Originally Posted by
Дирижабл
Мени је песимистична како год окренеш али ствар перспективе
Тзв. преговори, а у ствари испуњавање критеријума. Ратификација је већ посебна прича.
Увјек се полази од те рачунице да Црна Гора просто МОРА, ма МОРА ући у ЕУ иако то нигдје не пише. Што се ЕУ тиче, слободно не морамо ни улазит. Треунтна временска прогноза се може сажети у чињеици да је Мило Ђукановић и даље на власти, и да је изјавио између осталог да ЕУ има алтернативу и да Црна Гора може да поставља услове, ово је изјава која се у њемачкој и аустријској дипломатији посебно добро прима.
Међутим, ако и ово некоме не говори да нигдје не пише да Црна Гора мора ући у ЕУ, а поготово да нигдје не пише кад мора ући, увјек ће се наћи неко ко ће изјавити како ћемо ми да испрепадамо ЕУ са потенцијалним руским базама (гдје ?) које ће се саме од себе изродити на нашем тлу и које ће сервисирати непостојећа бродоградња/ремонт коју је иста ЕУ са Милом подизвођачем демонтирала.
Црна Гора је све адуте добровољно предала ЕУ. Саобраћајно, војно, поморски и у сваком другом смислу који значи било какву стратегију, смо слијепо цријево. Све да се сад направи база за 200.000 руских војника, куда ће њихови авиони да прелете до ЦГ са својим војницима и оружијем ? Теоретске шансе не постоје да се заобиђе територија ЕУ.
Ја за ЕУ нисам сигуран из пар разлога а најважнији је слободно кретање унутар ЕУ, могућност да велики број људи, дугорочно гледано, нађе посао и остане да живи у ЦГ посебно на приморју, и тиме значајно измијени демографију Црне Горе.Да преведем: Нећу Румуне, Бугаре, Црнце, Латиноамериканце и остале "Европљане" невропског поријекла.Звучи расистички, расистички и јесте.Уз то јако сам скептичан поводом раста либерализма у Европи задњих деценија, посебно кад су у питању ови гејеви, њихови бракови и усвајање ђеце.
ЦГ не мора ући у ЕУ, али ЦГ мора испунити већину реформских услова за улазак у ЕУ, прије него што одустане од "европског пута".
Оно што је апсолутни приоритет свих приоритета за опстанак ЦГ је улазак у НАТО савез.То је битно, а ово око ЕУ ако дође добро је, а ако не дође још боље.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Bookmarks