Originally Posted by
Apollo
Da ali slazes li se da ce za njega ta konstanta(ako postoji) uvijek biti ista? Tj. nezavisno od brzine kojom se krece njegovo vrijeme nece 'usporiti' iz njegove perspektive.(tj. samo bi ljudima koji su na zemlji izgledalo kao slow motion, te iz njegovog ugla posmatranja ta konstanta ne bi varirala u zavisnosti od brzine kojom se krece)
Naravno, za njega ce sve izgledati isto, ali opet kazem, kada bi postojao beskonacan broj "sadasnjosti" u jednoj sekundi, koliko bi trajao taj sekund?
Jer ako bi "sadasnjost" imala konstantnu vrednost, beskonacan broj tih konstantnih vrednosti u jednoj sekundi doveo bi do slucaja da 1 sekund traje beskonacno dugo...

Originally Posted by
Apollo
Prvi put cujem za taj Euklidov paradoks o kome govoris(niti mogu da se sjetim neceg slicnog sto opisuje ovo o cemu pricas).
Isto tako ne vidim kako bi razlike u Euklidovoj i geometriji Lobacevskog mogle da imaju uticaja na ovo o cemu mi pricamo.(posto koliko sam upucen
osnovna razlika se ogleda u petom Euklidovom postulatu koji se tice paralelnosti...a ne vidim kakve to implikacije ima na ovo o cemu mi govorimo,
ali opet ako nesto propustam ovo je prava prilika da me prosvijetlis )
Ovaj paradox nema veze sa Euklidom, al ga je Lobocevski tako nazvao jer ga je izveo iz Euklidovih aksioma. Lobocevski se kasnije vise bazirao na paralelnosti (ono da se iz 1 tacke koja ne pripada pravoj mogu povuci beskonacno mnogo pravih paralelnih njoj, i beskonacno mnogo pravih koje je seku...). On je stvorio taj tzv. paradox i on je dao objasnjenje za njega, al ga nije produbio... To su ucinili Lamber i Hilbert, gotovo 200 godina kasnije. Hilbert u jednoj od svojih 20 aksioma tvrdi da izmedju 2 tacke koje odredjuju jednu pravu moze postojati najvise 1 tacka koja se nalazi izmedju te dvije... prevedeno: ne mozes "ugurati" jos jednu tacku izmedju, "dodavajuci jos jednu nulu", tj. duz AB se moze sastojati iz samo 3 tacke (odnosno ima konstantan broj tacaka).

Originally Posted by
Apollo
Zvuci zanimljivo ... je li bas sve na ita?
Na zalost sve je na ITA, jer su Italijani operisani od engleskog, al evo cim se vratim s posla (za jedno sat-dva) pocecu da prevodim neke djelove...
V.isita I.nteriore T.errae R.etificandoque I.nvenies O.cultum L.apidem
Bookmarks