Odgledah Spajića i Milatovića.
Ne sviđa mi se što nisam čuo plan.
Evo mojih per centi....
Ne pravim se da sam makroekonomista, a mislim da bez obzira na gađanje terminima nije ođe niko. Imam neku prostu ekonomsku logiku, koja me za sad dobro služi.
Ako se odričeš prihoda, moraš to da nadomjestiš drugim prihodima ili da napraviš uštede. Mislim da će raditi kombinacije jednog i drugog, što su neđe i rekli. Predlogom budžeta će se viđet matematika, a mislim da nisu baš tutuši da je ne umiju napraviti.
Pretpostavljam da će dio prihoda nadomjestiti akcizama na alkohol, cigare i slatkiše (tzv. nezdravi artikli), što je usklađivanje sa EU standardnima, a dio proporcionalnim oporezivanjem i podizanjem poreske discipline, a ovo posljednje posebno pozdravljam.
Siguran sam da su troškove smanjili maksimalno, počev od dijeljenja besplatnih stanova, službenih putovanja, nabavke novih auta svako malo, reprezentacija (sjetimo se bruke oko đece Jelića i njihovog ručanja na račun ZZZ, a možete mislit kolko je toga bilo i što se činjelo po Monteputu, Planatažama, EPCG itd.).
Vjerovatno im ovaj pokušaj boosta ekonomije dijelom i omogućava godišnji plan otplate međunarodnih obaveza.
Ne zaboravimo i programski budžet, a ne ko do sad sistem budžeta "piši što više ionako nam neće odobriti sve što tražim" i "ako ne potrošimo ovo što su nam dali, smanjiće nam sljedeće godine".
Ne mislim da je ovo nemoguće izvesti, naročito ako krene po koja investicija, naprotiv uopšte ne mislim da je nerealno.
Svakako mnogo bolja varijanta nego što su DPS vlade nas zaduživale po 300 miliona godišnje u prosjeku, a gro naroda i dalje živi bijedno. Doduše oni su se napunili, što jes jes.
Sviđa mi se optimizam koji šire ovi momci.
Političari se trude da nas ubijede da je ovo nemoguće. DPS i DF prije svih. Mislim da je moguće, a porazno bi bilo dozvoliti političarima da nam ubijaju nadu. Nego je problem što su oni svjesni kako će izgledati u očima naroda ako ovo uspije, toga me najviše strah.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Reply With Quote
Bookmarks