Page 296 of 321 FirstFirst ... 196246286292293294295296297298299300306 ... LastLast
Results 7,376 to 7,400 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

monitore, Greote Montenegro, praštajte
    U Andrijevici nema masovne grobnice kosovskih Albanaca, saopšteno je iz Višeg suda u Bijelom Polju, nakon što je istražen teren na kome se sumnjalo da postoji masovna grobnica, javlja TV Vijesti. Teren su, pored predstavnika crnogorskog tužilaštva, minulih nekoliko dana pretraživali i forenzičari iz Prištine.
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Ne pricaj svasta, molim te. Danas sam razgovarao sa strancem koji se bavi bankarskim poslovanjem i on kaze da nista slicno u zivotu nije vidio.

Jedanaest prebacivanja istog miliona iz trezora u banku i nazad, a sve u 30 minuta? Pokazaces mi bankarski sistem u kome je to normalno.

Fala tebi i drugima sto me nagrdiste,ali ovo sto pricate je cista glupost,a to bi sami vidjeli kad bi samo malo razmislili.
    Ne sumnjam da je taj stranac sa kojim si pricao strucnjak i da nesto slicno nije vidjao,ali sva mu strucnost dzaba ako sa logikom ne stoji dobro.To se ne moze naucit.
    Ajde vi meni recite ko je ovom transakcijom ostecen?Na koji nacin?
    Trezor je mogao direktno da uplati 11 miliona na racun vodovoda u prvoj banci i da im prva banka te pare vrati i krajnje stanje je potpuno isto,a to je da vodovod na racunu prve banke ima 11 miliona eura.Ljudi,odje se radi o budalastini,a slicne stvari su se ranije cesto radile,ako preduzece nema pare da odjednom isplati citavu sumu,tako da je vjerovatni razlog zasto je to uradjeno na ovaj nacin taj sto trezor u tom trenutku nije imao vise para na raspolaganju.Hipoteticki,da su htjeli da to urade,mogli su i sa 1000 eura,samo sto bi napravili 11 000 transakcija.Mozda postoji i neki drugi razlog,ali je to apsolutno nebitno,vazan je krajnji rezultat,a to je kao sto sam vec rekao da vodovod kako god okrenes ima 11 miliona na racunu prve banke.Mogu slobodno da kazem da je ovo cista budalastina,a vi mi objasnite na koji je to nacin neko ostecen,povlacim sve sto sam rekao?
    Last edited by GreatMontenegro; 27-07-10 at 21:15.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MonterO View Post
    monitore, Greote Montenegro, praštajte

Odlicno...:dring:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Greote Montenegro hahahahahahahahahhahahaah

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by GreatMontenegro View Post
    Fala tebi i drugima sto me nagrdiste,ali ovo sto pricate je cista glupost,a to bi sami vidjeli kad bi samo malo razmislili.
    Ne sumnjam da je taj stranac sa kojim si pricao strucnjak i da nesto slicno nije vidjao,ali sva mu strucnost dzaba ako sa logikom ne stoji dobro.To se ne moze naucit.
    Ajde vi meni recite ko je ovom transakcijom ostecen?Na koji nacin?
    Trezor je mogao direktno da uplati 11 miliona na racun vodovoda u prvoj banci i da im prva banka te pare vrati i krajnje stanje je potpuno isto,a to je da vodovod na racunu prve banke ima 11 miliona eura.Ljudi,odje se radi o budalastini,a slicne stvari su se ranije cesto radile,ako preduzece nema pare da odjednom isplati citavu sumu,tako da je vjerovatni razlog zasto je to uradjeno na ovaj nacin taj sto trezor u tom trenutku nije imao vise para na raspolaganju.Hipoteticki,da su htjeli da to urade,mogli su i sa 1000 eura,samo sto bi napravili 11 000 transakcija.Mozda postoji i neki drugi razlog,ali je to apsolutno nebitno,vazan je krajnji rezultat,a to je kao sto sam vec rekao da vodovod kako god okrenes ima 11 miliona na racunu prve banke.Mogu slobodno da kazem da je ovo cista budalastina,a vi mi objasnite na koji je to nacin neko ostecen,povlacim sve sto sam rekao?
    Je li ti barem malo cudno da po ovoj tvojom scenariju vodovod uplacuje bas 11 miliona koliki je i bankin dug? (BTW. okle iz trezora vodovodu 11 miliona koje tek tako jednog dana prebaci na banku?)
    Da bi tvoja verzija imala smisla, jedina logicna varijanta je da trezor nije imao vise od miliona. Drzavni trezor nema vise od jednog miliona na raspolaganju???

