Uzeo sam auto, ali je tocak 19", 245/35. Ljetnja Hankook
300-400e mi je zimska da nije kineska. Da probam u trebinje?
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Evo te dvije gume u direktnom testu.
Goodyear je bolje po vlažnom za 3m ili 5% od Michelin i skoro je identična kao klasična ljetnja guma.
Michelin je bolji u suvom za 4m ili 11%.
Meni veoma bitna stavka je otpor prilikom vožnje i tu je Michelin bolji od Goodyear za 15% što meni znači dužu bateriju tj manju potrošnju goriva.
Buka na testovima je skoro identična.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
@MLS Uzeo sam ih kod Vujacic ID, pogledaj na sajt, sve imas...
@Bugi Pogledaj curved aquaplanning i kocenje po vodi. Meni je skoro svaka guma po suvom dobra, nego po epskim zimskim crnogorskim kisama nije
Sto se tice rolling resistance-a po board compu mi je smanjio je generalnu potrosnju u odnosu na prosle gume. (Nisam resetovao board odavno).
Gledao sam 15 duela te 2 gume prije nego se odlucih za ove (i ako me je na prvu loptu vise privlacio brend michelin), goodyear ima prednost i na suvom u odnosu na michelin u svemu osim u kocenju. Tj ima najbrzi krug na suvom od svih i na mokrom. Wear mu je osjetno bolji od michelina. Meni dosta da prelomim.
Hvala zubizareta na iscrpnom komentaru,
Naručio sinoć, 205 55 16, stigle danas, 190 eura obe.
Dot 39/23
Nema na cemu. U sreci ih vozioBas me interesuje kako ce ti leci guma, ja sam iskreno nekako manje ocekivao od all seasona, uopste se ne osjecam 'zakinut' makar na kisi i toplom vremenu... Vidjecemo brzo i po zimi... I meni su sve 4 isti dot. Neki jul cini mi se kako sam tad izracunao 2023g
8 stepeni, prva blaga kisa...kumho zimska drzi kao uniroyal ljetnja, kod kocenja je vrlo mala razlika - nijanse su u pitanju. Po gradu je meka i tiha, ne znam kakva je na 100km/h.
Ako racunam samo zimu, 7000-8000km bi trebalo da se predje tek za 3-4 godine.![]()
Sta uzet od ovoga?
Barum Polaris 5
Toyo Observe S944
Sava Eskimo HP2
Matador Nordica
Generalno me ne interesuje snijeg, nego samo da nisu totalno katastrofalne po kosi...
Juce sam vidio test zimskih i Matador je bas smece, pri dnu.
Ja preferiram Toyo.
Prema tome, šta da ti kažem?
Imam na autu dvije Taurus 4sezonske gume naprijed, koje su kraj 2022. (225/50R17), nazad su Mišelin Crossclimate, stare za zamjenu, tako sam kupio auto nedavno.
Pošto moram da mijenjam zadnje ovih dana jer su baš loše, da uzmem isto neke četvorosezonske nazad ili da uzmem dvije zimske koje ću stavit naprijed a ove od naprijed 4sezonske nazad montirat?
Koja je best-buy guma u obije opcije?
iako se sa podozrenjem gleda na savu, ja nikad nijesam imao neka negativna iznenađenja sa njom. vozio sam je u raznim dimenzijama, od 205/55/16 do 235/45/18, i ljetnje i zimske.
sa druge strane, sa toyom sam proživio PAKAO u dimenziji 235/45/18 (proxes sport), kupljene tada dvije nove gume u simant, novi dot itd. toliko je auto plesalo da sam išao dva puta uzastopce na reglažu i oba put su mi se ljudi smijali jer su mislili da umišljam. kad sam poslije toyo namontirao savu, koja je u toj dimenziji 50% jeftinija, auto se počelo ponašat normalno.
U konkretnom slucaju, bolja varijanta je da na pogonskim tockovima imas nove gume, all season ako ces ih voziti i ljeti, ili zimske ako ces ih mijenjati sa nekim ljetnjim.
A te koje si imao naprijed prebaci pozadi...
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
@Egzekutor a ja sam imao Savu Intensu UHP2 koja je po svim testovima dobra, a meni je uzasna bila...
Za tu moju dimenziju se proizvodila u fabriku u Madjarsku i katastrofa je bila...A onda smo na sluzbeno stavili istu tu gumu, manje dimenzije koja je Made in Germany, ponasala se 10 puta bolje, kao totalnu drugi brend...
Bas je i @EKV kacio slike njegove Save, a i @Luka i svima nam je bila iz razlicite zemlje
Sad ne znam sta da radim, ova Sava Eskimo HP2 je po testovima super za ove ove pare, ako ne ubodem neku divlju fabriku...
(doduse ljetnja je bila 225-45-17, a zimi vozim 205-55-16)
Last edited by Laz; 19-10-23 at 13:46.
Trebinje cjenovnik
https://autounion.ba/2023/10/16/ponu...ezona-2023-24/
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dunlop proizvodi Savu za njemacko trziste.
Prema tome, šta da ti kažem?
Cuo sam ima neki miselin sprej, sa njim ovi kinezi i juznokoreanci poprskaju gume i dok se taj sprej ne izlize (par hiljada km) gume drze kao miselinke.
nova guma Dunlop Winter Trail ima identicnu saru kao Sava Eskimo HP2
ne znam jesu li smjesu dirali
Kupih na kraju Uniroyal Winter Expert...
Ne znam jesam li pogrijesio...
Necu ih montirat sigurno barem jos mjesec dana
![]()
Nadam se da nisi, javljaj kad postaviš. Ja ih mjerkam da uzmem dvije za naprijed. Druge dvije su mi dobre Save, eto ih u hotelu
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks