Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
Eto ne znam, uvijek se nadam da ce biti zahvalniji sagovornik a ono bude samo gore... Prije je od 10 pitanja bilo jedno 2-3 odgovora... Sad od 2 pitanja nijedan. Mozda bi trebao da postavljam vise pitanja a mozda i da odustanem od tebe jer postaje monolog gdje ja postavljam pitanja u etar a on vrsi neki monolog koji samo dorinih tacaka sa pitanjima ima, nikako i same odgovore... Jbg., mozda i ja ocekujem previse.
"Zahvaliniji sagovornik"? Šta tek onda ja da kažem, očekujem? No dobro, ovo si uputio lepetanec-u, ne meni. Preskačem, da mi ne zamjeraš, makar po tom osnovu.

I dalje ti o tumacima... Ja sam rekao da tumacis bibliju, ti si pomenuo sudske tumace i odma sebe vidio kao takvog pa rekao da ti nisi tumac. Pratis li pricu? Retoricko pitanje, nije potreban odgovor, ostavimo tumace iza sebe.
Da, jer sam ti pokušao objasniti šta su tumači, naglašavajući da ja ne postupam kao oni već drugačije. Šta je tu loše? Ostavljamo tumače iza, ok.

Kako nisi? Uvijek nabijas na nos i meni i ostalima kako samo kopamo lose stvari po bibliji... Ja bih ti se zahvalio kad bi makar u komunikaciji sa mnom izostavio ove posalice ("ha ha", "salim se" i sl.). Ne zvuci ubjedljivo, ni malo.
Ovo moje je trebalo da skrati, ne da produži priču. Nismo se razumjeli.

Nije bitno tvoje misljenje? Pa tebe sam pitao. Znaci da od tebe trazim odgovor.

Izgleda mi kao da si nasao novu 'foru' da na ona pitanja koja ne zelis da odgovoris pises kako nije bitno sta ti mislis i da si ti sam nebitan (tvoje rijeci). Trenutno pricamo ti i ja tako da je bitno bas ono sto ti mislis i ti pises. Treba li ovo detaljnije da objasnim? Nadam se da nema potrebe...

Dalje, zasto mislis da postoji 'biblija za djecu'? Eto, jos jedno lagano pitanje koje zahtjeva odgovor za tvoje strane, bez obzira koliko ga ti smatrao nebitnim.
Nebitno je moje mišljenje, jer me pitaš o nečemu što postoji, to je kao da me pitaš "dal ponekad pada kiša?", šta god da ti kažem ona će nekad padati ili neće padati. Znači "Biblija za djecu" je knjiga koja postoji, koja se može kupiti u knjižari (čini mi se da sam je gledao i tamo), i u nekim religioznim institucijama. Čak je vrlo kvalitetna knjiga u tvrdom povezu, moguće da duže traje. Mogu ti i slike poslati da vidiš kako to izgleda. "nova fora" kako da ne. Ako si nešto drugo mislio, mimo ovog, objasni.

U skladu sa godinama? Kojim godinama? Sa koliko godina bi trebala, po tebi, da se cita biblija? Jos jedno potanje, upuceno tebi. (ne znam moram li za svako da ponavljam ovo, evo vidjecemo)
Prvo treba naučit slova da bi znao čitati, onda kad pročitaš makar jednu knjigu u skladu sa uzrastom, treba razmislit o ozbiljnoj knjizi kao što je Biblija. Ako si mislio da Bibliju treba čitat sa neznam 8, 10, 15, 18 godina to je već individualna stvar, zavisi od samog pojedinca. Nema tu nekog konkretnog pravila. Sveti Car Konstantin je u kasnim godinama čitao Bibliju i primio je hrišćanstvo tek posle 50. godine. To nije pravilo, jer danas se neki djelovi Biblije čitaju kao lektira u srednjoj školi. Dal je ovo odgovor, ako nije, pojasni šta si mislio.

Oces da kazes da su sve one stvari koje sam nabrojao u to vrijeme bile 'okej'? Da ponovim (ako si se zagubio), pricao sam o incestu, silovanjima, mucenjima, ubistvima i sl.
Reci mi koga je Kain uzeo za ženu, ako ne svoju sestru, tj. koga je mogao uzet za ženu, dal je to tada bio incest, ako je isti (incest) po nekim teolozima definisan u hebrejskim zakonima oko 2500 posle Kaina? Recimo da sam ja mislio samo na incest? Za ovo ostalo mi daj citat, iz Biblije, da vidim konkretan primjer, može?

Ni ovo nisi mogao da odgovoris nego si pokusao da se nasalis? Treba li opet da trazim misljenje ili je to sve sto mogu dobit' od tebe na postavljeno pitanje?
Nisam se šalio, hoće se dogoditi papina posjeta Americi. To je vrlo značajno, jer je to prva posjeta pape Americi, kako i govore na sva zvona.

Valjda ti je sve jasno. Nadam se.
Jeste, očaj je komplikovana i pomalo strašna stvar. Treba ga zaobilaziti.