Page 88 of 121 FirstFirst ... 387884858687888990919298 ... LastLast
Results 2,176 to 2,200 of 3013

Thread: Naš Bog je jedan

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

To mora svaki covjek sam da zaključi, ja sigurno neznam sve a jesam proucavao dosta. Jeli mi otkrivena istina ili sam u zabludu upao Bog sami zna jer On jedini pravo znacenje zna.

Nadji priče koje sam citirao pa ti sam zaključi. Prica o zlim vinigradarima je čini mi se jasna.

a ima josh jedna slična

ko je, dakle, taj verni i razboriti domoupravitelj koga će gospodar postaviti nad svojom čeljadi da im daje obrok na vreme? Blažen je onaj sluga koga gospodar - kad dođe - nađe da čini tako. Zaista, kažem vam da će ga postaviti nad svim svojim imanjem. Ako pak onaj sluga kaže u svom srcu: moj gospodar neće doći zadugo, pa stane tući sluge i sluškinje, te jesti i piti i opijati se, doći će gospodar onoga sluge u dan kada ne očekuje i u čas koji ne zna, pa će ga raseći i odrediće mu mesto među nevernima. A onaj sluga koji je znao volju svoga gospodara, pa nije spremio ili nije učinio po njegovoj volji, biće mnogo bijen. A koji nije znao, a učinio ono što zaslužuje batine, biće malo bijen. Od svakog - kome je mnogo dano - tražiće se mnogo, i kome je mnogo povereno - od njega će se više zahtevati.

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Priča_o_stražaru

dosta prica u bibliji je upuceno vlastodrscima i ljudimi koji su tražili da budu vodje i vladari tj lideri i sl.

mada čini se niko ka oni ne zaboravljaju ili ih ne tice se to.
    Last edited by Ego_and_his_own; 17-08-15 at 22:22.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

nista wiki
    video se trazi
    inace ima li koji video zapis dje je bog uhvacen na djelo, npr ono kad snime leteci objekat pa je losa rezolucija.
    ima li takvih snimaka dje je bog snimljen ali da j elosa rezolucija pa nismo sigurni jel djeda mraz ili bog
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Nema takve kamere lepetanac koja moze to sveobuhvatno prikazat.

Ima nekih animacija sa početka, stio sam ti potraziti ali vidim da si zapeo i da imash jarku želju pa da ti je ne kvarim, sam prelistaj od početka.

Its all about jurney and adventure.
    Last edited by Ego_and_his_own; 18-08-15 at 03:01.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Sto se ove wikipedije tice, ja postavljam radi ljudi koji neznaju engleski. Moramo imat obzira kad ni je moguće

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    nista wiki
    video se trazi
    inace ima li koji video zapis dje je bog uhvacen na djelo, npr ono kad snime leteci objekat pa je losa rezolucija.
    ima li takvih snimaka dje je bog snimljen ali da j elosa rezolucija pa nismo sigurni jel djeda mraz ili bog
    Da li bi odgovor na ovo pitanje mogao da bude ova vrlo potresna scena (kao i njena simbolika) iz vrlo poznatog filma, koji je svojevremeno pobrao rekordan broj filmskih nagrada?

Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
    https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Its all about jurney and adventure.
    Mislio sam da makar engleski bolje znas od maternjeg... Ocigledno, to nije slucaj.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Quote Originally Posted by SpongeBob View Post
    Da li bi odgovor na ovo pitanje mogao da bude ova vrlo potresna scena (kao i njena simbolika) iz vrlo poznatog filma, koji je svojevremeno pobrao rekordan broj filmskih nagrada?

To je to sto sam tražio, napokon je big uhvaćen makar na filmu.
    Sad su mi i ratovi zvijezda mnogo bliže
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    Mislio sam da makar engleski bolje znas od maternjeg... Ocigledno, to nije slucaj.
    tebi ni u džep ni iz dzepa da se zamarash oko toga toliko.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

.,a zahvali se lepetanac lijepo. Neće ti ruke otpast da kazesh hvala ti.

