Quote Originally Posted by Archi View Post
1. Akcenat i pravilan izgovor su dvije potpuno razlicite stvari. Ako izuzmemo par razlika u izgovoru nekih rijeci izmedju Americkog i Britanskog engleskog, uvijek mozes prepoznati britanca ili amerikanca po njihovom totalno razlicitom akcentu iako oba izgovaraju potpuno pravilno rijeci. Ako pogledas par prvih videa sa mog kanala vidjeces da sam imao problema i sa pravilnim izgovorom ali kako je vrijeme islo popravio sam se dosta. Ali akcenat je nesto potpuno drugo, sto je mnogo teze ispraviti nego pravilan izgovor. Kad kazes "poradi malo na akcentu" daj neke konkretne primjere i upute kad si takav ekspert a ne samo tako generalno.

2. Ti posto nisi zivio u inostranstvu, i nisi neko mjerilo to da li su te prepoznali da si sa balkana ili nisi posto nisi naglasio sa kojim si ljudima bio u komunikaciji. Npr kinez nece sigurno prepoznati tvoj akcenat i kazati da si balkana.

3. Ti imas mnogo ozbiljnije probleme nego ja sa svojim akcentom posto si u ovu cijelu pricu unio diskusiju sjever jug ili sto god. Tako da poradi ti prvo na svojim problemima pa onda diskutuj tudje.

Da me neko pogresno ne shvati, kritike uvijek prihvatam rado, i uvijek se trudim da budem bolji. Ali ovaj lik je pretjerao sa ovakvim komentarom.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Nisam živio u inostranstvu, ali držim restoran u CG, i moja klijentela su 90% stranci, 10% su naši ljudi.
Najviše gostiju su mi sa englkeskog govornog područja. Za godinu dana koliko sam počeo da učim jezik (jer sam do skoro samo Ruski tečno govorio, al situacija se promijenila pa se morao i Engleski naučit), vjeru mi da Amerikanci ostaju zatečeni i da mi govore kako dobro pričam i izgovaram riječi i pitaju đe sam učio jezik. A imao sam par situacija đe Britanci i Amerikanci ne umiju da se sporazumiju između sebe i ako oboje govore engleski.

Da se taknemo problema sjever jug. Brat mi je iz BP i ima KATASTROFALAN naglasak zato sam i baš naveo primjer BP i da imaju očajan naglasak. Drugi brat koji je na primorje učio jezik totalno "američki" izgovara dok kod ovog sa sjevera se osjeća balkanski akcenat. Nije mi namjera da vrijeđam sjever a da hvalim jug i obratno, samo na osnovu svojeg iskustva konstatujem šta sam zaključio. Mada znam đevojku iz BP koja je par kodina bila na WaT u Ameriku, ljudi moji pa niko me ne bi mogao ubijedit da đevojka ima naše korjene. Jednostavno neko zadrži Balkanski naglasak, a neko nauči da izgovara "pravilnije".