FILOZOFSKI RAZOVOR S KANGRGOM 1.dio
Autor: Hrvoje Jurić
MILAN KANGRGA u razgovoru s Hrvojem Jurićem govori o etici i bioetici, ekologiji, revoluciji i re-evoluciji, feminizmu i feminističkoj kritici, utopijskom miljenju i kraju povijesti, Karlu Popperu, Isusu Kristu i "Crkvi u Hrvata", Stipi uvaru, alter-globalizmu, krćanskoj etici i teologiji oslobođenja, anarhizmu, ezdesetosmoj i sedamdesetprvoj, i dakako, o vercerima vlastitih ivota.
Nazivaju ga »najvećim ivućim hrvatskim filozofom« i »jednim od najvećih hrvatskih filozofa«. Nazivaju ga i »posljednjim Mohikancem praxis-filozofije«, te općenito lijeve, marksističke misli na ovim prostorima, kao i »angairanim intelektualcem u pravom smislu riječi«.
Milan Kangrga, rođen 1923. u Zagrebu, vie od četrdeset godina predavao je etiku na Filozofskom fakultetu Sveučilita u Zagrebu, gdje je prije toga diplomirao i doktorirao filozofiju. Predavao je i znanstveno se usavravao i na nekolicini drugih sveučilita u bivoj Jugoslaviji i inozemstvu, prvenstveno u Njemačkoj. Jedan je od osnivača časopisa Praxis i Korčulanske ljetne kole. Objavio je četrnaest knjiga i mnotvo članaka. Njegova Odabrana djela u četiri sveska objavljena su u zagrebačkom Naprijedu, 1989. godine. Godine 2004. u Njemačkoj je, kod izdavača Königshausen & Neumann, objavljen prijevod njegova djela Praksa vrijeme svijet, a krajem iste godine, kod izdavača Golden marketing Tehnička knjiga, izala je Kangrgina knjiga Etika Osnovni problem i pravci.
Nakon okrugloga stola Mogućnosti i granice etike u djelu Milana Kangrge, organiziranog 2003. godine, u povodu Kangrgina osamdesetog rođendana, časopis Filozofska istraivanja (br. 94-95/2004) objavio je istoimeni tematski broj s prilozima dvadesetak domaćih i stranih filozofa. Ovaj je broj Filozofskih istraivanja bio predmetom organizirane medijske hajke koju je započeo Goran Milić u svom popularnom nedjeljnom TV-dnevniku, prepustivi potom tafetnu palicu drugim »dravotvornim« i »domoljubnim« novinarima u istim takvim medijima. No, kada je Kangrga u pitanju, takvi napadi nisu novost. Naime, zbog svojih je stavova, kao i zbog njihova beskompromisnog zastupanja, te neuvijenoga izraavanja, Kangrga nerijetko bio izloen kritikama i »kritikama«, a jedna takva »kritika« nedavno je imala čak i sudski epilog.
Poto se o tome već očitovao u nekolicini medija, kojima su takvi »slučajevi« često jedina zanimljiva stvar vezana uz Kangrgu, ovu smo priliku iskoristili da s Milanom Kangrgom razgovaramo o drugim temama.
Vaa knjiga Etika to se kod nas ne događa često izazvala je veliko zanimanje i prije objavljivanja. Kakve su bile prve reakcije na knjigu i očekujete li daljnje reakcije, produbljena i kritička čitanja, polemike? Kakvu sudbinu, općenito, proričete svojoj Etici?
Moja je knjiga Etika već dosad izazvala veliko zanimanje, čak i ire publike; dobivam telefonske pozive i pismena odobravanja, tako da me s te strane ovako velik odjek i raduje i ohrabruje. Na dosadanjim promocijama (Novi Sad, Subotica, Beograd, Maribor, Zagreb, Dugo Selo) knjiga je dobila veliko priznanje, tako da sam s te strane vrlo zadovoljan. Mislim da će tako biti i ubuduće.
S druge strane, Etika je to se i moglo očekivati naila na vrlo otre kritike, koje se, međutim, uglavnom svode na ideoloku ravan. Manje je bilo riječi o samim problemima i kvaliteti knjige. Ta je ideoloka dimenzija kritikâ dola do izraaja naročito u vezi sa spomenicom objavljenom u Filozofskim istraivanjima, odnosno skupom koji je meni u čast, uz 80. godinjicu ivota, priredila Katedra za etiku pri Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U nizu članaka objavljenih u domaćim novinama, kao i u samom TV-dnevniku urednika Gorana Milića (20. veljače 2005.), koji je pokrenuo ove napade, otro se (a moe se reći i: neprofesionalno) napada prije svega kolegu dr. Boidara Jakića, sociologa iz Beograda, koji je u svom prilogu za spomenicu samo ponovio neke moje stavove o pljačkama i ubojstvima to su se događali u Hrvatskoj devedesetih godina. Međutim, smatram da smo kolega Jakić i ja u ovom trenutku Hrvatske bili samo jedan od instrumenata napada desničarskih snaga u zemlji, koji smjeraju na kritiku Sanaderove vlade zbog njegove politike oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
Inače, uvjeren sam da će moja Etika naići na dobar prijem, prije svega zbog njezine kvalitete, kao i zbog toga to je to prva sistematska etika u Hrvata do danas, pa će se to morati honorirati i općenito, a posebno zato to moe posluiti kao udbenik u studiju filozofije i etike, a ujedno i u srednjim kolama. Stoga smatram da će moja Etika zadrati trajnu vrijednost i za buduće generacije.