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

tebi ni u džep ni iz dzepa da se zamarash oko toga toliko.
    Jeste, nema to veze sa dzepovima. Vise mi oci 'bode'...
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Mene samo interesuju duhovne oci. Za ove druge nisam vrzen.

Neznam sto da ti recem bez da mi je zao. Ali moja država nije se pobrinula da se crnogorski jezik nađje u incubatoru za operativne sisteme kao iOS na moj iPad. Tako da moram srpski da pišem(kojem hvala za kvacice). Ali nepotrefi bash najbolje moje izrazaja i dosta mi frustracije napravi. Nadam se da čest razumjet.

Lijeno se oslanjam na cinjenicu da mozak moze i mnogo "kriptičnije" pisanje. Jesi vidio to?

vjeruj u sebe Fidele. Mozesh ti to. I mnogo vishe. Samo treba prvi korak napravit. Pitat sebe :ko sam ja.

to je ono sto je važno. A ne ove sitne gluposti.

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Mene samo interesuju duhovne oci.
    Sta su to duhovne oci? Jesu li to bas oci kojima vidimo duhovne stvari ili se misli na nesto drugo?

Pojasni.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Duhovne oci su intelektualne, sposobne da reznonuju i razumiju.

vidish ja sam već to postavlja sto je Isus citirao a ti to nisi ni vidio.

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Mora da mi fale duhovne oci.

Ebem li ga.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Spominjali su ljudi ti masu puta... molitva ...No je tebe to besmisleno.

Ali necesh nikad moći prici sa ovakvim attitudom, svojom voljom, vidiš kakve koincedencije.

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

attitudom? koincidencije? Uh...

Necu nikad moc' pric'? Kome? Cemu?
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2,241
    Thanks Thanks Received 
    2,994
    Thanked in
    1,252 Posts

Sta su to duhovne oci? Jesu li to bas oci kojima vidimo duhovne stvari ili se misli na nesto drugo?

Pojasni.
    Eo pokusacu ja jer mi se ovo Egovo sa intelektom cudnim cini. Postoji jedno culo od 5 kojem je potrebno nesto trece da bi radilo. Da bi cuo potrebno je uho(sposobnost) i zvuk tj. izvor zvuka. Znaci dvije stvari bez trece. Jedino kod vida potrebno je oko (sposobnost), boja i to trece. Bez tog treceg nema spoznaje ni istine. To je svjetlost. Nije mala stvar.

E, kad to prebacis u domen umnog, tvoja dusa bi u teoriji trebala da bude tvoje oci. Ako je usmjeris gdje je svjetlost sledi spoznaja i istina, a ako je usmjeris od svjetlosti "vidjeces" sjenke i tamu. Jedna stvar je jako bitna, a to je da su spoznaja i istina tako osvjetljene samo rezultati ideje dobra. U oba slucaja govorim o Suncu koje svjetloscu uzrokuje spoznaju i istinu, a uz to uzrok je samog postojanja stvari. E tu ideju dobra, to Sunce trazimo. Ego ce sigurno prepoznati odakle je ovo moje razmisljanje koje i nije orginalno moje al ga usvojih kao svoje jer mi nesto bas licno dobro pashe. A, mozda ce biti jasnije zasto je u egiptu bog sunca bio simbolizovan okom. I kod masona ista simbolika ne ulazeci u njihov rad.

