Results 1 to 25 of 72

Thread: Vhenčanje zbog trudnoće

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Lightbulb Vhenčanje zbog trudnoće

"Mislim da naslov ove teme jasno govori o njenoj suštini.

..kad se već dohvatismo ovijah tema... ositive:

Naime, mnogo je brakova koji se sklapaju zbog toga što je djevojka ostala u drugom stanju. U nekim slučajevima je to svjesna namera koja je postojala i prije začeća, ali u mnogo većem broju slučajeva je brak posljedica neplanirane trudnoće po principu "desilo se", pogotovo među mladima.

U zadnje vrijeme sam sve češće svjedokinja takvih stvari u mom privatnom okruženju. Posljednji slučaj za koji sam saznala je taj da je jedan dečko koga poznajem, Vlada, stupio u brak jer je saznao da mu je djevojka trudna. Dobili kećerku i razveli se poslije njene nepune ni godine dana. Njemu je bilo 19, njoj 2 manje. Taj momak je bio sve samo ne zreo za ulogu roditelja, baš kao i njegova dvije godine mlađa djevojka, ali eto - brak je sklopljen uz blagoslov obje porodice. Danas, majka se preudala, otac se tripuje na Adnana iz Zabranjenog voća i ima noćne more kako se ženi. Živa istina, ništa ne lažem. I da, ima djevojku već neko vrijeme.

I sad se postavlja pitanje - kakvu perspektivu za pravilno odrastanje ima dijete čiji su roditelji mladi i nedovoljno zreli za tu ulogu? To je po mom mišljenju, već problem u najavi. Djeca prave djecu. I takvih stvari je sve više.

Takođe sam u svom okruženju vidjela i to da se desila trudnoća iz, da tako kažem, neobavezne veze. Mladenci se vjenčali zbog morala i onoga "da ne kaže svijet"... A to što nedovoljno poznaju jedno drugo i što možda i nisu jedno za drugo, to nikom ništa... Zaista sam stekla utisak da je nastala prava epidemija ovakvih slučajeva. Mladi (a i ne tako mladi) nisu dovoljno svjesni odgovornosti, društvo je generalno zastranilo... razloga je mnogo.

Na početku sam rekla da ima i slučajeva gdje par svjesno ide na trudnoću, pa onda pristupa legalizaciji svoje veze pred zakonom. Te slučajeve ne kritikujem ako su plod svjesne namjere i promišljenosti i oni nisu predmet ove teme.

Ali ovi ostali slučajevi... mislim da su plod totalne neodgovornosti prema sebi i prema budućem životu tog djeteta. Sad nisam duboko zalazila u temu, jer mi je namjera da tema svoju dubinu dobije aktivnom diskusijom samih članova.

Takođe se treba osvrnuti i na one koji vole da se reklamiraju da su veliki vjernici, da potiču iz religiozne porodice, a onda se desi začeće prije braka. Te dvije stvari su kontradiktorne, a posebno je simptomatično što u samoj crkvi sveštenici često bez ikakvih problema vjenčavaju takve parove, iako je Biblija izričita po pitanju seksa prije braka.

Eto, tema je otvorena, dala sam neka uvodna mišljenja i smjernice, a vi sami imate slobodu da izrazite stav po pitanju ovog fenomena."
    Last edited by Artemis; 21-07-12 at 22:28. Reason: preuzeto
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)