Kad bi mozda vidjeli i kako je trezor knjizio te transakcije, mozda bi se doslo i do toga da je u trezor tih 10 miliona razlike jednostavno nestalo bez traga. Ko zna?

U svakom slucaju, nema kud jasnijeg stavljanja drzavnih institucija u sluzbi privatne banke.
    Release Yourself

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

S obzirom da sam ja spiritus movens logicus ovog foruma, dacu za sebi pravo da se slozim sa Greote-om (nazalost). Prvo, KRIZA JE! Drugo, Prva banka je najveca domaca banka! Hocemo li katanac na nju?! Trece, ako u krizi nisi snalazljiv, onda si 'ebo jeza (jezicu)... Pustite se vi te price izmisljene, o neregularnosti, trta, vrta... Taj strani bankar je mozda zesci tutus i cak mozda nema veze sa pravim poslovima u banci. Ovo cak nije ni krajnje domisljato. Jednostavno resjenje kad niti jedna, niti druga firma nemaju para. kad prispije potreba za isplatom vodovoda, onda ce se razmisljat o tome, a sad se naslo rjesenje, kakvo takvo, jedino ISPRAVNO u tom trenutku. Ima li i dalje Vodovod 11 mil kod njih? Vjerovatno ima. Da li je trebao inace te pare da uplati GRT? Vjerovatno jeste, samo sto nije imao para da odradi to odjednom... Jedino bi bilo za istragu i samim tim zatvor, ukoliko odgovori na ova postavljena pitanja i nisu bas najasniji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by sky View Post
    Je li ti barem malo cudno da po ovoj tvojom scenariju vodovod uplacuje bas 11 miliona koliki je i bankin dug? (BTW. okle iz trezora vodovodu 11 miliona koje tek tako jednog dana prebaci na banku?)
    Da bi tvoja verzija imala smisla, jedina logicna varijanta je da trezor nije imao vise od miliona. Drzavni trezor nema vise od jednog miliona na raspolaganju???

Kad bi mozda vidjeli i kako je trezor knjizio te transakcije, mozda bi se doslo i do toga da je u trezor tih 10 miliona razlike jednostavno nestalo bez traga. Ko zna?

U svakom slucaju, nema kud jasnijeg stavljanja drzavnih institucija u sluzbi privatne banke.