U knjizi se ne suzdravate od ekskursa u kojima etičko-moralna pitanja oprimjerujete, s jedne strane, anegdotama iz vlastitoga ivota, a s druge strane, drutveno-političkim aktualijama. Tako se u kazalu imena na kraju knjige, uz Aristotela, Kanta, Hegela, Marxa i mnoge druge filozofe, nalaze također imena Franje Tuđmana, Slobodana Miloevića, Ivice Račana, don ivka Kustića... Mislite li da će to nakoditi eventualnom koritenju vae knjige kao udbenika etike i to općenito moete reći o ovakvom svom pristupu koji je neuobičajen u naoj filozofijskoj literaturi?
U vezi s tim pitanjima samo, dakako, sa suprotnim »usmjerenjem« i u drugom smislu upućene su knjizi neke kritičke primjedbe i zamjerke, s obzirom na to da su ti, kako kaete, ekskursi ili malo dalje od uobičajenog pisanja o etičko-moralnoj problematici, ali i o filozofiji samoj. Zato ovdje prije svega elim naglasiti neto to je bitno ne samo za mene, nego i u mnogo irem smislu: pored toga to sam filozof (naglaavam: ne filozof »po struci«; filozofija nije struka, jer se ne ustručava govoriti o svim bitnim problemima svijeta i čovjeka), ja sam i intelektualac, pa sam na čuđenje nekih naglasio i »vrhunski intelektualac«, i to kako u ovoj zemlji, tako i u europskim razmjerima. Intelektualac je, pak, par excellence kritičko biće koje nuno reflektira o svim bitnim općim interesima ivota oko sebe i u svijetu. Zato često naglaavam da je za mene paradigma intelektualca bio i ostao francuski knjievnik i intelektualac Émile Zola, sa svojim čuvenim J'accuse! (Optuujem!), u javnoj borbi za istinu i pravdu. Samo oni filozofi koji jo nikada nisu čuli za Kantov pojam »primata praktičkog uma«, te su ostali, ili zastali, isključivo u horizontu spoznajne teorije a danas je pomodno govoriti o »epistemologiji« (od grčke riječi epistÄme, znanje) odnosno metafizike ili najnovije mudrosti »analitičke filozofije«, te ne znaju abecedu samog početka filozofije kao filozofije, nikada neće dospjeti ni do pojma intelektualca, jer to nisu i nikada neće biti. Za takve je posve primjerena Krleina ironična uzrečica: »Tak čkomi, kak da v gupcu deci svete vode ima!«, a u Hrvatskoj se to ljepe kae »hrvatska utnja«. Intelektualac koji uti nije intelektualac, nego u najboljem slučaju inteligent.
Zato sam u vezi s vaim pitanjem pored svojih filozofskih napora u knjizi Etika, posve primjereno samoj etičko-moralnoj problematici, »povezao« to s nekim aktualnim pitanjima koja su upravo moralnoga karaktera, jer ta pitanja u nas »lebde u zraku« kao krucijalni problem naeg svakidanjeg ivota. Tako su ti »nefilozofski pasai« itekako duboko povezani s onime to nas svakodnevno »titi«, i to toliko da tzv. »prosječan čovjek« smatra da će svoje bitne ivotne probleme rijeiti svakidanjom uzrečicom »Fali nam vie morala u drutvu«, to je dakako točno, samo to se etičko-moralnim instrumentarijem ti problemi ne daju ni razrijeiti, ni rijeiti, jer problemi zasijecaju mnogo dublje od te »sfere«.
Moj bi odgovor na vae pitanje mogao, dakle, glasiti: čitavim svojim ivotom, i kao filozof i kao intelektualac i kao građanin, pa napokon i kao čovjek određene sredine danas i ovdje, borim se za neto bolje od onoga to nam svakodnevno priređuju ovi politički i kulturni polutani, i to već jako dugo. Svojom kritikom elim pridonijeti tome da se u ovoj zemlji ivi i bolje i humanije i dostojnije, a to uvijek iznova smeta onima kojima je svagda najbolje u postojećem status quo. Zato i ističem da sam ljevičar i socijalist (ne staljinist!), jer ujedno smatram da je sintagma »desničarski intelektualac« ono to se logički naziva contradictio in adjecto, ili po naki drveno eljezo!
Zato preputam »kritičarima« neka se i dalje »zgraavaju« nad time kad mi kolege kod kuće i u inozemstvu odaju priznanje ne samo kao vrsnom filozofu, nego i kao intelektualcu!

Reply With Quote
Bookmarks