Quote Originally Posted by hercules View Post
Osim mentaliteta, kod nas su gužve jer narod i dalje plaća račune u poštu i na šaltere?! XXI vijek, populacija od 25 do 40 godina u procentu manjem od 10% koristi e/m banking usluge u CG. Razna istraživanja potvrđuju da se na novčanicama nalazi više bakterija i virusa nego na wc šolji npr. Ali mi volimo keš, sigurnije je i te fore.
Zato se mjere koje donose i treba da prilagode nasoj sredini, u tome je cijela poenta.

Kao sto neko rece, manji broj policajaca i nadzora treba da se sredi problem sa ljudima koji setkaju u velikim grupama i okupljaju po stanovima, nego da se sprovodi policijski cas. Uvodjenje ovih zabrana kretanja u odredjeno vrijeme dana je samo urodilo kontra-produktivno, kao sto su mnogi i rekli da ce da bude. Mada opet kada razmislim jos jednom, da, mozda ipak ima smisla zabraniti kretanje u kasnim nocnim satima (radi npr. situacija koje je Gandalf naveo) al idefinitivno ne od 19:00.

Pri svemu recenom:
- Podrzao bih 24h lockdown pod uslovom da drzava obezbijedi gradjane za nesto takvo iako je veoma diskutabilno da li je nesto poput toga izvodljivo.
- U potpunosti od prvog dana podrzavam socijalno distanciranje dok se ne vidi sta je virus, kako funkcionise i ne donesu odgovarajuce strategije za borbu protiv istog kod nas. Problem je sto mi ni nemamo strategiju, niti znamo sta hocemo vec cekamo da se desi cudo.
- Medju prvima sam rekao zasto bi trebalo zabraniti medjugradski saobracaj barem na odredjeni period i to im je pametan potez, ali opet, dosta ljudi ga ne postuje i na tome treba da se stane na kraj sa kontrolama.

Nama je najveci problem u svemu sto se sve radi bez ikakvog plana, gradjani su ostavljeni da sami razlucuju koja je taktika borbe protiv svega a ni na vidiku (jos uvijek) nema konkretnih informacija o pomoci ugrozenima a vec skoro mjesec dana ima ljudi koji ne znaju kako ce skrpiti dan za danom.