Od Sokrata do Kanta govorilo se o tri nivoa spoznaje. Prvi, koji je pojavni ili palanacko misljenje. Drugi, u kojem su sve nauke tj. razumski. Treci, u kojem je dijalektika tj. onaj umni koji gore pokusah da opisem ili ono sto Jung zove "Supreme meaning" i "Image of God"

Sent from my GSXR1000 @ 299
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Isto to samo malo drugačije.
    Kako ono kažu, srcem se jasno vidi. Dakle oči vide što im mozak kaže, dok srce (ne mišić) koje je centar našeg bića vidi jasno upravo zbog svjetlosti, koja kako kažu Smiths-i, there is a light that never goes out.
    Još malo preciznije od ovog odličnog Cezarevog posta: jedno od najmoćnijih alata čovjeka jeste pažnja. Čovjek percipira i vidi ono na šta obrati svoju pažnju. Dokaz za to, kao i za u tom slučaju multiverzume, leži u kvantnoj fizici odnosno svojstvu elektrona i sitnijih čestica da se ponašaju kao čestica i kao talas u zavisnosti od posmatrača .
    Ergo, ukoliko viđenje nije opterećeno konceptima uma, pojavnost odnosno realnost biva drugačija poput u Matrixu.
    Dalje, duhovno viđenje nije šaltanje u drugi prostor (Bog kao humanoid) niti akumuliranje nečega što ne znamo, već nasuprot oslobađanje od stvari koje smetaju da vidimo stvari kakve jesu, a koje je čeljade natovarilo sebi vjerujući u sve i svašta što mu se servira.
    Nije lako, ali je jako rođaci.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Eo pokusacu ja jer mi se ovo Egovo sa intelektom cudnim cini. Postoji jedno culo od 5 kojem je potrebno nesto trece da bi radilo. Da bi cuo potrebno je uho(sposobnost) i zvuk tj. izvor zvuka. Znaci dvije stvari bez trece. Jedino kod vida potrebno je oko (sposobnost), boja i to trece. Bez tog treceg nema spoznaje ni istine. To je svjetlost. Nije mala stvar.

E, kad to prebacis u domen umnog, tvoja dusa bi u teoriji trebala da bude tvoje oci. Ako je usmjeris gdje je svjetlost sledi spoznaja i istina, a ako je usmjeris od svjetlosti "vidjeces" sjenke i tamu. Jedna stvar je jako bitna, a to je da su spoznaja i istina tako osvjetljene samo rezultati ideje dobra. U oba slucaja govorim o Suncu koje svjetloscu uzrokuje spoznaju i istinu, a uz to uzrok je samog postojanja stvari. E tu ideju dobra, to Sunce trazimo. Ego ce sigurno prepoznati odakle je ovo moje razmisljanje koje i nije orginalno moje al ga usvojih kao svoje jer mi nesto bas licno dobro pashe. A, mozda ce biti jasnije zasto je u egiptu bog sunca bio simbolizovan okom. I kod masona ista simbolika ne ulazeci u njihov rad.

Od Sokrata do Kanta govorilo se o tri nivoa spoznaje. Prvi, koji je pojavni ili palanacko misljenje. Drugi, u kojem su sve nauke tj. razumski. Treci, u kojem je dijalektika tj. onaj umni koji gore pokusah da opisem ili ono sto Jung zove "Supreme meaning" i "Image of God"
    Quote Originally Posted by Ulix View Post
    Isto to samo malo drugačije.
    Kako ono kažu, srcem se jasno vidi. Dakle oči vide što im mozak kaže, dok srce (ne mišić) koje je centar našeg bića vidi jasno upravo zbog svjetlosti, koja kako kažu Smiths-i, there is a light that never goes out.
    Još malo preciznije od ovog odličnog Cezarevog posta: jedno od najmoćnijih alata čovjeka jeste pažnja. Čovjek percipira i vidi ono na šta obrati svoju pažnju. Dokaz za to, kao i za u tom slučaju multiverzume, leži u kvantnoj fizici odnosno svojstvu elektrona i sitnijih čestica da se ponašaju kao čestica i kao talas u zavisnosti od posmatrača .
    Ergo, ukoliko viđenje nije opterećeno konceptima uma, pojavnost odnosno realnost biva drugačija poput u Matrixu.
    Dalje, duhovno viđenje nije šaltanje u drugi prostor (Bog kao humanoid) niti akumuliranje nečega što ne znamo, već nasuprot oslobađanje od stvari koje smetaju da vidimo stvari kakve jesu, a koje je čeljade natovarilo sebi vjerujući u sve i svašta što mu se servira.
    Bilo je i vrijeme više, ja crkoh pišući na X strana, totalno nebulozne nebuloze sa pojedinima, samo da bi dočeka da neko malo "živne" temu. Vrijeme je bilo, da vidimo što će se sad desit, na dalje.

