Quote Originally Posted by beatnological View Post
Posto je ovo bilo nadovezano na moj post imam osjecaj da je odgovor bio i usmjeren meni te odale i sledeca "replika".

I sam sam pomenuo da je u CG porez na dobit veoma nizak i to u vise navrata. Sve ove stavke koje si naveo licno placam i ne "uzimam" od drzave ako te bas interesuje, a svojevremeno sam bio suvlasnik privatnog biznisa u CG i radio sve po PS-u i nemam apsolutno nikakvo pozitivno iskustvo, sta vise, stekao sam utisak da oni koji rade po pravilima, placaju uredno sve poreze najeb* najvise.
Primjera radi, islo se do toga da mi je apsolutno svaki windows na kompjuterima bio licenciran kao i MS office, samo da bi bilo sve po PS-u, sav ostali software je bio open source. Ajd cik pogodi kome je prva inspekcija dosla na vrata da trazi dlaku u jajetu pa kad je nisu uspjeli da nadju umalo da naplate kaznu za nelicencirani GIMP (u to vrijeme potpuno besplatan software)?

Iskreno mislim da je za zemlje Balkana najbolje rijesenje za porez:
1.) Dobre i rigorozne inspekcije
2.) Isplata bruto plate a ne neto
3.) Samim tim pojedinac mora da plati skoro sve poreze a ne poslodavac a na inspekciji je da rjesava probleme sa onima koji ne postuju zakone

Uh da vidis kako bi se brzo promijenila i vlast i zakoni samo da se plata isplacuje u bruto iznosu pa kad pojedinac shvati da i do 70% mora da uplati drzavi bilo bi veoma brzih promjena, kako zakona tako i vlasti (interesantno da nisi pomenuo kako imamo medju najvecim opterecenjima na plate u Evropi, uostalom i kao ostatak regiona?).
Nije direktno tebi, više je bilo za neplaćanje poreza. Svaka čast za licence i poreze. Ne sumnjam da je tako bilo.
Više sam adresirao neke poznate privrednike koji iskazuju gubitak a voze bijesna kola, imaju jahte itd itd i na ove koji ne bi da plaćaju poreze a bi da koriste javna dobra.
Bruto plate na Balkanu - to bi tek bilo samoubistvo. Niko je ne bi uplaćivao, a onda kad dođu u godine za penziju bi tražili od države da im pomogne.

Na plate imamo velika opterećenja - od bruto plate 67% tebi pripada ostalo države, region tu i tamo neko veći neko manji.