Page 24 of 24 FirstFirst ... 142021222324
Results 576 to 600 of 600

Thread: Nostalgija za domom

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thanks Thanks Given 
    4,233
    Thanks Thanks Received 
    8,142
    Thanked in
    3,111 Posts

pa ajde ko ti brani?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gledam na Vijesti da je u mojim rodnim Beranama veliki snijeg i da su putevi zatvoreni za saobracaj. Jeste da nijesam daleko, nijesam u dijaspori, ali ipak me uhvatila neka melanholija sto nijesam tamo. Isto tako, ljeti kad se vratim kuci, srecnijeg covjeka nema od mene tih 8 dana.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kanada pooštrila uslove za sticanje državljanstva

U Kanadi od sjutra na snagu stupa zakonski "paket" pooštrenih uslova za sticanje
    državljanstva u ovoj zemlji, objavilo je Ministarstvo za državljanstvo i imigraciju.

Još prošle godine kanadski parlament usvojio je izmjene najvažnijih propisa u okviru reforme zakonodavstva koje reguliše sticanje
    državljanstva, a od sada će striktno biti primjenjivani svi novi zakonski akti.

Kanadski ministar za
    državljanstvo i imigraciju Kris Aleksander kazao je da se ovakvim reformama obezbeđuje da se novi državljani bolje pripreme za potpuno uklapanje u kanadsku privredu i društvo.
    "Ovo je dobitna kombinacija kako za novodošle tako i za Kanadu u smislu stvaranja većih mogućnosti koje obezbjeđuje naš darežljivi imigracioni sistem", ocijenio je on.

Umjesto ranije tri, kandidati za
    državljanstvo odsad će morati da fizički budu prisutni u Kanadi četiri godine prije nego što podnesu prijavu, odnosno najmanje 183 dana svake od četiri uslovne kalendarske godine.
    Podnosioci prijava starosti od 14 do 64 godine moraju dokazati da imaju osnovno znanje jednog ili oba zvanična kanadska jezika, engleskog i francuskog, a veoma su pooštrene i kazne za prevaru i lažno predstavljanje kako za prevarante koji konkurišu za državljanstvo tako i za one koji druge "savjetuju" da izigravajući propise steknu državljanstvo Kanade. Maksimalna kazna iznosi 100.000 dolara ili petogodišnji zatvor.

Samo članovi novoosnovanog Konsultantskog regulatornog savjeta kao što su advokati, javni bilježnici i studenti prava biće ovlašćeni da daju stručne savjete i te usluge naplaćuju od od onih kandidata za državljanstvo koji njihovu pomoć traže.

Očekuje se da će do 1. aprila 2016. godine biti riješene sve zaostale prijave te da će primjenom novih propisa proces od prijave do sticanja državljanstva ubuduće trajati najviše godinu dana.
    Prošle godine više od 260.000 kandidata dobilo je kanadsko državljanstvo što je najveći broj u istoriji te zemlje koja je jedna od najprivlačnijih u svijetu za novodošle.

Izvor informacija CDM

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Čitam šesti post ove teme na prvoj strani i zaleđeh se... prošlo je punih jedanaest godina... a ni pedlja makli nismo.

MISLIO SAM DA ZNAM, ALI NE ZNAM!
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I ja sam procitao sada taj post, i slazem se da se nije pomaklo...

Thanks Thanks Given 
    185
    Thanks Thanks Received 
    63
    Thanked in
    44 Posts

Quote Originally Posted by Xerxes View Post
    Čitam šesti post ove teme na prvoj strani i zaleđeh se... prošlo je punih jedanaest godina... a ni pedlja makli nismo.

MISLIO SAM DA ZNAM, ALI NE ZNAM!
    Evo ga i ja sad čitam, i ne vjerujem da je napisan 2004. Ali preslikana danasnja situacija, nismo mm odmakli. Stašno. Trebalo bi sherovati ovaj post, postao bi viralan sigurno.

Nego vic apropo ovog posta.
    Pričaju sin crv i tata crv u kanalizaciji, i pita sin tatu crva "tata, tata, jel istina da ima crva koji žive u jabukama?" "Jeste sine" kaže tata. "A jel istina da ima crva koji žive u kruškama?" "Jeste sine" kaže tata.
    "A zašto mi onda živimo u ovim govnima tata?"
    "Zato što je to naša otadžbina sine, naša otadžbina"

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ma ljudi moji, sto se covjek bolje snadje u inostranstvu i bolje prilagodi, to je manje nostalgican!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Slazem se sa tobom 100%

Thanks Thanks Given 
    328
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    1,209 Posts

Nagrađeni pojedinci i organizacije iz dijaspore: Crna Gora živi u vama

Ministar dijaspore Mirsad Azemović poručio je da je dijaspora naš most prema svijetu, izvor znanja, ideja i vrijednosti, dodajući da su ove nagrade izraz zahvalnosti i priznanja za sve što iseljenici činite da očuvaju naš jezik, tradiciju i identitet.