@Caesar-e

Uvo + Zvuk od izvora = Sposobnost da čuješ
    Oko + Svjetlost od izvora + "nešto treće" = Sposobnost da vidiš

Dal sam te ovo sa početka dobro razumio?

Sad ovo zanimljivije. Duša bi trebala da bude tvoje oči, dal misliš na "duhovne oči" koje Ego pomenu? Ovo mi se dopalo za način "osvijetljenosti" kao ideje dobra. Vjerovatno nisam dobro napisao, ali recimo da shvatam šta si mislio reći.

Ima stvarno dosta ideja o poštovanju sunca, zatim masoni i sl., ali zbilja pametno veliš da ne treba sad ulazit u tu priču.
    Dal bi bilo moguće malo korigovati ove tvoje ideje, recimo na ovaj način:

Oko + Svjetlost od izvora = Sposobnost da vidiš
    Duša + "nešto treće" = Sposobnost spoznaje

Ovo bih ovako predstavio, jer postoje ljudi koji ne mogu da čuju, ali zato mogu da sponaju, postoje isto tako i ljudi koji ne mogu da vide mislim svoju okolinu, ali mogu da spoznaju, a čak postoje i ljudi koji nit vide nit čuju, ali ipak spoznaju. Ovo treće je vrlo diskutabilno u narodu postoje izreke za neke da "duše nemaju", ali ne znam dal je to zbilja tako, čak ima i nekih naučnih ideja da postoje ljudi bez duše, mada bih prije rekao da su to stvorenja, nekako ne mogu odvojit živog čovjeka i dušu, ne bih u ovom momenta u tu priču dalje, možda kasnije. Reci mi dal ovo do sad ima ili može imat nekog smisla?

Gledajući tvoj zadnji paragraf, mislim da nisam izašao iz njegovih okvira, već pretpostavljam da je ovo što napisah isto ili makar slično ovom tvom. Međutim iako tako liči, mislim da nismo jasna naznačili đje je u cijeloj priči Bog, mada mislim da smo napravili dobar pomak. Ispravi me, ako treba.

@Ulix

Do sad smo dotakli termin duša i duhovne oči, šta je od tog srce koje pominješ, jedno od pomenutih, oboje ili ipak nešto novo, treće? Srcem se vidi, tačno! Nego, kako na osnovu čega jedan vidi jedno, a drugi drugo, to malo ostade nejasno. Dal čovjek sam bira šta vidi, dal je to njegova slobodna volja i koju svjetlost vidi dal može da bira? Dal tu neko treći eventualno može imat uticaja?
    Last edited by SpongeBob; 19-08-15 at 11:11.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Mene samo interesuju duhovne oci.
    opet se gađeš s nekum talasima !!
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    2,241
    Thanks Thanks Received 
    2,994
    Thanked in
    1,252 Posts

Što me šćaše te se uključih u priču... Šalim se al evo ukratko.

Oko + Svjetlost od izvora + "nešto treće" = Sposobnost da vidiš

Dal sam te ovo sa početka dobro razumio?
    Uho/sposobnost + Zvuk od izvora = Čuješ
    Oko/sposobnost + Boja+ Svjetlost = Vidiš

Sposobnost čula je nešto što se po rođenju stiče. Manifestacija te sposobnosti je da vidš, čuješ...