Kome vodovod uplacuje Sky?Da li ti mislis da kad ja dodjem i tebi uplatim pare u banku,oni ih uzmu stave u vrece,ubace u sef i kazu-ovo su Skajeve pare,ne diraj?Banke pare obrcu i bitno je da u svakom trenutku mogu da izvrse naloge koji im se dostave.Vodovod na racunu ima 11 000 000 i da sjutra dodje ovlasceni covjek iz vodovoda moze svaki euro da podigne.Trezor ne moze ni na koji nacin da bude ostecen,jer on vise nema obavezu prema vodovodu!Jedini koji bi mogao da bude ostecen je vodovod,ako prva banka ne bi imala da im isplati 11 000 000,ali i u tom slucaju na kraju bi nastradala prva banka jer bi se vodovod naplatio na ovaj ili onaj nacin.Razumijemo li se sad?
    Kada sjutra stigne vodovodu izvod iz banke,na njemu ce da pise 11 000 000 eura sa kojima ce moci da raspolazu i preko toga ce da se vrsi knjizenje,sa sljedecim stavovima.Kod vodovoda:
    Ziro racun duguje 11 000 000
    Prihodi(transferi) iz budzeta potrazuju 11 000 000
    Kod banke:
    Obaveze za kredite duguje 11 000 000
    Ziro racun potrazuje 11 000 000
    Za ostale stavove za knjizenje zakljucite sami(hint procitajte kako se formira likvidni potencijal banke).
    Last edited by GreatMontenegro; 27-07-10 at 22:14.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kome vodovod uplacuje Sky?Da li ti mislis da kad ja dodjem i tebi uplatim pare u banku,oni ih uzmu stave u vrece,ubace u sef i kazu-ovo su Skajeve pare,ne diraj?Banke pare obrcu i bitno je da u svakom trenutku mogu da izvrse naloge koji im se dostave.Vodovod na racunu ima 11 000 000 i da sjutra dodje ovlasceni covjek iz vodovoda moze svaki euro da podigne.Trezor ne moze ni na koji nacin da bude ostecen,jer on vise nema obavezu prema vodovodu!Jedini koji bi mogao da bude ostecen je vodovod,ako prva banka ne bi imala da im isplati 11 000 000,ali i u tom slucaju na kraju bi nastradala prva banka jer bi se vodovod naplatio na ovaj ili onaj nacin.Razumijemo li se sad?
    Kada sjutra stigne vodovodu izvod iz banke,na njemu ce da pise 11 000 000 eura sa kojima ce moci da raspolazu i preko toga ce da se vrsi knjizenje,sa sljedecim stavovima.Kod vodovoda:
    Ziro racun duguje 11 000 000
    Prihodi(transferi) iz budzeta potrazuju 11 000 000
    Kod banke:
    Obaveze za kredite duguje 11 000 000
    Ziro racun potrazuje 11 000 000
    Za ostale stavove za knjizenje zakljucite sami(hint procitajte kako se formira likvidni potencijal banke).
    GMNE,

Prva Banka je dobila kredit zbog problema sa likvidnošću
    To znači da Vodovod ima na računu 11 milki, ali NE MOŽE da raspolaže sa njima jer Banka nema tih para.
    To takođe znači da mnoge firme i pojedinci imaju pare na računu Prve Banke ali NE MOGU da raspolažu sa njima

Tužno, čak zastrašujuće je i što državni trezor nema 11 miliona, nego pribjegava ovakvoj gimnastici.

Ovaj primjer ne mora da se posmatra kao krivično djelo, nego kao tužna slika finansijskog sektora u CG.
    Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ali će bit bolje sad kad dođu investitori iz Dubaija da ulažu u kompleks od 160 hotela koji će bit izgrađeni u prigradskom naselju tološi, sa 768 modernih bazena i jahtama koje će niz Moraču da se spuštaju do Skadarskog jezera i opet penju do Jadranskog mora pa do na kraj boke.

ljepša si od najljepše đevojke.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako vodovod ima 11 miliona na banku onda je sve jasno i nigdje nema nekog prekrsaja sem toga da drzavna firma spasava privatnu banku po necijem nalogu.
    Ne znamo, al sto ako vodovod ima na racun u banku 1 milion?
    Release Yourself

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

GMNE,

To znači da Vodovod ima na računu 11 milki, ali NE MOŽE da raspolaže sa njima jer Banka nema tih para.
    To takođe znači da mnoge firme i pojedinci imaju pare na računu Prve Banke ali NE MOGU da raspolažu sa njima

Tužno, čak zastrašujuće je i što državni trezor nema 11 miliona, nego pribjegava ovakvoj gimnastici.

Ovaj primjer ne mora da se posmatra kao krivično djelo, nego kao tužna slika finansijskog sektora u CG.