Ministarstvo dijaspore upriličilo je danas u Vili Gorica svečanu dodjelu nagrada i priznanja istaknutim pripadnicima i organizacijama dijaspore-iseljenika, koji su svojim radom i angažmanom doprinijeli očuvanju crnogorskog identiteta, jačanju veza sa maticom, kao i međunarodnoj afirmaciji države.

Nagrade su uručili ministar dijaspore Mirsad Azemović i ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović.

Obraćajući se prisutnima, Azemović je naglasio da dijaspora predstavlja jedan od najvažnijih potencijala Crne Gore.

„Iako ste daleko, vi ste neraskidivo povezani sa svojom domovinom. Vaš uspjeh, vaš rad, vaša riječ – sve to odjekuje i u Crnoj Gori. Dijaspora je naš most prema svijetu, izvor znanja, ideja i vrijednosti. Ove nagrade su izraz zahvalnosti i priznanja za sve što činite da očuvate naš jezik, tradiciju i identitet“, poručio je Azemović.

On je posebno istakao da osnivanje Ministarstva dijaspore predstavlja institucionalno priznanje značaja koji dijaspora ima za crnogorsko društvo, i dodao da je to „izraz uvjerenja da su naši iseljenici neraskidiv dio našeg društvenog tkiva“.
    Ibrahimović je poručio da su pripadnici dijaspore ne samo čuvari crnogorske kulture u inostranstvu, već i „stub identiteta Crne Gore u svijetu“.

„Vaš doprinos nije samo simboličan – on je suštinski. Bili ste uz svoju državu u teškim trenucima, i nastavili da je podržavate svojim radom, znanjem, humanitarnim i privrednim angažmanom. Crna Gora vam duguje zahvalnost i mora jačati veze sa vama“, rekao je Ibrahimović.
    Nagrađeni i priznati

Dodijeljene nagrade u više kategorija:

• Za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori: Marinko Ćulafić
    • Za doprinos kulturi: Miloš Karadaglić
    • Za doprinos nauci: Vasilije Mijović
    • Za unapređenje privrednog partnerstva (posthumno): Miodrag Kostić
    • Za dobročinstvo: Humanitarna organizacija „Bratska ruka“
    • Za doprinos sportu: Refik Šabanadžović

Dodijeljena i posebna priznanja:

• Povelja za očuvanje nacionalnog, kulturnog i državnog identiteta u Srbiji: prof. dr Čedomir Čupić
    • Plaketa za unapređenje privrednog partnerstva sa Crnom Gorom: Vladislav Popović
    • Plaketa za zaštitu prava i položaja dijaspore-iseljenika: Osman Destanović
    Kontinuitet i vizija
    Ovim događajem Ministarstvo dijaspore nastavlja praksu prepoznavanja doprinosa pojedinaca i udruženja iz dijaspore, potvrđujući svoju posvećenost jačanju veza sa iseljenicima i njihovoj aktivnoj ulozi u razvoju Crne Gore.
    „Ove nagrade nisu samo priznanja za ono što ste postigli, već i poziv da nastavimo zajedno. Vaš glas, vaš rad i vaša privrženost su snaga koju Crna Gora mora njegovati“, zaključio je Azemović.

https://rtnk.me/drustvo/nagradjeni-p...a-zivi-u-vama/

Thanks Thanks Given 
    328
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    1,209 Posts

Dijasporu uključiti u razvojne i društvene procese

Dijaspora Crne Gore je ogroman, ali nedovoljno valorizovan potencijal, koji u budućnosti treba sistemski i strateški uključiti u razvojne, ekonomske i društvene procese države, poručili su predstavnici Bošnjačkog demokratskog pokreta (BDP) tokom posjete crnogorskoj dijaspori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
    Iz BDP-a su naveli da je potrebno jačanje saradnje sa iseljeništvom, kao i kreiranje mehanizama koji će omogućiti efikasnije povezivanje dijaspore sa maticom.

