Page 8 of 24 FirstFirst ... 45678910111218 ... LastLast
Results 176 to 200 of 595

Thread: Željeznički prevoz Crne Gore

 1. #176
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Orja luka
  Posts
  5,152
  Rep Power
  561

  Default

  Samo da krenu low cost kompanje...pa će se posle ove Rianair-ove za London, od marta 2014., koja će biti stalno popunjena, ići nove linije (vjerovatno još jedna za London), pa potom nobe destinacije:

  http://www.vijesti.me/vijesti/rajane...-clanak-161759


  Pozdrav,
  "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

 2. #177
  Join Date
  Jul 2013
  Location
  Crna Gora
  Posts
  898
  Rep Power
  3205

  Default

  Cuh kako su Zagoricani dosad vec tri puta kamenovali novi spanski voz. Za takve ljude (ako se mogu nazvati ljudima) uvesti drakonske mjere. Taman dobijemo nesto novo, lijepo, moderno i oni oce da uniste. Divljaci.
  ''Primer popravlja mnogo bolje od prekora.''

 3. #178
  Join Date
  Jul 2007
  Location
  Podgorica-dje zalegnem
  Posts
  5,424
  Rep Power
  729

  Default

  Nista novo , bolest...
  ---Chelsea Fc---

 4. #179
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  ISTORIJA U SLIKAMA

  111 godina željeznice u Crnoj Gori

  Željeznički saobraćaj nja tlu današnje Crne Gore uspostavljen je 16. jula 1901. godine dolaskom prvog voza u Zeleniku

  Izložba fotografija i promocija fotomonografije "111 godina željeznice u Crnoj Gori“ autora Josipa Vebera organizovana je u petak veče u Dvorani Park.
  Željeznički saobraćaj nja tlu današnje Crne Gore uspostavljen je 16. jula 1901. godine dolaskom prvog voza u Zeleniku. Uz gradsku muziku i prodoran pisak parne lokomotive u 11 sati tog 16. jula 1901. godine, prispio je svečano ukrašen prvi voz, ondašnje čudo tehnike, u željezničku stanicu Zelenika.
  Dočekali su ga građani, seoski knezovi i učitelji sa đacima obučenim u narodnu nošnju, ali i gosti iz Dubrovnika i Trebinja.
  Pored vojnog i strateškog značaja željeznica je unaprijedila i razvoj privrede cijelog regiona. Kasnije se razmišljalo da se pruga iz Zelenike produži dalje kroz crnogosko okruženje. U tome se posebno isticao visoki mađarski privredni dužnosnik Havaš (190 kandidujući više varijanti pruge do Cetinja i Bara. Takva razmišljanja su bila motivisana mađarskim interesima, strepnjom od italijanskog kapitala i zainteresovanošću Crne Gore za željezničku vezu sa Srbijom. Želeći da to preduprijedi i spriječi izlazak Srbije na more, Austrougarska pravi projekte svojih pruga preko Crne Gore. Prvi svjetski rat je prekinuo te kombinacije.
  U njegovom vihoru nestala je Crna Gora kao nezavisna drža va a Austrougarska carevina se raspala. Pruga Gabela–Hum–Uskoplje–Zelenika ukinuta je 1968. godine.
  U vrijema vladavine Knjaza Nikole Petrovića, osam godina od dolaska prvog voza u Boku Kotorsku, država Crna Gora je počela da gradi svoju prvu prugu.
  “Uz pomoć italijanskog kapitala 1908. godine otvorena je pruga Bar-Virpazar. Njom su bile povezane luke Bar na Jadranskom moru i Virpazar na Skadarskom jezeru. Dvije decenije kasnije, 1927. godine vojska Kraljevine Jugoslavije izgradila je prugu Podgorica–Donja Plavnica. Tom prugom omogućeno je da stanovnici Podgorice brže i lakše dođu do Skadarskog jezera odakle su brodom plovili do Virpazara i dalje opet željeznicom do Bara i obrnuto”, napisao je u monografiji Veber.
  Polovinom tridesetih godina prošlog vijeka počela je gradnja pruge od Trebinja preko Bileće do Nikšića, Grad pod Trebjesom svoj prvi voz svečano je dočekao 12. jula 1938. godine.
  "Namjera je bila da se gradnja ubrzo nastavi ka Podgorici, ali je Drugi svjetski rat omeo te planove”, objasnio je Veber.
  Radovi na toj pruzi počeli su tri godine nakon oslobođenja zemlje. Veliki broj mladih ljudi iz svih krajeva Jugoslavije iz veliki entuzijazam dobrovoljnim radom uspjelo je da završi prugu, za to vrijeme u nevjerovatno kratkom roku - za samo 15 mjeseci.
  Sredinom pedesetih godina prošlog vijeka počela je gradnja prve pruge normalnog kolosjeka u Crnoj Gori – pruge Titograd-Bar. Najteži dio posla, kada je riječ o građenju, bio je na tunelu Sozina dužine 6,2 kilometra.
  Izgradnjom pruge putovanje sa osam skraćeno je na samo sat vremena.
  Četiri mjeseca nakon otvaranja te pruge ukinue su pruge Bar-Virpazar i Titograd–Donja Plavnica.
  “U proljeće 1976. godine završena je izgradnja jedne od naljepših pruga u Evropi, pruga Beograd–Bar. Ovaj građevinski poduhvat smatra sve za jedan od najgrandioznijih u novijem vremenu”, istakao je Veber.
  Željeznička pruga Titograd-Skadar izgrađena je 1986. godine i danas se na njoj odvija samo teretni saobraćaj.
  Početkom oktobra 2012. godine svečano je u saobraćaj puštena elektrificirana pruga Podgorica–Nikšić.
  Željeznički saobraćaj se danas odvija na 250 kilometara pruge, koja bi prema planovima trebalo da se produži izgradnjom pruge Nikšić-Čapljina i Pljevlja-Berane-Bijelo Polje, koja bi u daljoj budućnosti mogla da se poveže i sa Skopljem.
  Na promociji su govorili Dejan Mandić predsjednik opštine Herceg Novi, Dragoljub Šarović pomoćnik direktora preduzeća Montecargo, a Slobodan Vlačić podsjetio se na djetinjstvo uz prugu u Sutorini, na njegovog oca željezničara i na vrijeme kada su Bokom prolazili vozovi.
  Pančevac Josip Veber je pojasnio da je ljubav prema vozovima i opčinjenost željeznicom počela baš u Herceg Novom, kada je kao dvanaestogodišnjak vidio zgradu Željezničke stanice na Škveru u Herceg Novom.
  Tokom 30 godina istraživanja, prikupio je oko 3. 000 fotografija, od kojih je 350 najboljih ušlo u ovu fotomonografiju. Zahvalnost , kako je istakao, zato duguje Novljaninu Stevu Lepetiću, jednom od najboljih fotografa sa ovih prostora, Stevu Lučiću, Ćabi Mađar, Slobu Vlačići, kao i austrijskim fotografima koji su 50-tig godina dolazili na tlo Jugoslavije i tajno pravili fotografije koje su sačuvane i od kojih su neke u monografiji", kazao je Veber.