Montero,u ovo necu da ulazim.Koliko znam,svi su deponenti prve banke su servisirani,sta bi bilo kad bi bilo ne znam.Moguce da u tom trenutku nisu imali pare,vjerovatno su kasnije dosli do njih,tako da je manja steta nego da je banka likvidirana(a likvidacija banke nije krivicno djelo,uzgred budi receno).O tome se moze raspravljat,ali o cemu nema rasprave jeste to da ovo sto su Vijesti otkrile u stvari nije nista,a svakako ne krivicno djelo!Da li je politika umijesana?Vjerovatno(sigurno) jeste,ali krivicno djelo i nelegalno nije!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako vodovod ima 11 miliona na banku onda je sve jasno i nigdje nema nekog prekrsaja sem toga da drzavna firma spasava privatnu banku po necijem nalogu.
    Nema. Ima 11mil. E jedino je pitanje da li je on stvarno bio predvidjen nekom raspodjelom da dobije toliki novac. A ako ima milion, onda stvarno je sve poslo u q.... I treba imati u vidu da ta ista Prva banka se "nalazila" drugim bankama, kad su imale problema sa likvidnoscu... Sve u svemu, 98% je u pitanju medijski prenapumpan slucaj onog naseg "aj zavrsicu ti to".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Jedino ako je podigao 10 miliona.Razmisli!
    Montero,ne vidjeh prije:
    "Tužno, čak zastrašujuće je i što državni trezor nema 11 miliona, nego pribjegava ovakvoj gimnastici."
    Drzavni trezor je mozda toga dana isplatio 100 000 000 pa mu je ovo ostalo.To nije nista neobicno.I u tebi najblizoj Srbiji se desavalo(i desava).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Bezveznjak View Post
    Nema. Ima 11mil. E jedino je pitanje da li je on stvarno bio predvidjen nekom raspodjelom da dobije toliki novac. A ako ima milion, onda stvarno je sve poslo u q.... I treba imati u vidu da ta ista Prva banka se "nalazila" drugim bankama, kad su imale problema sa likvidnoscu... Sve u svemu, 98% je u pitanju medijski prenapumpan slucaj onog naseg "aj zavrsicu ti to".

Konacno.
    Fala lijepo krvni neprijatelju:dring:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

GMNE,

O cemu pricas. Nisam strani (citaj "pametni") bankar, no cu mozda i na biro-u zavrsit, ali treba da znas da tek na zapadu imas ludacke poteze, pogotovo sad. Nije bila kriza kad su braca Glejzeri kupili MUFC, od kredita koji je uzet a cija je "hipoteka" MUFC...

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Naravno da nema 11 miliona. Nema ni 1 milion na kraju transakcije. Ima 0 miliona.

Trezor je prebacio Vodovodu 11 miliona (na ovaj vrlo cudan nacin), a Prva banka ih je odmah uzela sa racuna i uplatila nazad Trezoru da bi otplatila svoj dug. Na kraju tih 30 minuta Vodovod od svojih 11 uplacenih milona na racunu ima 0. I sjutra da dodje neko iz Vodovoda da podize pare rekli bi mu nema.

To i jeste sustina problema, sto se drzavne firme ne usudjuju da podizu svoje pare sa racuna u Prvoj banci jer znaju da ce da nagrabuse, jer para nema. Cak su se pare uzimale i sa racuna privatnih preduzeca, pa je bio onaj cirkus sa Zeljezarom koja nije mogla pare da podigne.

Da ne pominjem mijenjanje ugovora sa Zeljezarom, gdje je drzava poklonila svojih 20 miliona Prvoj banci, time sto je odustala od obaveznog depozita od 20 milona za kupovinu nove tehnologije za Zeljezaru, ali samo pod uslovom da vlasnik iste te pare upotrijebi za vracanje duga Prvoj banci.