Oni su kazali da su očekivali mnogo više od novoformiranog Ministarstva dijaspore koje nije uspjelo da uspostavi komunikaciju sa mnogim udruženjima koja funkcionišu širom svijeta, niti da napravi strategiju razvoja institucionalnih odnosa Crne Gore i dijaspore u ekonomskom, kulturološkom i svakom drugom pogledu.
    ...

https://rtnk.me/drustvo/dijasporu-uk...tvene-procese/

Thanks Thanks Given 
    328
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    1,209 Posts

Prezentacija “Crnogorci u Urugvaju“ sjutra na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost

Na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost u petak, 13. februara, s početkom u 12 sati, biće održana prezentacija pod nazivom „Crnogorci u Urugvaju“, posvećena istorijatu, identitetskim pitanjima i savremenim aktivnostima crnogorske dijaspore u Južnoj Americi.

U okviru prezentacije govoriće Tomas Šaranović, predśednik Udruženja Crnogoraca u Urugvaju, koji će predstaviti rad i aktivnosti ove organizacije, kao i iskustva crnogorske zajednice u očuvanju jezika, tradicije i kulturne baštine.

Takođe, učestvovaće dr Srđa Martinović, predśednik Fondacije „Sveti Petar Cetinjski“, koji će govoriti o značaju institucionalne podrške dijaspori i ulozi fondacija i kulturnih inicijativa u povezivanju matice i iseljeništva.
    https://www.cdm.me/grad/prezentacija...i-knjizevnost/

Thanks Thanks Given 
    328
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    1,209 Posts

Default Neka ide ovdje...

Objavljena nova knjiga Marka Špadijera: Crnoj Gori kao da je suđeno da stalno strepi nad budućnošću

Knjiga „Crnogorska raskršća II“ Marka Špadijera, istaknutog publiciste i društvenog radnika, novo je izdanje Matice crnogorske i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Radi se, kako javljaju iz Matice, o izboru tekstova objavljenih u periodu 2008–2025, svjedočanstvima koja su, prema riječima autora, dugogodišnjeg generalnog sekretara Matice crnogorske i urednika prvih 100 brojeva časopisa „Matica“, nadživjela trenutak u kome su nastala.

Prvi dio „Crnogorskih raskršća“ sadrži tekstove objavljene od 1987. do 2007. godine, od promjene sistema i tranzicije do obnove nezavisnosti. Nova knjiga bavi se postreferendumskom Crnom Gorom sa njenim, kako navodi autor u svom predgovoru, „traumatičnim traganjima za sopstvenim likom i nastojanjima da nađe svoje mjesto u svijetu.“
    “Suverenost Crne Gore, za koju sam se sa svojim prijateljima borio sa toliko strasti, nije donijela društvene promjene o kojima smo maštali. Vladajuća partija je prigrabila za sebe tekovine referenduma i nije iskoristila naraslu patriotsku i građansku energiju da uključi što više kreatvnih ljudi u demokratski preobražaj društva. Nastavljena je praksa da se uspješnost politike mjeri korisnošću za partijske interese. Kod ne malog broja građana i vanpartijskih intelektualaca došlo je do razočarenja i pasivizacije, dok se opozicija pribrala i nastavila s agresivnom opstrukcijom suverenosti i oslanjanje na SPC i saveznike van zemlje”, navodi Špadijer i dodaje da u trenutku kad je bio uvjeren da je Crna Gora na raskršću istorije izabrala dug i siguran samostalan put dostojanstva, demokratije i prosperiteta, pokazalo se da nas jedni izbori mogu opet dovesti na raskrsnicu.

“Crnoj Gori kao da je suđeno da stalno strepi nad budućnošću. Zadnjih pet godina je nastalo vrijeme identitetskog haosa. Crna Gora je ostala u evropskom kostimu skrojenom na referendumu, ali se vratila koketiranju sa starim ljubavnicima”, navodi Špadijer.

Ističe da je kad se vratio na tekstove objavljene u ovoj knjizi zapazio da je često bio nerealni optimista.

“Ne kajem se zbog te zablude. Nažalost, počinjem da na svijet gledam bez iluzija, gotovo bez nade. Na globalnom planu gospodare zakoni čija snaga leži u nuklearnom topuzu, trijumfu desnice i preziru prema čovjeku, a na domaćem minhauzenskom salonu čudesa caruju obmane svake vrste. To nije moj svijet i spreman sam da ga napustim bez žala”, zaključuje Špadijer.