  Obnoviti uskotračnu prugu
  Zaljubljenici u željeznicu koje Veber svesrdno podržava predlažu izgradnju uskotračne pruge u Boki dijelom stare trase od Sutorine do granice sa Hrvatskom u dužini od 7 kilometara i dalje prema Dubrovniku, kojom bi saobraćali turistički vozovi. Članovi hercegnovske NVO "Koraci" sa Udrugom ljubitelja uskotračnih željeznica iz Grude, uz podršku Agencije za razvoj i izgradnju Herceg Novog i Regionalne razvojne agencije dubrovačko-neretvanske županije, prije nekoliko godina predstavili su projekat revitalizacije stare željezničke pruge od Igala do Zvekovice.
  Sada je tom trasom napravljeno šetalište sa biciklističkom stazom, a želja svih učesnika je da jednog dana obnovljernom prugom ponovo krenu vozovi.
  U svijetu su vrlo popularne uskotračne željeznice, to je u stvari biznis koji donosi mnogo novca.

  Četiri pruge različitih širina
  U Crnoj Gori su 1959. godine u redovnom saobraćaju bile četiri željezničke različitih širina, što je uvelo u svjetske anale. Pruga do Zelenike i Nikšića bila je širine 0,76m, Bar–Virpazar ( 0,75m) i Podgorica–Donja Plavnica (0,60 m) i Titograd-Bar normalnog kolosijeka.
  Šta je bio razlog za gradnju pruga različite širine kolosijeka ekonomski i vojne interese velikih sila koje su imale u regionu ili samo slučajnost, Veber nije uspio da odgonetne.  izvor: www.vijesti.me

 5. #180
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  Evo i neke fotografije stare željeznice u Boki (fotografije preuzete sa www.hercegnovi.me)


 6. #181
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  nastavak


 7. #182
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  Kada se već vraćamo u prošlost, ajde da pomenemo i koje su to lokomotive vukle kompozicije na relaciji Bar - Virpazar:

  - Orenstein & Koppel, 1906 godište, ime ,,Zeta'', znana i kao ,,Paganini''*, kasnije prepravljena na širinu kolosjeka 76 cm, te se koristila kao manevarka u željezničkoj stanici ,,Zelenika''. Nakon ukidanja pruge Gabela - Hum - Uskopolje - Zelenika prebačena u Čapljinu.

  - Orenstein & Koppel, 1906 godište, ime ,,Boka'', znana i kao ,,Volpi''*

  - Orenstein & Koppel, 1906 godište, ime ,,Durmitor'', znana kao ,,Marconi''*

  - Borsig, 1908 godište, ime ,,Nikšić'', parni motorni voz koji je služio kao salonski voz za kralja i kraljevsku porodicu. Putnički dio je demontiran a dio koji čini lokomotiva bio je u Baru do 1960 god. Ima podataka da je kasnije prepravljena na 76 cm, te mu je moguća zadnja poznata adresa Mostar?

  - Borsig, 1908 godište, ime ,,Cetinje''

  - Borsig, 1910 godište, ime ,,Sutorman'', ova lokomotiva je trenutno izložena na željezničkoj stanici Bar

  - Borsig, 1910 godište, ime ,,Rumija'', kasnije prepravljena na širinu kolosjeka 76 cm te je imala u narednoj državi oznaku JDŽ 192 - 001, a 1942 god. prodata Austrijancima gdje je služila u pokrajni Forarlberg na pruzi Tschagguns - Partenen do 1956 god. kada je u gradu Tschagguns izrezana kao staro gvožđe.

  - Orenstein & Koppel, 1910 godište, ime ,,Lovćen'', ova lokomotiva je izložena na željezničkoj stanici Podgorica, iako ona nikad nije saobraćala do Podgorice (pruga Podgorica - Plavnica je zapravo bio industrijski kolosjek širine 60 cm)

  * ove tri lokomotive su tokom ,,veljeg rata'' premeštene na teritoriju Čahoslovačke i Mađarske, no posredstvom italijana (jer su oni bili vlasnici koncesije na prugu i plovidbu Skadarskim jezerem, kao i na luku Bar, po ugovoru od 1905 do 1970 god.) i njihove diplomatije 1918 god. su vraćene u na prugu Bar - Virpazar
  Željeznička stanica Bar
  Last edited by wulfy; 06-12-13 at 19:45.

