Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
Ili slabo čitaš, ili ne razumiješ pročitano, ili nemaš pojma o čemu pišeš. Karlovac - Zagreb se počeo gradit početkom 70-tih godina s namjerom da autocesta ide skroz do Splita. Poznata je priča zašto je to tada zaustavljeno i zašto se tada nije došlo do Splita nego samo do Karlovca, pa je ta autocesta morala pričekati hrvatsku samostalnost da bi bila izgrađena (danas do Ploča). U to doba, dakle sredinom sedamdesetih, ona se nije nastavljala na Ličku magistralu, nego se s autoceste izlazilo kod Karlovca, a tuda novoprobijenim priključkom na tu magistralu. Nikakve se ceste nisu gradile paralelno. Lička magistrala je izgrađena krajem 50-ih i početkom 60-ih godina, dakle punih 10 godina prije nego je nekome palo na pamet graditi autocestu, a infrastruktura Ličke magistrale nema ali baš ni jednu dodirnu točku s autocestom niti je ičim pridonijela gradnji iste. Isto kao što je nema ni stara Luisiana od Rijeke, preko Delnica i Duge Rese do Karlovca i Zagreba sa autocestom A6, ili Jadranska magistrala od granice sa Slovenijom do Karasovića s dionicom A1 od Splita do Ploča. Dakle ni jedna hrvatska autocesta nije koristila ni milimetra postojeće infrastrukture ranije izgrađenih državnih cesta (magistrala) nego su sve išle potpuno novim trasama, zato i jesu bile toliko skupe, a razlog tome je što se prema hrvatskom zakonu stare ceste nije smjelo dirati jer su alternativni besplatni pravci.

U naše autoceste nije utrošena ni jedna jedina lipa strane pomoći. Ako treba ja ti to i nacrtam ali sumnjam da bi i onda shvatio

Možda, ali samo možda EU radi provedbe Schengena bude sufinancirala gradnju Pelješkog mosta, a možda jednoga dana i nastavak autoceste od Ploča do Karasovića. Most zbog Schengena ima velike izglede, a AC samo kad CG napokon shvati da joj je prioritetniji pravac zapad - istok nego jug - sjever pa krene s gradnjom toga pravca jer u suprotnom dionica Ploče - Dubrovnik postaje neisplativa.
Evo ja izgleda ne razumijem procitano : - http://sh.wikipedia.org/wiki/Autocesta_A1_(Hrvatska) . Likovi tu navode sve ove dionice kao dio glavnog A1 autoputa, a ne kao nezavisne. Nego nemam se pravo raspravljati sa tobom, ti si odatle i bolje znas. Ali da nije ulozena ni jedna lipa strane pomoc, posto ja ne mogu oficijelno da nadjem gdje se tacno navodi koliko i sta, opet ti ponavljam, samo EU i USAID su usule 1.28 Milijardi zadnjih 10ak godina. Vala je otislo bar par miliona na puteve

@Strativari

Ja postujem tvoj stil putovanja i svaka cast pozdravljam. Ja kad putujem ne zelim da se zamaram dje cu parkirati auto. Ali dacu ti jedan vrlo prost primjer, gospoda iz srbije dodje gleda da spava 3-5e po krevetu ako ima ko da im da, u gepecima se spremi paradajza,paprika,krtole, restorani su im hambrugerdzinice po setalistu, a ako sjednu dje cijede kafu po 2h i za to vrijeme ispucaju jedno 50fotki da se vidi kako se dobro provode. Ti gosti ti ne trebaju nista.
Trebaju ti gospoda iz Skandinavije npr. : Nocenje placa 100e, doruckuje u hotelu, ruca i vecera negdje vani, hoce da kupi suvenir, podje na neku turu koja obilazi CG, plati lezaljku, pije skupa vina. Vrijedniji je jedan gost koji dodje sa zapada nego 150 gostiju koji dodju iz srbije. Sutomore ne racunam i Canj, tamo su Srpski turisti jedva ocekivani.