U ovom momentu nisam siguran da li je tako svugdje u CG, ali slican broj sranja u saobracaju prave vozaci kamiona kako i vozaci automobila. Samo juce na dionici od 4 km u jednoj traci u jednom pravcu (naravno, u mojoj) :
1) kamion, dostava jogurta - stoji u traci - bez stop svjetala upaljenih, bez pokazivaca pravaca (ili svih 4 ili bar neki), bez pozicija - i kako krecem da ga zaobilazim nadjem se u oblaku dima kako je odjednom krenuo. Legnem mu na sirenu, jer zbog njegovog starta ja sam morao naglo da zakocim da ne bih zakucao u njega - on meni kroz prozor srednji prst. Pod hitno bazuku na haubu stavljam - da, kameru nisam palio za tako kratku distancu.
2) poslije samo 200m, sleper, nekako cudno pozicioniran pali rikverc svjetla i krece unazad - sve dok se saobracaj do tog momenta odvijao normalno. Nastaje haos jer niko ne zna sta hoce majstor, nema nikoga iza kamiona da signalizira ili organizuje saobracaj, nikakva 4 pokazivaca pravca (ma opet ni jedan). I kad je vec 10-oro vozila stalo u kolonu, skontasmo da je lik promasio jedino skretanje na tom potezu za jedno 10ak metara (znaci malo je brze isao).
3) opet, nema sto metara, raskrsnica prema Njivicama (kod Volija), normalno dajem migavac za lijevo i prestrojavam se. Vidim da nailazi sleper u drugoj traci, pa da sacekam. Srecom, nesto mi je govorilo da vozac ne jebe linije, pa sam ranije usporio i sklonio se uz desnu ivicu zaustavne trake za odvajanje. Lik je sa prikolicom prosao komplet duplim tockom preko linije i na cm od retrovizora. Za ovu raskrsnicu, kad se vozi po ogranicenjima i autobusi i sleperi prolaze u svojim trakama najnormalnije bez da gaze ikoju liniju (ivicnu ili srednju)
Naravno, tablice sam samo primjetio za 2) da su NK - ali kao da to nesto znaci.
Kakav soj vozaca kamiona moras biti da se tako ponasas u saobracaju ? Koliko se sjecam to su nazovi profesionalni vozaci - moraju da su upoznati do detalja sa pravilima koja vaze u saobracaju, moraju da znaju mnogo vise od voazaca automobila mehaniku i povise svega svojim ponasanjem na putu da daju primjer svim drugim vozacima. Ali, ovo juce - to za mene ne mogu biti degenerici, to su kamikaze koje prijete druge da pometu pod parolom "Ja sam najjaci".

Reply With Quote
Bookmarks