Quote Originally Posted by Ostoja View Post
Pomenuo sam brojke jer je Spanija do te mjere u problemu da je morala da preduzima radikalne mjere. Spanija je uz SAD najugroszenija pandemijom. Ako se uporedi broj stanovnika, situacija je jos teza nego u SAD. Pozicija Crne Gore je mnogo lagodnija. I da su formalno uveli vanredne mjere, ne bi imalo nikakve logike da nacionalizuje privatne bolnice. Mislim da u Crnoj Gori ima oko 150 respiratora, a samo sedam pacijenata oboljelih od korone su na respiratoru. Zasto bi nacionalizovali, recimo, Codru?

Nacionalizacija znaci oduzimanje privatne svojine uz pravednu naknadu. Nekad su socijalisticke drzave oduzimale bez naknade. Danas to ne ide. Mora da se plati. Iako je vanredno stanje. Zasto bi Crna Gora, s ovako dobrom kontrolom pandemije, nacionalizovala apoteke, ili bolnice, pekare? Logika? Ne vidim je.

Nijesam pazljivo pratio, mozda grijesim (a mozda grijese oni koji su izvjestavali iz Spanije?), ali moguce je da se u Spaniji nije radilo o nacionalizaciji, nego o rekviziciji. Razlika je da rekvizicija znaci privremeno oduzimanje, odnosno stavljanje pod kontrolu drzave. Nakon prestanka vanrednog stanja imovina se vraca vlasnicima. To ima logike. U Spaniji. Za Crnu Goru i dalje ne vidim. Sve dok je situacija pod kontrolom.
Opet - ja sam pomenuo što vanredno omogućava i da ga ne prizivaju toliko zdušno.
Tvoje cifre su tačne, ja samo kažem što ono omogućava da se uradi i kakve bi posljedice možda moglo da ima.