Ovo bih ovako predstavio, jer postoje ljudi koji ne mogu da čuju, ali zato mogu da sponaju, postoje isto tako i ljudi koji ne mogu da vide mislim svoju okolinu, ali mogu da spoznaju, a čak postoje i ljudi koji nit vide nit čuju, ali ipak spoznaju. Ovo treće je vrlo diskutabilno u narodu postoje izreke za neke da "duše nemaju", ali ne znam dal je to zbilja tako, čak ima i nekih naučnih ideja da postoje ljudi bez duše, mada bih prije rekao da su to stvorenja, nekako ne mogu odvojit živog čovjeka i dušu, ne bih u ovom momenta u tu priču dalje, možda kasnije. Reci mi dal ovo do sad ima ili može imat nekog smisla?
    Ako je ovaj svijet samo slika i refleksija onog što je zgusnuto u nama onda ti trebaju sva čula da bi u sebi to prepoznao. Ljudi koji su rođeni sa fizičkim hendikepom ne mogu nikad biti cijeli. Surovo i žalosno ali da bi bio cjelina u duhovnom smislu moraš biti prvo u fizičkom. Tjelo je hram božiji. Kakav hram takav i ...I ne prećeruj sa kliažama na benč :joyous:

Gledajući tvoj zadnji paragraf, mislim da nisam izašao iz njegovih okvira, već pretpostavljam da je ovo što napisah isto ili makar slično ovom tvom. Međutim iako tako liči, mislim da nismo jasna naznačili đje je u cijeloj priči Bog, mada mislim da smo napravili dobar pomak. Ispravi me, ako treba.
    Sunce, ideja dobra, Bog, Lav, Priroda... Jedan je Bog samo ga svi drugačije zovemo, a uz to svakoj osobini dajemo novo ime i novo lice te smo imali mnoge bogove, ali opet nikad više od Jednog.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Ne znam sad da li ulazimo u polje nauke ili sta...

Boja ustvari nije nista drugo nego frekvencija (talas) svjetlosti.

Ne znam zasto bi tako radikalno odvajao boju od svjetlosti kao dvije posebne stvari koje su potrebne da bi nesto vidio.

Da uprostim po tvom 'modelu', Oko/sposobnost + Svjetlost = Vidiš

Ne znam da li dublje da ulazimo u ovo ali eto, morah pomenut'.
    Last edited by Fidel Castro; 19-08-15 at 13:27.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije ne zanimljiva ova ideja sa svjetlošću + boja. Postoji svjetlost različitih talasnih dužina, tj. neko je svijetlo ove, neko neke druge boje.

Ali nasuprot tome postoje predmeti koji imaju svoju boju, šta se biva s njima kad se obasjaju različitim svjetlostima? Dal mijenjaju boju, dal su iste boje ili izgledaju drugačije?

Šta je istina od ovog?

Thanks Thanks Given 
    3,592
    Thanks Thanks Received 
    6,847
    Thanked in
    3,583 Posts

Ne znam da li bi imao vremena i zivaca da ti objasnjavam sta je to uopste boja i kako se propagiraju svjetlosni talasi...

Evo ti makar jedan snimak za pocetak, ti se potrudi da nadjes vise ako te to zanima. Nije toliko komplikovano...

Evo i jedan vise za djecu cime ne mislim nista lose, samo je mozda jednostavniji za shvatit'.

Oba su kratka, ima i duzih po sat vremena n'o to ces vec sam nac'.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne znam da li bi imao vremena i zivaca da ti objasnjavam sta je to uopste boja i kako se propagiraju svjetlosni talasi...

Evo ti makar jedan snimak za pocetak, ti se potrudi da nadjes vise ako te to zanima. Nije toliko komplikovano...

Evo i jedan vise za djecu cime ne mislim nista lose, samo je mozda jednostavniji za shvatit'.

Oba su kratka, ima i duzih po sat vremena n'o to ces vec sam nac'.
    Mislim da smo se ovđe razmimoišli, boje nisu bukvalno boje, evo imam i ja video, kratak je, a na kraju se vide i različite boje, da zadovoljim formu.

Last edited by SpongeBob; 19-08-15 at 17:55.

Page 88 of 121 FirstFirst ... 387884858687888990919298 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)