Quote Originally Posted by starwalker View Post
Osuđujem svaku formu vandalizma, uključujući i ovu nad sviješću djece kojoj se taj paganski običaj nameće poželjnim i kul
Quote Originally Posted by ASC View Post
Znači kad ne bi bio paganski običaj, nego recimo farbanje jaja, onda bi bilo u redu?
Quote Originally Posted by starwalker View Post
Da se razumijemo, farbanje jaja je takođe jedan od paganskih običaja transformisanih i prihvaćenih u hrišćanstvu. U tom slučaju simbolika jajeta je pripisana životu. Iako je duboko pogrešno, tom praksom se ne slavi zlo. No, znaju li pomenuta tivatska djeca šta slave halloween običajem i šta je simbolika izrezbarene bundeve i kakve to veze na kraju ima sa crnogorskom tradicijom
Quote Originally Posted by lepetanac View Post
kakve veze ima nova godina sa crnogorskom tradicijom?? da ne kamzem djeda mraz itd itd.
ako se djeci svidja da se maskiraju meni ne smeta, nek se raduju i uzivaju. e sad takvu pricu kao tvoju ljudi pricaju kuci jer su culi od Rista a to djeca cuju jer djeca sve cuju i kad mislimo da ne cuju. iz toga slijedi ovakvo neko ponasanje rusilacki nastrojeno, jer za boga to je paganski obicaj pa to treba u korijenu unistiti dok nije zazivjelo i kosilo se staro crnogorskim obicajima.
Quote Originally Posted by ASC View Post
To da se slavi zlo je tvoje viđenje stvari. Oni hrišćani koji slave Halloween to ne smatraju.
Za mene je i jedno drugo obična mitologija.

Ako se ne pravi ili propagira konkretna šteta nekome ne smeta mi, a u mistične natprirodne negativne poslijedice ne vjerujem kapi.
Quote Originally Posted by kimmi View Post
Iskreno, iznenadio sam se ovim tvojim postom. Na "noc vjestica" obicno odemo do nekih dobrih prijatelja kojima cerka tada slavi rodjendan. Djeca se pokupe I idu po zgradi namazana po licu I traze slatkise.

Vrate se nasmijani I puni dozivljaja.

Ni ja ni moji prijatelji ni moja ni njihova djeca ne razmisljamo o pozadini tog "praznika", dovoljno nam je to sto je djeci zabavno I sto to pamte I prepricavaju ko lijepu uspomenu. A ko gleda pravovjernost kod svih obicaja neka gleda, samo neka nas ostale ostavi na miru.

Ako cemo pravo I krsna slava je bio nacin da mnogobosci na ovim prostorima prihvate hriscanstvo, jer se dozvolilo da se nastavi slavljenje porodicnog kulta u nekoj drugoj formi. Mislim, kad pricamo o paganstvu.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Nastavak diskusije