 8. #183
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  PET PUTA VIŠE PUTNIKA NA NIKŠIĆKOJ PRUZI

  U oktobru 2013. godine broj putnika Željezničkog prevoza Crne Gore na pruzi Podgorica-Nikšić petostruko je uvećan u odnosu na prethodni mjesec.
  Realizovani oktobarski prihodi od prevoza putnika na ovoj pruzi učetvorostručeni su u odnosu na septembar 2013. godine.
  Nagli rast broja putnika na nikišćkoj pruzi (oko 20 000) postignut je zahvaljujući privlačnoj promotivnoj jedinstvenoj cijeni od jednog eura za putovanje u jednom smjeru na relaciji Podgorica-Nikšić, na kojoj od ljeta 2013. godine saobraćaju novi elektromotorni vozovi ŽPCG-a.
  Zahvaljujući uvođenju novih vozova u redovan putnički saobraćaj ŽPCG je mogao da uveća broja polazaka na nikšićkoj pruzi sa pet na sedam dnevno iz oba smjera, a uvedeni su i redovni direktni vozovi na relaciji Nikšić-Bar. Pozitivne reakcije putnika na novi, viši nivo usluge kojim ŽPCG nudi putovanje u modernim, sigurnim, udobnim a tihim vozovima vrhunske izrade (renomiranog španskog proizvođača KAF) doprinose povratku povjerenja putnika u željeznicu kao vid prevoza za koji se u sve većem broju odlučuju.
  Rastu ukupnog broja putnika u unutrašnjem željezničkom prevozu doprinjelo je i uvođenje jutarnjeg voza na relaciji Bijelo Polje-Podgorica kojim je Željeznički prevoz Crne Gore odgovorio na zahtjeve stanovnika sjevernih opština da im se omogući adekvatna željeznička veza sa glavnim gradom.
  Ukupan broj prevezenih putnika u oktobru 2013. godine u odnosu na oktobar 2012. godine u unutrašnjem prevozu uvećan je za 44 odsto.

  izvor: www.zcg-prevoz.me

 9. #184
  Join Date
  Sep 2005
  Location
  nk/pg
  Posts
  17,087
  Rep Power
  389366

  Default

  Tačno treba blokirati ip adrese skupljačima postova...

  Što se voza tiče, odavno rekoh ko jednom pođe vozom neće mu na pamet padati više busom da ide...
  #fakenews

 10. #185
  Join Date
  Dec 2010
  Location
  Podgorica
  Posts
  6,137
  Rep Power
  7207

  Default

  Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
  Tačno treba blokirati ip adrese skupljačima postova...

  Što se voza tiče, odavno rekoh ko jednom pođe vozom neće mu na pamet padati više busom da ide...
  Dok se voziš, bukvalno kao da nisi u CG.. Plus ona pruga, koja prolazi između stijena, pa ispod manastira..Znači brutalno kako je dobar voz. A od svega najbitnije karta je 1 E.. 1 faking euro.. Samo da nastave sa cijenom i posle nove godine, tj u 2014, jer su rekli da se vraćaju na staru cijenu u januar. Nisam siguran.

 11. #186
  Join Date
  Apr 2011
  Location
  Bar
  Posts
  4,714
  Rep Power
  185075

  Default

  Још остаје да ријеше питање оних прелаза у ДГ па да брзине на тој дионици никшићке пруге буду 100 км/ч и преко...
  Црногорце је одржало црногорско срце.

 12. #187
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Orja luka
  Posts
  5,152
  Rep Power
  561

  Default

  Quote Originally Posted by Markouskas View Post
  Dok se voziš, bukvalno kao da nisi u CG.. Plus ona pruga, koja prolazi između stijena, pa ispod manastira..Znači brutalno kako je dobar voz. A od svega najbitnije karta je 1 E.. 1 faking euro.. Samo da nastave sa cijenom i posle nove godine, tj u 2014, jer su rekli da se vraćaju na staru cijenu u januar. Nisam siguran.

  Od ogromnog procenta forumaša koji su se par godina sprdali sa prugom-NIKO, ALI BAŠ NIKO DA POHVALI PRUGU I DA KAŽE DA JE,SVA JE PRILIKA, BIO POGRIJEŠIO U PROCJENI NJENOG ZNAČAJA I KVALITETA...Jok, jok...nikad izvini, nikad "ja pogriješio"...to pravi muškarac ne priznaje ...ironičan sam, naravno!

  Pozdrav,
  "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

 13. #188
  Join Date
  Jul 2007
  Location
  Podgorica-dje zalegnem
  Posts
  5,424
  Rep Power
  729

  Default

  Mene rece jedan kondukter ako ne laze da novi voz potrosi od 17-20eur struje do NK. Sad nisam siguran da li laze
  ---Chelsea Fc---

 14. #189
  Join Date
  Dec 2006
  Posts
  1,433
  Rep Power
  6737

  Default

  Pa i ja sam cuo 18e.

  Sto se tice brzina bice otprilike:
  Nikšić - Danilovgrad 85km/h
  Danilovgrad - Spuž 100km/h
  Spuž - Podgorica 95km/h

  tako su bar najavljivali, mada ja mislim da ce bit Vmax od 80 do 90 km/h
  dok je trenutno 60km/h


 15. #190
  Join Date
  Nov 2007
  Location
  Podgorica
  Posts
  2,955
  Rep Power
  62303

  Default

  E vala ako pri cijeni od 1 euro onakvi vozovi do NK nijesu krcati, onda bi stvarno trebalo ukinut željeznički prevoz u CG i puštit narod da smrdi po autobusima. Jedan euro - pa mene bi tačno bilo sramota reć nekom strancu da toliko košta karta za voz u mojoj državi. J.ebena peronska karta za stanične usluge košta euro.
  Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.

