Iako sam rođeno podgoričanče i čitav život proveo u PG moje porijeklo je iz Vasojevića, baš kao i porijeklo mnogih istaknutih suverenista poput Rada Bojovića ili Miodraga Vlahovića. A znaš li zašto ovo pominjem? Poznajem sjever CG odlično i SDP nema problem u BP ili Plavu da nađe istaknutog pravoslavca već imate male porodične klanove koji su od vaše partije (a slično je i sa DPS-om) napravili "porodične partije". Tj., odbor u Plavu je vlasništvo Džavida Šabovića i tamo se listom nalaze sve sami Bošnjaci mahom njegovi najbliži rođaci. A znate kada će oni dići ruku da im u odboru neko istaknut bude pravoslavac? Nikad! I to, moj dragi Oscar, nije stvar sredine već odnosa koje kreira čelništvo jednog odbora. Gotovo identično je u Bijelom Polju. U Beranama je nešto malo bolja situacija a i tamo je to više odbor Petnjice no Berana. SDP je kriv zato što je lokalnim partijskim liderima dozvolio da sliku partije na sjeveru betoniraju kao mahom "bošnjačku" partiju što je smejurija. Za to je možda nekad bilo razloga no već više od 10 godina to je prosto neprirodno stanje i za partiju jako štetno ponašanje. A Bošnjake ne treba kriviti. Znaju oni da će se više pitati ako bude manje "pravoslavaca" da im se tu nešto petljaju.
Nemam ja ništa protiv da partija ako za tim ima interesa koalira i sa DPS-om. Ja nemam stav da je DPS neka partija zla s kojom nikako ne valja praviti savez. Međutim SDP je morao savez(e) praviti na osnovu jasnih ciljeva i tih zadatih ciljeva se držati bez uzmicanja.
Ovo što imamo već duži niz godina je nešto potpuno nadrealno đe se ne zna ni kako se ušlo u savez sa DPS-om, ni zbog čega a još manje zašto se još uvijek u toj koaliciji. Prosto nema nikakvog papira oko kog su se dvije partije dogovorile da će proklamovani cilj zajedno postići lakše. Ako se koalicija oko nezavisnosti mogla razumjeti, za savezništvo oko ulaska u EU ili NATO nije bila potrebna koalicija. Posebno ne predizborna. Za druge ciljeve još manje...
Eto, to su tek neka moja razmišljanja...Zaista sam vjerovao da SDP uz odličnog kapetana može čudo napraviti nakon referenduma. možda čak i popuniti prazninu nastalu nestankom LSCG. No odavno sam digao ruke da SDP u CG može biti nešto nalik SDP-u u HR. A zaista bi volio da me vrijeme demantuje...

Reply With Quote
Bookmarks