Quote Originally Posted by elemental View Post
Mislim da ni u jednom trenutku ni za jednu vakcinu nije pominjan taj procenat zaštite. Fajzer je bio blizu, ali prije pojave novih sojeva. Sinofarm je bio na 85-88%, ali opet prije pojave novih sojeva. Kasnije se za Sinofarm pričalo da joj je efikasnost svega oko 50% za ljude starije od 65 godina, ali ne mogu da se sjetim da li se to odnosi na period poslije pojave novih sojeva. Mislim da je poslije. Istraživači tvrde da će biti u stanju da prilagode postojeće vakcine u relativno kratkom roku kako bi bile efikasne protiv potencijalnih novih sojeva.
Necu da ulazim previse u procente koji se pominju ali mi se cini da mnogi ne shvataju osnovno, kada se pominje procenat zastite ne prica se o apsolutnom procentu, vec relativnom, te samim tim je razlika nebo i zemlja. Samim tim bi se trebalo postaviti samo par pitanja...

1. Zasto se vakcinisemo sa vakcinama koje trenutno pruzaju mizernu zastitu protiv "novih sojeva" uzevsi u obzir, po vrh svega, da se radi o relativnim procentima zastite a ne apsolutnim.
2. Ne vidim nesto da je iti jedna vakcina modifikovana da bi se borila protiv "novih sojeva". Zasto?

PS
Kada su vakcine stavljene u "upromet" svi "NOVI SOJEVI" o kojima se "masovno prica" su vec postojali. Ako cemo o cuvenom delta soju, evo vise informacija ovdje (mislim da sherujem ovaj sajt po ko zna koji put od Aprila 2020.) > https://nextstrain.org/community/ban...is/COVID-India .