 16. #191
  Join Date
  Oct 2013
  Location
  San Francisco CA
  Posts
  7,250
  Rep Power
  407798

  Default

  Quote Originally Posted by Lommy View Post
  Pa i ja sam cuo 18e.

  Sto se tice brzina bice otprilike:
  Nikšić - Danilovgrad 85km/h
  Danilovgrad - Spuž 100km/h
  Spuž - Podgorica 95km/h

  tako su bar najavljivali, mada ja mislim da ce bit Vmax od 80 do 90 km/h
  dok je trenutno 60km/h
  73-74 max. nekoliko puta sam se vozio
  but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

 17. #192
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  Quote Originally Posted by Meni za ljubav View Post
  Cuh kako su Zagoricani dosad vec tri puta kamenovali novi spanski voz. Za takve ljude (ako se mogu nazvati ljudima) uvesti drakonske mjere. Taman dobijemo nesto novo, lijepo, moderno i oni oce da uniste. Divljaci.
  TOKOM PREVOZA

  Huligani oštetili 120 "fijata" napadima na voz, većinom u Crnoj Gori

  U toku ove godine, na putu od Kragujevca do luke Bar, huligani su oštetili 120 automobila „fijat 500 l“, piše beogradski "Blic".
  Na željezničku kompoziciju koja prevozi automobile bacano je kamenje, bilo je krađa, a čak je zabilježeno i da su pucali na automobile iz vatrenog oružja.
  Većina vandalizama se, kako piše dnevnik, dešavalo na teritoriji Crne Gore. Radnici koji su zaposleni na transportu vozila su prijavili pucnjavu i pronađena su tanad. Uz to, registrovano je i da su sa jednog automobila skinuta sva četiri točka.
  MUP Crne Gore je saopštio da je od 12. avgusta 2012. na pruzi na relaciji Beograd – Bar, na teritoriji Crne Gore registrovala pet slučajeva kamenovanja, a zbog toga su uhapšena dva maljoletna lica.
  U jednoj kompoziciji ima 212 vozila. Njih prate tri policajca do Prijepolja. Poslije toga, kompozicija putuje 20 kilometara bez pratnje, a kada uđe u Crnu Goru, pratnju preuzimaju crnogorski policajci.  izvor: www.vijesti.me

 18. #193
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  Quote Originally Posted by Lommy View Post
  Pa i ja sam cuo 18e.

  Sto se tice brzina bice otprilike:
  Nikšić - Danilovgrad 85km/h
  Danilovgrad - Spuž 100km/h
  Spuž - Podgorica 95km/h

  tako su bar najavljivali, mada ja mislim da ce bit Vmax od 80 do 90 km/h
  dok je trenutno 60km/h
  Izdvoio iz projektne dokumentacije, na kraju sam i napisao za koje maksimalne brzine će biti osposobljena koja dionica

  Quote Originally Posted by wulfy View Post
  Evo nekih zanimljivih podataka oko rekonstrukcije pruge Podgorica - Nikšić:

  - pruga uskog kolosjeka (760 mm) je napravljena 1949 god.
  - pruga je normalizovana (1.435 mm) 1965 god. po projektu koji je urađen 1959 god. Tom prilikom svi prateći objekti na pruzi nisu rekonstruisani već su ostali u ranijem stanju (telekumunikacija, signalizacija, pružni prelazi, ..)

  Stanje pruge prije rekonstrukcije:

  - ukratko- loše
  - na relaciji Podgorica - Danilvgrad ima 17 krivina (3 sa radijusom od 390 m pa do radijusa od 1.400 m) i prave pruge u dužini od 13 km.
  - na relaciji Danilovgrad - Nikšić ima 71 krivina (od čega 34 sa minimalno dozvoljenim radijusom od 300 m)
  - Stajališta redom su: Pričelje, Ljutotuk, Slap, Šumanovića Bare, Šobajići, Dabovići i Stubica
  - Stanice redom su: Podgorica, Spuž, Danilovgrad, Ostrog i Nikšić
  - šine su tipa 49 dužine 22,5 m, proizvedene 1964 i 1965 god. i njihovo stanje je dosta loše, a najveće habanja su vidljiva na krivinama sa minimalnim dozvoljenim radijusom.
  - pričvrsi pribor (šarafi) su takođe u lošem stanju
  - zastor od tucanika je neodgovarajuće granulacije i poprilično je zagađen
  - signalno-sigurnosna oprema je takva da je i pruga u odličnom stanju ne bi bile moguće brzine preko 50 km/h
  - zbog svih ovih nabrojanih nedostataka sobraćaj na pruzi je bio ograničen na brzine do 30 km/h

  Inače, ova pruga je odavno zrela za rekonstrukciju, a projekat rekonstrukcije je urađen 1988 godine (CIP Beograd) te se po tom projektu danas i radi rekonstrukcija (20 i više godina kasnije). Projektom je predviđena rekonstrukcija u četri dionice: Pogorica - Spuž, Spuž - Danilovgrad, Danilovgrad - Ostrog i Ostrog - Nikšić.
  Stanica Nikšić se rekonstruše po idejnom projektu koji je uradio ,,Institut za saobraćaj Sarajevo'' 1985 godine (sedam kolosjeka, drugi je prolazan, za eventualno produženje kraka ka Sarajevu)

