Kao prvo, zasto ti je stalo do toga sto ce Holivud da napravi adaptaciju Ghost in the Shell? Ne vidim nijedan racionalan razlog da neko ko nema nekakav finansijski interes bude protiv toga. Ne znam kako mozes da izjavis bez ironije da ce Holivud da unisti anime zato sto su dobili licencu da naprave jedan je*eni film.
Druga stvar, ne uporedjujem budzet nego govorim o posljedicama adaptacije na izvorni materijal. Japanski Spider-man je ocigledno primjer zestokog smeca ali to nije poenta. Radi se o tome da imaju potpuno pravo da rade sta hoce sa licencom i nema smisla da se neko ljuti zbog toga i pljuje Japance jer su "unistili Spiderman-a". Nisu ga unistili, nikoga ne zanima sta su uradili i Spider-man je i dalje Spider-man. Ista stvar je i sa Ghost in the Shell. Anime ce i dalje da postoji i nista ga nece promijeniti kako god film da ispadne. Nije valjda budzet mjerilo toga koliko ozbiljno treba da shvatimo neku adaptaciju?
I kakve veze ima sto ne mogu da prenesu atmosferu na film? Ne mogu atmosferu ni iz knjiga i stripova da prenesu na ekran. I ne treba. Adaptacija ne znaci 100% prenos vec vidjenog u drugaciji format. Adaptacija po meni treba da se razlikuje i po atmosferi i po prici u onoj mjeri u kojoj to ima smisla za sam format u koji se prenosi. Film nije isto sto i knjiga/strip/anime. Vidis kako se ljudi ne zale na odstupanja u Marvelovim filmovima (osim Rakuna koji se nervira bez potrebe oko mnogo nebitnih stvari) zato sto su uspjeli da uzmu najbolje elemente iz stripova i da od njih naprave nesto novo i nesto sto postoji samo za sebe, nezavisno od stripova? Ili odstupanja u Game of Thrones, koja za seriju imaju smisla. Koja bi bila poenta postojanja te serije kad bi svaka scena i svaka rijec bili preneseni direktno iz knjiga? Meni bi bilo dosadno tako nesto da gledam.

Reply With Quote
Bookmarks