Bone,
sad sam ti ovo vidio pa iz poštovanja prema starom drugu hoću da odgovorim...
Nigdje, ali baš ni iz jedne jedine riječi nijesi mogao pročitati neku moju rusofobiju. Prema Rusima imam poštovanje ali je moja emocija daleko od oduševljenja. Recimo da imam neku krajnje umjerenu simpatiju i mislim da je to zapravo danas stav većine (nacionalnih) Crnogoraca. Sve drugo mi se čini pretjerivanje.
Ta simpatija za Ruse se drastično umanjila nakon toga što smo imali prilike da vidimo koliko Rusi (oni koji su ovdje plasirali novac) imaju "emotivne izlive" prema nama što smatram da je jako ljekovito za nas da malo s tom rusofilijom prizemljimo.
Što se tiče istorije, tačno je da su nas podržavali i bili ključni saveznik i garant naše slobode ali isključivo zato što im je odgovarala šaka divljaka na Balkanu koja će uvijek na mig Rusije udarati Turcima u bok i izazivati joj probleme. Svaki rat koji smo objavili Turskoj (uključujući i I balkanski) bio je započet na zahtjev ili očekivanje Rusije jer je Rusima odgovarala što slabija Turska kako bi je Rusija komadala na Balkanu, Kavkazu i centralnoj Aziji. Čim je Turska svedena na rang regionalne sile koja nije mogla parirati Rusiji prestali su biti zainteresovani za našu slobodu i istovarili nas ko isluženi materijal Srbima u naručje.
Ipak, činjenica da su 3. priznali nezavisnost CG je vrijedna poštovanja i lijep je uvod za neke nove odnose.
Kao što sam rekao u prvom postu, nezdravo je očaravati se bilo kojim narodom podjednako ko biti ispunjen mržnjom.

Reply With Quote
Bookmarks