  Radovi na rekonstrukciji podrazumjevaju:
  - zamjenu šina (tip 49, dužine 45 m), stare šine i pričvrsni materijal se donekle mogu iskoristiti u pomoćnim kolosjecima (oko 3.000 t) dok je ostatak samo za otpadno željezo (oko 9.000 t)
  - zamjena drvenih pragova, novih pragova je ugrađeno (ili će se ugraditi) 101.789 kom. Od 90.000 skinutih starih pragova ponovo će se moći upotrebiti njih oko 16.000 i oni će biti ugrađeni samo na staninicama (otvorena pruga će u cjelosti biti sa novim pragovima)
  - nabavka u ugradnja novog tucanika (177.000 m3)
  - elektrifikacija nadzemn vodom 25 KV, 50 Hz (to podrazumjeva i izmjenu postojećih ukrštanja sa drugim vodovima). Izvedena instalacija po nekadašnjim standardima JŽ odgovara za brzinu vožnje od 120 km/h
  - novi telekomunikacioni uređaji koji podrazumjevaju i centralizovano upravljanje skretnicama, te, recimo tamo gdje su niske temperature i snjegovi ugradnja infra grejača koji sprečava smrzavanje skretnice pa do informatičkog pulta za putnike ...

  Iz ovoga se vidi da će po završetku radova ovo biti praktično nova pruga koja je od stare koristila tunele, mostove, usjeke, propuste i zemljište (16 m širine je od ose pruge je u vlasništvu željeznice).

  Rezulta će biti sigurnija i brža vožnja tako da će se na novoj/staroj pruzi saobraćati ovim brzinama:
  - Podgorica - Spuž: 90 km/h
  - Spuž - Danilovgrad: 100 km/h
  - Danilovgrad - Nikšić: 75 km/h

 19. #194
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  28,111
  Rep Power
  210867

  Default

  Kad aće to biti, poto viz putuje za sada između 75 i 80 minuta

  Poslato sa pisaće maine
  -> Forma za naručivanje online stvari <-

  Bugi Vugi tapi Raduj se!

 20. #195
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  Quote Originally Posted by wulfy View Post
  TOKOM PREVOZA

  Huligani oštetili 120 "fijata" napadima na voz, većinom u Crnoj Gori

  U toku ove godine, na putu od Kragujevca do luke Bar, huligani su oštetili 120 automobila „fijat 500 l“, piše beogradski "Blic".
  Na željezničku kompoziciju koja prevozi automobile bacano je kamenje, bilo je krađa, a čak je zabilježeno i da su pucali na automobile iz vatrenog oružja.
  Većina vandalizama se, kako piše dnevnik, dešavalo na teritoriji Crne Gore. Radnici koji su zaposleni na transportu vozila su prijavili pucnjavu i pronađena su tanad. Uz to, registrovano je i da su sa jednog automobila skinuta sva četiri točka.
  MUP Crne Gore je saopštio da je od 12. avgusta 2012. na pruzi na relaciji Beograd – Bar, na teritoriji Crne Gore registrovala pet slučajeva kamenovanja, a zbog toga su uhapšena dva maljoletna lica.
  U jednoj kompoziciji ima 212 vozila. Njih prate tri policajca do Prijepolja. Poslije toga, kompozicija putuje 20 kilometara bez pratnje, a kada uđe u Crnu Goru, pratnju preuzimaju crnogorski policajci.  izvor: www.vijesti.me
  TOKOM PREVOZA

  Uprava policije: Od avgusta 2012. "fijatova" vozila kamenovana pet puta

  "Svih pet slučajeva kamenovanja navedenih vozila registrovano je na području Opštine Podgorica"

  Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore je od 12. avgusta 2012. godine, otkada se kroz Crnu Goru vrši željeznički transport vozila kompanije „Fiat Aumotomobili Srbija“, na pruzi na relaciji Beograd – Bar, na teritoriji Crne Gore registrovala pet slučajeva kamenovanja vagona otvorenog tipa – loso kola, na kojima su vozila ove kompanije trasnportovana.
  Kako se navodi u saopštenju Uprave policije, dva od pet slučajeva kamenovanja navedenih vozila na loso kolima su nastala oštećenja u vidu ulubljenja i ogrebotina na ukupno tri vozila (u jednom slučaju na dva vozila, a u drugom na jednom vozilu), dok u tri slučaja kamenovanjem nije nastalo nijedno oštećenje na vozilima, odnosno lica koja su u ova tri slučaja kamenjem gađala vozila nisu pogodila nijedno vozilo.
  "Policijski službenici su u jednom slučaju identifikovali i procesuirali osumnjičena lica. Naime, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije, Centra bezbjednosti Podgorica su 11. juna 2013. godine Osnovnom državnom tužiocu za maloljetnike u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv maloljetnih V.L. (15) i B.S. (17) iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da su, na štetu firme „Fiat Automobili Srbija“, počinili krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari. Osnovano se sumnja da su V.L. i B.S, 29. maja 2013. godine, oko 14,00 časova, u mjestu Balijače u blizini nadvožnjaka, kamenjem gađali teretni voz, koji je u tom trenutku prolazio kroz navedeno mjesto, saobraćajući na relaciji Kragujevac – Bar, a koji je prevozio putnička vozila „Fiat 500L“ za potrebe navedene firme. Kamenovanjem voza su nastala oštećenja na dva vozila – na jednom vozilu u vidu ulubljenja na vratima a na drugom u vidu ogrebotine na zadnjem braniku. Od osumnjičenih maloljetnika je, u prostorijama CB Podgorica, u prisusutvu njihovih zakonskih zastupnika, uzeta izjava. Krivična prijava protiv ova dva lica procesuirana je u redovnom postupku", piše u saopštenju.
  Navodi se i da službenici CB Podgorica preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju ostalih četiri slučaja kamenovanja vozila navedene firme (jednog u kojem su nastala oštećenja u vidu ulubljenja i ogrebotina na jednom vozilu i tri u kojem nijedno vozilo nije oštećeno), s tim što raspolažu operativnim podacima koji ukazuju na to da su i ovi delikti takođe počinjeni od strane maloljetnih lica.
  "Svih pet slučajeva kamenovanja navedenih vozila registrovano je na području Opštine Podgorica, a osim njih nije bilo drugih registrovanih krivičnih djela ili prekršaja počinjenih na štetu kompanije „Fiat Aumotomobili Srbija“ za vrijeme dok se vršio transport vozila ove firme željezničkom prugom u dijelu u kojem ta pruga prolazi kroz Crnu Goru", zaključuje se.
  "Blic": Uništeno 120 automobila
  Danas je beogradski "Blic" javio da je toku ove godine, na putu od Kragujevca do luke Bar, huligani su oštetili 120 automobila „fijat 500 l“.
  "Na željezničku kompoziciju koja prevozi automobile bacano je kamenje, bilo je krađa, a čak je zabilježeno i da su pucali na automobile iz vatrenog oružja.
  Većina vandalizama se dešavalo na teritoriji Crne Gore. Radnici koji su zaposleni na transportu vozila su prijavili pucnjavu i pronađena su tanad. Uz to, registrovano je i da su sa jednog automobila skinuta sva četiri točka", piše dnevnik.
  U jednoj kompoziciji ima 212 vozila. Njih prate tri policajca do Prijepolja. Poslije toga, kompozicija putuje 20 kilometara bez pratnje, a kada uđe u Crnu Goru, pratnju preuzimaju crnogorski policajci.

  izvor: www.vijesti.me

 21. #196
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Orja luka
  Posts
  5,152
  Rep Power
  561

  Default

  Quote Originally Posted by wulfy View Post
  TOKOM PREVOZA

  Huligani oštetili 120 "fijata" napadima na voz, većinom u Crnoj Gori

  U toku ove godine, na putu od Kragujevca do luke Bar, huligani su oštetili 120 automobila „fijat 500 l“, piše beogradski "Blic".
  Na željezničku kompoziciju koja prevozi automobile bacano je kamenje, bilo je krađa, a čak je zabilježeno i da su pucali na automobile iz vatrenog oružja.
  Većina vandalizama se, kako piše dnevnik, dešavalo na teritoriji Crne Gore. Radnici koji su zaposleni na transportu vozila su prijavili pucnjavu i pronađena su tanad. Uz to, registrovano je i da su sa jednog automobila skinuta sva četiri točka.
  MUP Crne Gore je saopštio da je od 12. avgusta 2012. na pruzi na relaciji Beograd – Bar, na teritoriji Crne Gore registrovala pet slučajeva kamenovanja, a zbog toga su uhapšena dva maljoletna lica.
  U jednoj kompoziciji ima 212 vozila. Njih prate tri policajca do Prijepolja. Poslije toga, kompozicija putuje 20 kilometara bez pratnje, a kada uđe u Crnu Goru, pratnju preuzimaju crnogorski policajci.  izvor: www.vijesti.me
  Koji su to KRETENI MALOUMNI, pomagaj sv. Vasilija ! Obrukaše nas po čitavoj EU..Dako raskinu ovaj predivni ugovor o transportu, naravno našom krivicom..

  KOSTI IM TREBA PREBIT, JER NJIMA KAZNE DRUGE NEMA...SAMO ZA TU ZNAJU... PA NEK SAM PO STO PUTA LEGALISTA-a jesam djaoli ga znali - ipak MORAM OVO REĆI kad se o ovakvim likovima radi!

  Pozdrav,
  Last edited by Old Bone; 13-12-13 at 23:04.
  "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

 22. #197
  Join Date
  May 2009
  Posts
  7,059
  Rep Power
  1581

  Default

  Da ima nesoja kod nas ima,ali ima ih u EU ja ti jamac da su u Kopar dolazila urnisana auta koja se prevozila iz Mađarske vozom.
  A ima i druga strana rukava,a to je bila akcija sindikata u fabrici"ogrebi fiat" đe su se parali auta nezadovoljni radniciu u Kragujevcu.
  Jedino je relevatno ono što je prijavljeno,ukupno 3 oštećena automobila.Grimaldi je ozbiljna firma da ne bi prijavila da ima više oštećenja
  .http://www.cdm.me/drustvo/hronika/up...enovanja-fiata
  Last edited by minjo; 13-12-13 at 22:30.
  Kao i obično, nije ili-ili, nego i-i.

