Quote Originally Posted by Ostoja View Post
OK, znaci pravilo treba preformulisati u "pisi kao sto govoris, ako govoris pravilno"
Mislim da niko nije pitao Podgoricane kad se odredjivalo sto je pravilno.

S nekim sam nedje pricao u vezi toga je li ispravno "nisam" ili "nijesam" i dobio sam odgovor da je oboje ispravno. Hm... Mislim da je to tacno, u smislu da je u ekavskom"nisam" ispravno, a u ijekavskom je ispravno "nijesam". Nijesam strucnjak za jezik, ovo je moje laicko misljenje. na portalu "Vijesti" se redovno pise "nisam". Onda bi trebalo da se preimenuju u "Vesti"
Nijesam, sjutra, kisjelina... kao ijekavski oblici karaktristični su samo za Crnu Goru i to kao dio zetsko-južnosandžačkiog dijalekta. Dok, dobar dio govornika istočno-hercegovačkog dijalekta (među koje i sam pripadam) koriste oblike nisam, sutra, kiselina i dr. Dakle, pomenuti oblici nisu samo ekavski već su sasvim jednako i ijekavski (standard u hrvatskom i bosanskom jeziku to i potvrđuje). Prema važećem pravopisu crnogorskog jezika oblik nisam se ne preporučuje ali i ne zabranjuje. No, ako te toliko brine ekavizacija obrati pažnju koliko često se u upotrebi i kod najvećih cg. patriota nalaze: sledeći, hleb, dvesta, nedelja, izgoreo, zavejao.. i dr. Možda se i sam prepoznaš.