Ova knjiga, ističu iz Matice, uvjerljivo demonstrira oštrinu pera i bistrinu pameti našeg autora, a riječ je o raznovrsnim publicističkim žanrovima: intervjui, analize političkih događanja, sjećanja na sopstvenu društveno-političku djelatnost i ljude sa kojima je sarađivao, eseji koji tematizuju kulturne politike u Crnoj Gori, ističe u pogovoru književnik i nasljednik Marka Špadijera na mjestu urednika časopisa „Matica“ Dragan Radulović.

“U ovoj knjizi nalaze se odabrani tekstovi koji na najbolji način osvjetljavaju bogata intelektualna interesovanja autora i njegovo shvatanje društvenog angažmana koje pristoji mislećem biću u politički turbulentnim vremenima. A naslov koji je dao svojoj knjizi sugeriše da se Crna Gora uvijek nalazi pred izazovima koji temeljno propituju njenu budućnost, da u crnogorskom slučaju ništa nije zauvijek dato a da ne zahtijeva neprekidnu brigu i održavanje”, zapisao je Radulović.

Knjiga „Crnogorska raskršća II“ objavljena je u okviru biblioteke „Svjedočanstva vremena“, a u ime izdavača je potpisuju Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske i Petar Popović, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.
    https://www.cdm.me/kultura/objavljen...ad-buducnoscu/

Thanks Thanks Given 
    18,867
    Thanks Thanks Received 
    8,778
    Thanked in
    4,256 Posts

"Mjesto rođenja" Stefan Bošković.
    Nisam je još čitao ali me asocirao naslov teme.

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
    Last edited by joni; 17-02-26 at 06:05.

Thanks Thanks Given 
    9,007
    Thanks Thanks Received 
    6,478
    Thanked in
    2,536 Posts

Upravo je citam
    Stefan pise citljiva stiva i brzo se cita

Sent from my SM-F766B using Tapatalk

16. The Following User Says Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,867
    Thanks Thanks Received 
    8,778
    Thanked in
    4,256 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post
    Upravo je citam
    Stefan pise citljiva stiva i brzo se cita

Sent from my SM-F766B using Tapatalk
    I radnja je potpuno je u skladu sa naslovom ove teme i prvim postom, kol'ko čuh?

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    932
    Thanks Thanks Received 
    108
    Thanked in
    78 Posts

Quote Originally Posted by SaliH View Post
    Ma ljudi moji, sto se covjek bolje snadje u inostranstvu i bolje prilagodi, to je manje nostalgican!
    Kod mene suprotno
    Finansijski mi je odlicno i to za par generacija. Karijerno sam ostvario sto sam htio. Drustva imam dosta. Zdravlje, kuc, kuc.
    I opet, ne da nostalgija mira vec je i jaca nego ikad uvidjevsi sustinu sistema u koji sam dosao. Ali je smirujem tako sto sam pola odje, pola u CG.

19. The Following 2 Users Say Thank You to pegasus For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,435
    Thanked in
    2,600 Posts

Da li smo onda kao rasa spremni da se otidnemo u hladna bespuća svemira, ako imamo nostalgiju prema zajedničkoj površini sa razdaljinom od par hiljada kilometara?

Sent from my SM-S937B using Tapatalk
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    25,752
    Thanks Thanks Received 
    8,303
    Thanked in
    4,070 Posts

Quote Originally Posted by pegasus View Post
    Kod mene suprotno
    Finansijski mi je odlicno i to za par generacija. Karijerno sam ostvario sto sam htio. Drustva imam dosta. Zdravlje, kuc, kuc.
    I opet, ne da nostalgija mira vec je i jaca nego ikad uvidjevsi sustinu sistema u koji sam dosao. Ali je smirujem tako sto sam pola odje, pola u CG.
    Evo da ti bude još teže

https://www.instagram.com/p/DW8jsQ5j...F3M3QyMGo4bTZw

Poslednjih dana sve neke hvale na račun Podgorice.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

22. The Following User Says Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    8,504
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    2,252 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Evo da ti bude još teže

https://www.instagram.com/p/DW8jsQ5j...F3M3QyMGo4bTZw

Poslednjih dana sve neke hvale na račun Podgorice.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Od pon 3 x bio na Goricu,nikad mi ljepša nije bila čini mi se,i zamišljam juče kad se spustah kakav to bolestan um može da podmetne požar na takvo mjesto,pih.
    ...