 23. #198
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  6,456
  Rep Power
  269523

  Default

  FOTO: Željeznička stajališta nekad i sad

  Mnogih pruga više nema. Neki se sjećaju putovanja čuvenim „Ćirom“, a malo mlađi o tome znaju vrlo malo, iz priča starijih. Pruge na području Crne Gore su dio jedne nezaboravne priče o životu ljudi na ovim prostorima.
  Jedna od zaboravljenih pruga je bila i pruga iz pravca Bileće, koja je povezivala Nikšić preko Trebinja i Popovog polja sa Mostarom, Sarajevom i Beogradom.
  Problem oko povezivanja Crne Gore sa prugama Jugoslavije bio je nerješiv dugo godina, zbog nepristupačnog terena, koji je zahtijevao velike investicije i ulaganja. Sredstava nije bilo dovoljno da bi se započeli bilo kakvi radovi.
  Pored brojnih ideja i projekata nije dolazilo do pamaka, sve do početka Drugog svjetskog rata. Između dva rata planirana je izgradnja pruge od Ustiprače i Foče preko Tjentišta do Bileće i dalje za Nikšić. Ali do izgradnje nije došlo upravo zbog nepristupačnog terena preko Zelenogore i Tjentišta, tako da su radovi početkom tridesetih godina krenuli potpuno drugom trasom.
  Izglasano je da se na postojeću prugu Gabela-Trebinje , napravi nastavak preko Bileće do Nikšića. Prvi odsjek od Trebinja do Lastve u dužini od 11,9 kilometara završen je 3. avgusta 1930. godine.
  Pruga ka Nikšiću je građena u državnoj režiji na osnovu odluke jugoslovenske vlade od 31. avgusta 1935. godine. Na gradnji pruge tokom dana bilo je angažovano između 1.500 do 2.000 radnika koji su najčešće bili mještani u blizini trasa koje su se gradile.
  Pruga je bila širine 0, 76m, kao i mnoge pruge koje su tada funkcionisale. Trasa pruge je prolazila kroz kamenit teren, gdje nije bilo puteva niti izvora vode. Zbog toga su se na svim stanicama gradile cistijerne za vodu, tačnije za kišnicu.
  Radovi su tekli sporo i teško. Zbog otežanog terena morali su graditi potporne zidove, nasipe i usijeke. Na toj pruzi je bilo svega sedam tunela, ukupne dužine 962 m. Na pruzi je pored stajališta sagrađeno i šest stanica sa staničnim zgradama, službenim objektima i stanovima za željezničare. To su bile stanice : Petrovići, Vilusi, Podbožur, Trubjela, Stuba i Nikšić.
  Stanične zgrade su građene tipski, od veoma kvalitetnog tesanog kamena. Pruga je nezvanično puštena u rad 12. jula 1938. godine na Petrovdan. Kako nije bila u potpunosti završena, radovi na njoj su potrajali još par mjeseci.
  Zbog uskog kolosjeka, malog radijusa krivina i nepristupačnih terena, prosječna brzina kretanja voza bila je mala, na pojedinim dionicama svega 30 km/h.
  Poslednji voz je prugom Bileća-Nikšić prošao 1976. godine.
  izvor: http://www.cdm.me/dr...sta-nekad-i-sad

  P.S. na linku ima još fotografija.

 24. #199
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Orja luka
  Posts
  5,152
  Rep Power
  561

  Default

  Quote Originally Posted by wulfy View Post
  FOTO: Željeznička stajališta nekad i sad

  Mnogih pruga više nema. Neki se sjećaju putovanja čuvenim „Ćirom“, a malo mlađi o tome znaju vrlo malo, iz priča starijih. Pruge na području Crne Gore su dio jedne nezaboravne priče o životu ljudi na ovim prostorima.
  Jedna od zaboravljenih pruga je bila i pruga iz pravca Bileće, koja je povezivala Nikšić preko Trebinja i Popovog polja sa Mostarom, Sarajevom i Beogradom.
  Problem oko povezivanja Crne Gore sa prugama Jugoslavije bio je nerješiv dugo godina, zbog nepristupačnog terena, koji je zahtijevao velike investicije i ulaganja. Sredstava nije bilo dovoljno da bi se započeli bilo kakvi radovi.
  Pored brojnih ideja i projekata nije dolazilo do pamaka, sve do početka Drugog svjetskog rata. Između dva rata planirana je izgradnja pruge od Ustiprače i Foče preko Tjentišta do Bileće i dalje za Nikšić. Ali do izgradnje nije došlo upravo zbog nepristupačnog terena preko Zelenogore i Tjentišta, tako da su radovi početkom tridesetih godina krenuli potpuno drugom trasom.
  Izglasano je da se na postojeću prugu Gabela-Trebinje , napravi nastavak preko Bileće do Nikšića. Prvi odsjek od Trebinja do Lastve u dužini od 11,9 kilometara završen je 3. avgusta 1930. godine.
  Pruga ka Nikšiću je građena u državnoj režiji na osnovu odluke jugoslovenske vlade od 31. avgusta 1935. godine. Na gradnji pruge tokom dana bilo je angažovano između 1.500 do 2.000 radnika koji su najčešće bili mještani u blizini trasa koje su se gradile.
  Pruga je bila širine 0, 76m, kao i mnoge pruge koje su tada funkcionisale. Trasa pruge je prolazila kroz kamenit teren, gdje nije bilo puteva niti izvora vode. Zbog toga su se na svim stanicama gradile cistijerne za vodu, tačnije za kišnicu.
  Radovi su tekli sporo i teško. Zbog otežanog terena morali su graditi potporne zidove, nasipe i usijeke. Na toj pruzi je bilo svega sedam tunela, ukupne dužine 962 m. Na pruzi je pored stajališta sagrađeno i šest stanica sa staničnim zgradama, službenim objektima i stanovima za željezničare. To su bile stanice : Petrovići, Vilusi, Podbožur, Trubjela, Stuba i Nikšić.
  Stanične zgrade su građene tipski, od veoma kvalitetnog tesanog kamena. Pruga je nezvanično puštena u rad 12. jula 1938. godine na Petrovdan. Kako nije bila u potpunosti završena, radovi na njoj su potrajali još par mjeseci.
  Zbog uskog kolosjeka, malog radijusa krivina i nepristupačnih terena, prosječna brzina kretanja voza bila je mala, na pojedinim dionicama svega 30 km/h.
  Poslednji voz je prugom Bileća-Nikšić prošao 1976. godine.
  izvor: http://www.cdm.me/dr...sta-nekad-i-sad

