Results 1 to 25 of 17863

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Dobro, u redu je, ali koliko se sjetim ti si nekoliko puta komentirao kako od onih statistickih 350+ tisuca "zapadnih" gostiju dosta veliki dio cine:
    - oni, koji dolaze na kruzerima i koji idu samo na izlet
    - oni, idu u CG na izlet uz pomoc stovanog @bracodubrovnik i njegovih kolega
    - oni vasi baustelci s inozemnih putovnicama
    i td

Imas li koje podatke (mozda na osnovu vlastitog iskustva) o tim postotkama?

Na zalost nemam podatke oficijelne. Ja radim bas specificnu vrstu turizma (aktivni, adrenalinski, planinski) i moja ciljna grupa je uglavnom omladina 20-35 godina(89% gostiju), prosjecno mi ostaju 4 noci i iz zemalja su koje sam vec naveo. Ovo je za sjever.

Oficijelne podatke u CG da su istiniti je vrlo tesko dobiti. O cemu se radi? Opstine i NTO nemaju sistem kako da prisilno naplate turisticku taksu i na osnovu toga imaju tacan ili priblizno tacan broj turista, pa onda ovlas napuvavaju. Monstat ima vrlo cudan nacin prikupljanja podataka. Na kraju svakog mjeseca dobijes mail koji ispunjavas i vracas, ako to ne ucinis zovu te na tel dok ne stigne za taj mjesec. Dosta ljudi koji rade ovo preko monstata ne daju prave podatke vec manje gostiju radi radznih inspekcija, a veliki broj objekata uopste ovo ne ispunjava. Npr. u Kotoru sam radi ove podatke svaki mjesec, ovdje na sjeveru treca godina, nista mi stizalo nije, tako da u principu moji gosti ne postoje za Monstat, ali postoje za racunicu NTO-a jer je uredno placena turisticka taksa. E sad pokusaj da zamislis koliko je smjestaja u domacinstvu, nelegalnih objekata, ili jednostavno ljudi koji se trude da sto manje ljudi prijave kako bi platili sto manje poreza i tur. taksi. A onda sa druge strane imas hotele/motele koji su poptuno prazni cijele godine, ali na papiru su puni svakog dana i prijavljuju po 100+ gostiju, kako bi se prali novci. Jer najlakse je oprati pare u turizmu. Kao sto vec rekoh onda NTO uzima izletnike ili domace goste sa stranim pasosima itd. kako bi digli cifru i predstavili svake godine kako imamo porast gostiju od 5.6%, 7.8% itd. Ali ne pricaju koliko je pao prihod od turizma.

Npr. podatak monstatov da je 287 000 turista iz srbije. Ovaj broj je bar 2 puta veci. Ali Srbi su jednostavno po divljim smjestajima koji ne prijavljuju goste i od kojih drzava nema nista. Na pvt. cu ti poslati neke dodatne podatke, koji nijesu za javnost.

Nadam se da sam uspio da ti priblizim

Kao sto Hari rece gore u CG za svakog postoji po nesto. Ako si porodican covjek iz recimo Njemacke, pogledaces par klipova i procitati par komentara pa neces otici u BD u julu nego krajem septembra ili u junu, ili uopste neces otici tamo.

Sad skontah sta si me pitao o postotcima

Recimo samo gosti koji samo dodju iz Dubrovnika na izlet po CG, postoje ture, samo Kotor, Kotor - Lovcen - Budva, Kotor - Crno jezero, Kotor - Rafting, Kotor - Ostrog, e na ove ture udje makar 50 autobusa svaki dan during 60 days sezone (znaci makar 2500 x 60= 150 000), ovdje ne racunamo male kombi prevoznike, taksiste, privatne ture itd. Onda imamo turiste sa kruzera bar 3000 x 60 = 180 000 znaci samo opstina Kotor statisticki ima 330 000 posjeta od izletnickog turizma od kog imaju espreso kafu i dzabe Wifi, i eventualno 3eur da se popnu na zidine. E sad cifra koju je monstat gore naveo od 600 000 ljudi stranaca. Ovi izletnici cine pola, ali ne po Monstatovim podacima, vec podacima NTO Koji ne razlikuju gosta od gosta koji je ostvario nocenje
    Last edited by Gandalf_White; 24-03-15 at 07:45.
    One Ring to Rule them all...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)