10.10.2019 god. su Srbija, Albanija i Makedonija (Vučić, Rama i Zaev) su pokrenuli inicijativu za tzv. ,,mini Šengen". 29.7.2021 god. ta inicijativa dobija zvanično ime: Open Balkan (Otvoreni Balkan). Naime, u Skoplju je bio sastanak troje pomenutih lidera sa privrednicima iz tih država. Na kraju sastanka potpisana su tri memoranduma: Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.
To sve treba da stvori preduslove da od 1.1.2023 god. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Sa sastanka je poručeno da se i ostale države Balkana koje nisu u EU pridruže inicijativi Open Balkan. Bosna i Hercegovina i Crna Gora se nisu zvanično oglašavali, a Kosovski lideri su odlučno protiv inicijative. Tim povodom je albanski premijer Edi Rama izjavio: ,,Ne razumijem šta Crna Gora misli. Razmišlja kako rešiti problem radne snage, ostajući zatvorena za ovu inicijativu što predstavlja ozbiljan problem za sve zemlje, za Crnu Goru, a o čemu razmišlja Bosna i Hercegovina? Jer znam o čemu razmišlja Kosovo i u ovom trenutku sam apsolutno na suprotnoj strani, jer za mene bi sve ove zemlje trebale biti deo ovog procesa i trebale bi dati sve od sebe u ovom procesu, za svoj narod, za njihova društva i za sve zajedno".

Koliko je ova inicijativa realna? Hoće li to zemljama koje nisu u okviru inicijative, a ne uđu u EU stvoriti probleme kod protoka ljudi i robe između granica?

Sent from my moto e5 using Tapatalk