  P.S. na linku ima još fotografija.
  Posle ovoliko suvih činjenica, prvo kratak bljesak mojih sjećanja o temi željeznica, A POSLE MALO PATRIOTSKIH MAŠTANJA NA ISTU TEMU (neka bude i malo maštanja):

  Sjećanja:

  Godina- ljeto 58.-60. (još nisam pošao u školu, ali tu sam).
  Maršuta- Beograd-Ulcijinj-Beograd. Opisuje se samo dolazak na more....(u povratku sam bio učesnik u prvoj jugoslovenskoj avionskoj nesreći, kad je hiper pouzdnom Daglasu DC3, koji je vršio putnički saobraćaj, upala neka orlušina, ali ipak ga je ratni pilot posle nekoliko sati uspješno spustio na Aerodrom BG, punog putnika, sa JEDNIM MOTOROM!!! Priceless!.. Odluka pisca:Neka budu vozovi ovaj put....
  PS
  Pa pošalji sina na kupanje

  Elem, pošli smo ja i pok. Baba Staka u petak iz Beograda i putovali do Sarajeva jedan dan i jednu noć. Za normalnog muka preko glave, a za mladog budužeg globtrotera početak unutrašnjeg nemira koji me prati evo i danas -I NEKA PRATI!

  Potom prava noćna mora-putovanje Sarajevo-Zelenika.... "Ćirom" ...Mijenja se u Sarajevu pruga, pa lijepi predijeli koji posle tako mnogo vremena nekako dosade...planine i brda, sve iste, iste , tipske željezničke staničice, pa tako u beskreajooon-još dva dana i jednu noć.

  MOOOORE!....Stižemo u Zeleniku ....doduše u polusvjesnom stanju...klinac od 5-6 i baba od 60-70....Najcjenjenije ljetivalište za stare i veoma mlade...SUNCE, LJEKOVITA ISPARENJA UJUTRU NA VELIKOJ PLAŽI, PA ZAKAZAN TRETMAN U IGALSKOM BLATU SA SUMPORNIM MIRISOM (kažu super zdravim).

  Sve ukupno, ponavljam, put je trajao tri dana i dvije noći!

  I ONDA MI KRITIKUJEMO DANAŠNJU HIPERMODERNU PRUGU PODGORICA-NIKŠIĆ!(?)! Kako slabo pamćenje!


  ***

  Maštanje i imaginacija:

  Uprkos prihvatanju da su od mog sjećanja prošle 5 više od 5 decenija, ipak je to divno što mi to sjećanje podstiče maštu: Reccimo možemo da snimimo seriju sa ovakvim scenarijem:

  Cetinjski privatni detektiv radi za stranu banku, akcionara "Hipotekarne banke" Nikšić, od koje i dobija zadatak da pronadje lopova koji je opljačkao "njegovu" Banku iz Nikšića.
  Naš detektiv juri vještog lopova uskotračnom prugom od mora, polaeći uskotračnomprugom iz Nikšića za Bar,pa na u veliku avanturu: Imajući sreću u početku, hvata ga na "Šarganskoj osmici" kod Kremne, ali mu brzo bježi u Lapovu, pa se jure bosanskim šumama, prvo konjima i pješke, pa kroz Evropu prugama koje prolaze i kroz MNE i ex YU, prugama koje prolaze i kroz MNE i ex YU . Uglavnom, lopov bjeći "Simplon ekspres"-om do0 Bukurešta, tu ga naš junak hvata, pa ga, posle presjedanja na "Orijent ekspres" u BG, konačno isporučuje da dobije pravdu u Londonu, gdje je unajmljen od investitora da tom kradjom dovede našu malu, na čestitu i napaćenu Kraljevinu MNE do mrskog bankrota, kroz bankrot glavne banke i Željeznice .
  PRVI PUT DA MI MOŽEMO DA SNIMIMO FILM U KOJEM JE ŠERLOK HOLMS NA CRNOGORSKOJ STRANI, UNAJMLJEN OD KRALJA NIKOLE !
  Ali da je bio udoban voz-NIJE!

  Pozdrav,
  Last edited by Old Bone; 22-12-13 at 22:50.
  "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

 25. #200
  Join Date
  Jul 2007
  Location
  Podgorica-dje zalegnem
  Posts
  5,424
  Rep Power
  729

  Default

  Danas u 9 izadje masa putnika iz Niksickog,pun krcat je bio...
  ---Chelsea Fc---

Page 8 of 24 FirstFirst ... 45678910111218 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Aerodromi Crne Gore
  By Fidel Castro in forum Sve i svata
  Replies: 0
  Last Post: 01-05-12, 10:40
 2. 21 maj 2006 Nezavisnost Crne Gore - 8 septembar 2011 Okupacija Crne Gore
  By Montenegrino-CT in forum Budućnost Crne Gore
  Replies: 82
  Last Post: 09-09-11, 22:46
 3. Predsjednik Crne Gore
  By McS in forum Budućnost Crne Gore
  Replies: 29
  Last Post: 24-07-11, 17:33
 4. I:prevoz od Slovenije do C.Gore
  By cartuning kotor in forum Ostali oglasi
  Replies: 4
  Last Post: 20-01-11, 23:56
 5. BNP Crne Gore
  By AtlantidiaN in forum Budućnost Crne Gore
  Replies: 3
  Last Post: 03-09-04, 12:37

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •