Quote Originally Posted by El Re View Post
Samo ću ovo prokomentarisati.
Interes crnogorskog naroda (ili nacije) jeste, treba i jedino je prirodno biti - najstariji interes u crnogorskoj državi
Dakle ne jedini interes koji će se uzimati u obzir. Nikako i daleko bilo. Takve Crne Gore bi se bez razmišljanja odrekao.
Ne dakle, već, tamo đe se interesi Crnogoraca i bilo koje (ili svih) nacionalnih manjina u Crnoj Gori ne mogu uskladiti (a to usklađivanje treba uvijek pokušavati, đe god je moguće) interes Crnogoraca mora biti ispoštovan.
Bez njih ove zemlje ne bi bilo, brzo bi bila demontirana jer za njom nijedan drugi narod egzistencijalnu potrebu ne bi vidio.
Čini mi se da je Bar držao dugo u potpisu (ili ako nije on izvinjavam se, ali nebitno) jedan slogan - Crne Gore nema bez Crnogoraca.
I to je zaista istina. Nema tu ništa tužno i tragično. To trebamo tako prihvatiti i svi to trebaju poštovati. Sa svima podijeliti dobro i zlo bez majorizacije, no tamo đe se ne možemo složiti mora se znati čiji je ovo jedini dom.
Sa rizikom da odlutamo od teme, ali neću dugo, mislim da treba imati posebnu temu za to - ključni demografski izazov pred crnogorskim narodom biće trenutak kada panu rampe ka EU, pa krene u par godina na hiljade mladih ljudi da sele odavde zbog posla na Zapadu. Neće se CG ni za milimetar tu razlikovati od Letonije i Estonije, ili Poljske, na primjer. A to tamo na Baltiku poprima razmjere koje se u najmanju ruku mogu okarakterisati kao alarmantne... Ali i to je prirodno.

Zdravo bili i ja i ti, pa diskutovali o tome, kad dođe vakat.