24. The Following User Says Thank You to AL no1 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    328
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    1,209 Posts

Crnogorsko kulturno nasleđe u Americi u fokusu novog projekta

Fondacija Miloš Karadaglić podržala je projekat „Crna Gora preko Atlantika“, čiji je cilj međunarodna akademska afirmacija crnogorskog kulturnog nasljeđa, kao i sistematsko istraživanje crnogorske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Iz Fondacije je danas saopšteno da projekat zajednički realizuju Dušan Medin, arheolog, menadžer u kulturi i istraživač kulturnog nasljeđa, i dr Srđa Martinović, čija su istraživanja fokusirana na međunarodne odnose, istoriju diplomatije i crnogorsku dijasporu. Realizacija projekta planirana je tokom aprila i maja u SAD-u i obuhvata dva komplementarna segmenta.
    „Prvi segment odnosi se na seriju naučnih predavanja Dušana Medina o crnogorskoj kulturnoj baštini, međunarodnoj kulturnoj saradnji i povezivanju crnogorsko-američke kulturne i naučno-istraživačke zajednice“, kaže se u saopštenju.

Drugi segment, kako se navodi, podrazumijeva terensko istraživanje kulturno-umjetničke dijaspore u SAD-u, koje će obuhvatiti više saveznih država i gradova u kojima je crnogorska zajednica istorijski prisutna i aktivna na kulturnoj sceni. Prema njihovim riječima, ova inicijativa ima pionirski karakter i predstavlja važan korak ka trajnom kulturnom povezivanju Crne Gore sa dijasporom, čije prisustvo u SAD-u datira u kontinuitetu od sredine 18. vijeka.

„Rezultat projekta biće izrada preliminarne sistematske baze podataka o crnogorskoj kulturno-umjetničkoj dijaspori, identifikacija aktivnih kulturnih radnika i organizacija, kao i mapiranje značajnih segmenata crnogorskog nasljeđa u SAD-u“, objasnili su iz Fondace Miloš Karadaglić.
    https://rtnk.me/kultura/crnogorsko-k...ovog-projekta/

Thanks Thanks Given 
    8,504
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    2,252 Posts

Bila je sad eimisija na 1CG o našima u Argentini...kakvi gradovi,kakva ljepota...UH
    ...

Thanks Thanks Given 
    328
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    1,209 Posts

Svako nekoliko puštaju naše Argentince. Ne znam zašto.
    Bili su i Crnogorci u Hrvatskoj, zaljubih se u jednog Bojana.

Thanks Thanks Given 
    8,504
    Thanks Thanks Received 
    3,797
    Thanked in
    2,252 Posts

Ma ja bih se mijenjao sa njima rado,Buenos Aires...znaju za šta žive.

Lijepa je i CG naravno,ali premali prostor,a više slučajeva na manjem prostoru no kod nas...nema na svijetu!
    ...

Thanks Thanks Given 
    328
    Thanks Thanks Received 
    1,581
    Thanked in
    1,209 Posts

Azemović: Ne smijemo učiniti da se naša dijaspora osjeća odbačeno

Ministar dijaspore Mirsad Azemović rekao je u Dnevniku TVCG da je Vlada stavila fokus na bolju saradnju dijaspore i države Crne Gore i imamo novi zakon koji reguliše tu oblast kao i odgovarajuću strategiju. Naglasio je da je Savjet za saradnju sa dijasporom formiran, i konstituitivna sjednica je u petak.

„Želim istaći da je komisija uradila odličan posao i izabrala najbolje ljude koji će predstavljati savjet“, rekao je Azemović.

U Dnevniku su predstavljeni podaci da je dijaspora od 2006. godine poslala u Crnu Goru preko deset milijardi eura.

Azemović je naglasio da je dijapsora okrenuta prema svojoj državi, da su to prave patriote i domobrabni.

„Nadam se da će pridruživanjem EU investicije koje dolaze od njih biti više fokursiane na realan sektor i nova radna mjesta a za to je potrebno stvoriti institucionalne pretpostavke“, rekao je ministar.
    On je kazao da manifestacije dijsapore pronose slavi naše zastave i Crne Gore. Čestitao je 20 godina državne nezavisnosti.

Komentarišići nacrt zakona o registrima prebivališta i boravišta, kazao je da je MUP uputio skupštinskom odboru nacrt i u fazi je razmatranja.

„Mislim da će odbor donijeti mudre odluke. Nadam se da se neće učinti da se naša dijapsora osjeti odbačeno i da brine za svoj pravni status. Kao što sam rekao, to su zaista prave patriote. BS moli da se zakon ostavi za vrijeme kada Crna Gora bude dio EU“, naveo je Azemović.

https://rtnk.me/politika/azemovic-ne...jeca-odbaceno/

Page 24 of 24 FirstFirst ... 142021222324

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)