Vidim da si se nameracio da kupis novi komp i to je sasvim OK ali grijesis po pitanju starog, jos ako imas neku dobru maticnu plocu kao sto je npr asusova P7P55 mislim da nema potrebe da kupujes novi... Evo i zasto:
1. Ovom i5 procesoru nema smrti bez sjekireSalu na stranu, ovaj procesor se vrlo lako moze overclock-ovati (uz odgovarajuci kuler) na 3.6-3.7 GHz, sto znaci da imas procesor sa 4 core-a koja rade na 3.6 GHz. Danas 90% igrica ne korisiti vise od 4 core-a. Npr. za Red Dead Redemption 2 preporuceni (ne minimum) CPU je i7-4770K koji ima 4 core-a koja mogu da se boost-aju na 3.9 GHz dok tvoj 10 godina star CPU moze da radi na ~ 3.6.
2. 4GB rama je premalo, sad da na najnoviju konfiguraciju stavis 4GB rama kompjuter ti nece "lijepo" raditi.
3. Ne znam jesi li cistio kuciste za ovih 10 godina, ali moja preporuka je da podjes do benzinske pumpe i da ga produvas sa kompresorom, pogotovo napajanje koje krci. Da ne pricamo o temperaturi procesora ako nikad nije zamijenjena termalna pasta.
4. Bilo koja graficka sa 4GB vram-a bi trebala da radi kako treba (bez bottleneck-a).
5. Jedina mana (opet pricam pomalo napamet jer ne znam koja ti je maticna ploca) je ta sto SSD ne moze da postigne punu brzinu, makar je tako kod mene na P7P55 maticnoj ploci. Umjesto na 550 MB/s read- 350MB/s write, meni SSD radi 350MB/s - 200MB/s
Ono sto bih ja uradio:
1. Kupio Cooler Hyper 212 kuler i overclockovao CPU. 60e
2. Kupio 8GB DDR3 rama. Samo pazi na brzinu, ukoliko imas razlicite brzine ram modula u racunaru, radice na nizoj brzini. 60e
3. Kupio SSD od 240gb za windows i programe koje koristis. Neces izvuc' najvecu brzinu koju SSD pruza al opet duplo brze od HDD-a. 50e
Ovo ti govorim jer i sam imam kompjuter kupljen prije 10 godina, samo je meni procesor i5 760 koji radi na 3.9 GHz. Kuler za overclock i graficku (rx570 4GB) sam zamijenio sad prije mjesec dana, kad je pocela izolacija, dok sam ram i ssd kupio u ovih 10 godSvaki dan se nanovo odusevljavam radom pc-a. Vjerovatno smo u par mjeseci razlike uzeli racunar, mozda i kod istog prodavca sa ovog foruma... Mozda se i sjecas cijene. Moj je bio oko 1000e, sto danas dodje sigurno 1200-1300 eura.
Ovo ti govorim jer mislim da ne postoji nista gore nego uzet novi kompjuter za 500-550e, jer to sto u njega stavis nit je novo nit je dobro.

Salu na stranu, ovaj procesor se vrlo lako moze overclock-ovati (uz odgovarajuci kuler) na 3.6-3.7 GHz, sto znaci da imas procesor sa 4 core-a koja rade na 3.6 GHz. Danas 90% igrica ne korisiti vise od 4 core-a. Npr. za Red Dead Redemption 2 preporuceni (ne minimum) CPU je i7-4770K koji ima 4 core-a koja mogu da se boost-aju na 3.9 GHz dok tvoj 10 godina star CPU moze da radi na ~ 3.6.
Reply With Quote
Bookmarks