Sve u svemu, radi se o banci koja se politickom voljom i politickim pritiskom odrzava u zivotu. Sve drzavne firme moraju tu da drze pare i, sto je jos gore, ne smiju da ih podizu. Ko god od stranaca hoce ozbiljnije da ulozi u CG kaze mu se da mora preko Prve banke (kao A2A). Takodje sam cuo (a nije provjereno) da se dozvoljava firmama da placaju porez sa racuna u Prvoj banci ali novac nikad ne stigne u budzet. Firma dobije potvrdu da je platila porez, svi zadovoljni, ali novac ostaje u PB. Jedino je buzdet tanji.
    Last edited by SKOJ; 27-07-10 at 22:52.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Konacno.
    Fala lijepo krvni neprijatelju:dring:
    Pa dobro. Jos vise sam Vas g. Greote podrzao u drugom svom postu na ovoj temi, kad sam iznio neke stvarno spiritus movens logicus-ne argumente. Nije bitno da li se slazemo ili ne, sve dok sam ja u pravu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Bezveznjak View Post
    Pa dobro. Jos vise sam Vas g. Greote podrzao u drugom svom postu na ovoj temi, kad sam iznio neke stvarno spiritus movens logicus-ne argumente. Nije bitno da li se slazemo ili ne, sve dok sam ja u pravu.

Fala ti g. Bezveznjak(ja tebi necu nik mijenjat,dovoljno si sam sebe nagrdio :wink: ).
    Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Naravno da nema 11 miliona. Nema ni 1 milion na kraju transakcije. Ima 0 miliona.

Trezor je prebacio Vodovodu 11 miliona (na ovaj vrlo cudan nacin), a Prva banka ih je odmah uzela sa racuna i uplatila nazad Trezoru da bi otplatila svoj dug. Na kraju tih 30 minuta Vodovod od svojih 11 uplacenih milona na racunu ima 0. I sjutra da dodje neko iz Vodovoda da podize pare rekli bi mu nema.

To i jeste sustina problema, sto se drzavne firme ne usudjuju da podizu svoje pare sa racuna u Prvoj banci jer znaju da ce da nagrabuse, jer para nema. Cak su se pare uzimale i sa racuna privatnih preduzeca, pa je bio onaj cirkus sa Zeljezarom koja nije mogla pare da podigne.

Da ne pominjem mijenjanje ugovora sa Zeljezarom, gdje je drzava poklonila svojih 20 miliona Prvoj banci, time sto je odustala od obaveznog depozita od 20 milona za kupovinu nove tehnologije za Zeljezaru, ali samo pod uslovom da vlasnik iste te pare upotrijebi za vracanje duga Prvoj banci.

Sve u svemu, radi se o banci koja se politickom voljom i politickim pritiskom odrzava u zivotu. Sve drzavne firme moraju tu da drze pare i, sto je jos gore, ne smiju da ih podizu. Ko god od stranaca hoce ozbiljnije da ulozi u CG kaze mu se da mora preko Prve banke (kao A2A). Takodje sam cuo (a nije provjereno) da se dozvoljava firmama da placaju porez sa racuna u Prvoj banci ali novac nikad ne stigne u budzet. Firma dobije potvrdu da je platila porez, svi zadovoljni, ali novac ostaje u PB. Jedino je buzdet tanji.

