Vhenčanje zbog trudnoće
"Mislim da naslov ove teme jasno govori o njenoj suštini.
..kad se već dohvatismo ovijah tema...
ositive:
Naime, mnogo je brakova koji se sklapaju zbog toga što je djevojka ostala u drugom stanju. U nekim slučajevima je to svjesna namera koja je postojala i prije začeća, ali u mnogo većem broju slučajeva je brak posljedica neplanirane trudnoće po principu "desilo se", pogotovo među mladima.
U zadnje vrijeme sam sve češće svjedokinja takvih stvari u mom privatnom okruženju. Posljednji slučaj za koji sam saznala je taj da je jedan dečko koga poznajem, Vlada, stupio u brak jer je saznao da mu je djevojka trudna. Dobili kećerku i razveli se poslije njene nepune ni godine dana. Njemu je bilo 19, njoj 2 manje. Taj momak je bio sve samo ne zreo za ulogu roditelja, baš kao i njegova dvije godine mlađa djevojka, ali eto - brak je sklopljen uz blagoslov obje porodice. Danas, majka se preudala, otac se tripuje na Adnana iz Zabranjenog voća i ima noćne more kako se ženi. Živa istina, ništa ne lažem. I da, ima djevojku već neko vrijeme.
I sad se postavlja pitanje - kakvu perspektivu za pravilno odrastanje ima dijete čiji su roditelji mladi i nedovoljno zreli za tu ulogu? To je po mom mišljenju, već problem u najavi. Djeca prave djecu. I takvih stvari je sve više.
Takođe sam u svom okruženju vidjela i to da se desila trudnoća iz, da tako kažem, neobavezne veze. Mladenci se vjenčali zbog morala i onoga "da ne kaže svijet"... A to što nedovoljno poznaju jedno drugo i što možda i nisu jedno za drugo, to nikom ništa... Zaista sam stekla utisak da je nastala prava epidemija ovakvih slučajeva. Mladi (a i ne tako mladi) nisu dovoljno svjesni odgovornosti, društvo je generalno zastranilo... razloga je mnogo.
Na početku sam rekla da ima i slučajeva gdje par svjesno ide na trudnoću, pa onda pristupa legalizaciji svoje veze pred zakonom. Te slučajeve ne kritikujem ako su plod svjesne namjere i promišljenosti i oni nisu predmet ove teme.
Ali ovi ostali slučajevi... mislim da su plod totalne neodgovornosti prema sebi i prema budućem životu tog djeteta. Sad nisam duboko zalazila u temu, jer mi je namjera da tema svoju dubinu dobije aktivnom diskusijom samih članova.
Takođe se treba osvrnuti i na one koji vole da se reklamiraju da su veliki vjernici, da potiču iz religiozne porodice, a onda se desi začeće prije braka. Te dvije stvari su kontradiktorne, a posebno je simptomatično što u samoj crkvi sveštenici često bez ikakvih problema vjenčavaju takve parove, iako je Biblija izričita po pitanju seksa prije braka.
Eto, tema je otvorena, dala sam neka uvodna mišljenja i smjernice, a vi sami imate slobodu da izrazite stav po pitanju ovog fenomena."
Last edited by Artemis; 21-07-12 at 22:28.
Reason: preuzeto
Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.
Bookmarks