih 3.000€ (od banke ili mikrokreditne institucije) i da ti to bude osnivački ulog u firmi. To ti je vjerovatno najbrži način da dođeš do novca pa nakon toga raspolažeš sa njim kao pravno lice za kupovinu opreme koja ti prvobitno treba (tako bi imao i pravo na povraćaj PDV-a ako si registrovan kao PDV obveznik). Naravno, možeš i sa 1€ da se registruješ kao D.O.O.

Tu ćeš imati i još neke troškove na mjesečnom nivou osim zakupa prostora kao što su porezi i doprinosi za zaposlenog (da ne računam neto platu ako je već sam sebi isplaćuješ), troškovi računovodstvene agencije, komunalije i sl.

A biznis plan bi valjalo svakako zbog sebe i firme da imaš, da ne služi samo kao dokumentacija za kredit.