Drugim rijecima,znamo da je narkodiler,ali nemamo dokaza,sto mu ne bi podmetnuli koju kesicu u dzep?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sky, da ne bi bilo zabune (jer vidim da neki uporno tvrde kako Vodovod "sustinski" nema te pare), dacu ti par objasnjenja, bas laka za prihvatit. Ako odluci Vodovod da transferise tih 11 000 000 u npr. CKB, tad bi nastao problem, ako Prva nema taj novac na racunu. Prva ga moze imati, jer bi u medjuvremenu stigle uplate za bolnice, za neko pravno lice... A ako nema 11m za poslati u CKB, moze ih nabaviti na nekoliko nacina. U taj dio necu ulaziti, ali zato bi najvjerovatniji scenario bio da se Vodovod i Prva dogovore o postepenom transferu novca, tipa svaki dan po 1m da podje na CKB. To je jedini scenario kad bi oni stvarno imali problema oko raspolaganja svojim novcem. Kad Vodovod zeli da plati drugom klijentu Prve banke 11m, onda ce to da uradi za sekund, cak na to i ne moraju obratit paznju u Prvoj. Ako zeli da isplati plate (znaci, potreban keš), sigurno im nece trebati 11m za to. Keša Prva ima. Ako bi placali u inostranstvu, opet relativno ne bi postojao problem za prvu, jer oni sigurno imaju toliko novca u stranim bankama. Taj novac stoji ko zna od kad i od njega se vrse plaćanja u inostranstvu. On nema prevelike veze sa ovim novcem u zemlji. To bi bilo to.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Fala ti g. Bezveznjak(ja tebi necu nik mijenjat,dovoljno si sam sebe nagrdio :wink: ).

Drugim rijecima,znamo da je narkodiler,ali nemamo dokaza,sto mu ne bi podmetnuli koju kesicu u dzep?

Postoji samo jedno sustinsko pitanje koje se tice krsenja zakona: Da li se ova banka drugacije tretira od strane drzavnih organa zato sto su joj vlasnici premijer&brat? Odgovor je vise nego ocigledan, a samim tim i odgovor na pitanje da li se krsi zakon.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mislis na famozni "Zakon o tretiranju finansijskih institucija od strane drzavnih organa"? E ako su taj zakon prekrsili, ne pise im se dobro.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,954
    Thanked in
    3,993 Posts

Pošto svi naglašavaju da je poenta to da je Vodovod imao na raspolaganju tih 11 miliona, jasno je da, u vrijeme vraćanja duga, nije imao te pare na raspolaganju. Ako imamo u vidu koliko su "uspješno" ljudi podizali pare iz Prve banke, da su pojedini nalozi za plaćanje preko Prve kasnili i po mjesec dana (pare uplaćene, a banka ne prosljeđuje na račune kojima su namijenjeni), logično je pretpostaviti da Vodovod nije smio ni da pomisli da mu trebaju tih 11 miliona. Na taj način je zadovoljena forma, koju svi potenciraju kao poentu (da su pare na raspolaganju), a suština je da su te pare postojale samo na papiru. To je taj konflikt interesa, to je ono što druge banke ne mogu da urade. Samo Prva može.

A što se tiče priče šbbkbb, brzo pređosmo preko budalaština Drecunovih o tome da im je šteta zbog CBCG 16 miliona. Ta se banka raspada. I problem je što je tolika, a raspada se.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

28 Jul 2010. 00:03 | Izvor: CdM
    Crnogorski jezik službeni, opozicija napustila skupštinsku salu

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć, glasovima poslanika vladajućih partija, izmjene Zakona o opštem obrazovanju kojim se u škole uvodi crnogorski jezik.

Opozicija je oštro kritikovala Vladino rješenje i tražila da se zakon povuče iz procedure, jer smatra da se zakonom "diskriminiše" srpski jezik kojim govori najveći broj građana i nastavlja politika podjela u Crnoj Gori.

Poslanici opozicionih stranaka, u znak protesta, nijesu prisustovali glasanju.

Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović pozvao se na ustavno određenje da je crnogorski jezik službeni, najavio skoro predlaganje zakona o službenoj upotrebi crnogorskog jezika i kazao da aktuelna vlast nema nikakvu namjeru da bilo koga diskriminiše, a opozicionim poslanicima poručio da ljutnju treba da upute tvorcima aktuelnog Ustava.

"Put kojim ste krenuli je opasan. To je put koji nas dijeli", kazao je poslanik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, dok je predstavnik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević poručio vlastima "da nikada neće istjerati srpski jezik iz Crne Gore".
    Zasijedanje parlamenta, koje je počelo 15. jula, biće završeno u petak, 30. jula.
    :dring::dring::dring::dring:
    "Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering" by Jedi Master Yoda

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Opet su izašli iz Skupštine..... NEEEEEEEE
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Srpski kod za buduće generacije ~Od 10. do 20. jula na Tari su se okupila djeca srpske nacionalnosti iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Albanije, BiH, Rumunije, Mađarske i Slovenije Nevladina organizacija "Naša SrbijaĆ obilježava deset godina rada na najljepši mogući način, svojom jubilarnom, takođe desetom, Školom prijateljstva koja će u periodu od 3. jula do 4. avgusta u hotelu "Bijeli borĆ na planini Tari okupiti skoro 600 djece. Prvi su, 3. jula, u tu jedinstvenu školu u prirodi stigli polaznici osam različitih nacionalnosti sa područja Od 10. do 20. jula na Tari su se okupila djeca srpske nacionalnosti iz osam zemalja: Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, BiH, Albanije, Rumunije, Mađarske i Slovenije. Reporter "DanaĆ je bio među njima.

....
    Ljetnja škola za iseljenike privlači sve više djece iz dijaspore

Borba protiv asimilacije

Podgorica – Centar za iseljenike Crne Gore, u saradnji sa Zavodom za školstvo, četvrti put organizuje ljetnju školu za djecu iseljenika iz Crne Gore. Počela je da radi 2007. godine i do sada je pohađalo 130 polaznika iz više od 15 zemalja. Škola nosi naziv „Crna Gora moja postojbina“ i trajaće od 20. do 30. jula u odmaralištu Lovćen - Bečići na Ivanovim Koritima.
    Program obuhvata brojne radionice kroz koje se djeca upoznaju sa crnogorskim jezikom, kulturom, narodnim igrama, istorijom, a predviđene su i radionoice likovne kulture, muzičke i dramske oblasti, kao i izleti na Lovćen, Dolove i Cetinje. Tu su i sportska takmičenja, muzičke večeri, razgledanje kulturno-istorijske baštine i znamenitih područja. Na kraju ljetnje škole biće upriličena završna svečenost na kojoj će polaznicima biti uručene diplome.
    Sa učenicima radi odabrani tim nastavnika, a zahvaljujući Centru za iseljenike pripremljeni su posebni priručnici u draft verziji po kojima će se odvijati nastava. Njihov sadržaj prihvatio je Savjet za opšte obrazovanje Ministarstva prosvjete. Priručnici se odnose na jezik, književnost, istoriju, geografiju, kulturnu baštinu i muziku Crne Gore. Ovo su ujedno i prvi oficijelni udžbenici, ne samo za ljetnju već i za polugodišnje škole za koje postoji interesovanje u više zemalja u dijaspori.
    Škola je besplatna i pravo prijavljivanja imaju sva djeca iseljenika, kao i njihova udruženja.
    Prema riječima direktora Centra za iseljenike Milana Vukčevića, ovaj vid aktivnosti smatra se jednim od ključnih zadataka. Nove generacije crnogorskih potomaka uče drugi jezik u školama, stavljaju maternji u drugi plan i izloženi su tihoj asimilaciji.
    - Moramo uraditi sve da ta djeca i mladi ljudi ubrzo postanu neraskidivi dio Crne Gore i da zajedno sa svojim vršnjacima u našoj zemlji postanu značajni nosioci intelektualnog i ljudskog kapitala koji je najznačajniji resurs svake zemlje – naglasio je Vukčević.
    Za ovu godinu prijavljeno je 63 djece koja dolaze iz 11 zemalja, od kojih 23 upošte ne zna jezik, a za rad sa njima angažovano je devet nastavnika.

Page 296 of 321 FirstFirst ... 196246286292293294295296297298299300306 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)