Results 1 to 17 of 17

Thread: Prorocanstvo o Papama(Prorocanstvo svetog Malachya)

 1. #1
  Join Date
  Mar 2005
  Posts
  14
  Rep Power
  0

  Default Prorocanstvo o Papama(Prorocanstvo svetog Malachya)

  Posto je ova tema aktuelna ovih dana a bice i nerednih mjeseci odlucio sam da postavim zanimljivo prorocanstvo koje sam jos odavno nasao na netu.O istinitosti prorocanstva ne mogu mnogo reci,samo znam da je mene povelo na razmisljanje.

  Jedno gotovo 900 godina staro prorocanstvo o papama postalo je u zadnje vrijeme vrlo aktuelno. Papa Ivan Pavao II pri kraju je svog sluzenja i pitanje njegovog nasljednika raspravlja se po mnogobrojnim svjetskim medijima. Isticu se pojedini kandidati i spekulira o smjeru kojim ce nakon Ivana Pavla krenuti Katolicka crkva. Jedno od mogucih rjesenja za postojeca pitanja ponudio je prema legendi irski svetac Malachy u svojim prorocanstvima. On je prilikom svoje posjete Vatikanu 1139. godine iznenada kleknuo na koljena i pao u duboki trans. Kad se ponovno vratio u normalno stanje rekao je svom pratiocu kako je imao viziju svih buducih Papa Katolicke crkve i izdiktirao mu njihove kratke opise na latinskom jeziku. Na listi se naslo ukupno 112 Papa, sto znaci da ce nakon Ivana Pavla II na celu Crkve biti jos samo dvojica njegovih nasljednika, a nakon toga slijedi najvjerojatnije kraj svijeta.
  Sveti Malachy, cije je porodicno ime bilo O'Morgair, rodjen je 1094. godine. Nakon dugih studija postao je svecenikom 1119. godine. Kako bi se usavrsio u svtoj liturgiji i teologiji otputovao je u Lismore i tamo proveo dvije godine. Za opata u Bangoru je postavljen 1123. godine, a biskupom u Connoru postaje 1132. godine. Za razliku od ostalih svetaca zivot svetog Malachya je dobro dokumentiran jer je njegov suvremenik Bernard od Clairvauxa odigrao ulogu vrlo preciznog biografa. On svetog Malachya opisuje kao humanu i skromnu osobu koja je u potpunosti predana vjeri. Na vise mjesta on istice Malachyev dar za proricanje buducnosti, pa izmedju ostalog ostaje zabiljezen podatak kako je tocno unaprijed odredio tocan dan, pa cak i vrijeme svoje smrti.
  Za Malachyevo prorocanstvo o Papama vezane su brojne nepoznanice. Po jednoj verziji on je svoj spis predao papi Inocentu II, koji ga je nakon toga pohranio u Rimski arhiv. U arhivu je spis ostao zaboravljen sve do 1590. godine kada je nadjen i objavljen. Ostaje nejasnim zasto su se punih 400 godina Malachyeva prorocanstva o papama skrivala od ociju javnosti. Taj podatak, uz dodatnu cinjenicu da ih Malachyev biograf nigdje ne spominje, bili su dovoljni da se pojave opravdane sumnje u njihovu autenticnost. Po vecini kriticara prorocanstva su napisana tek u 16. stoljecu i nemaju nikakve veze sa svetim Malachyem. No, isto tako ostaje i zabiljezeno da ih je jedan od najvecih povjesnicara 16. stoljeca i revizor Vatikanske knjiznice, Onofrio Panvinio, prihvatio kao potpuno autenticne i pridao im izuzetnu vaznost.
  Ono sto najvise zbunjuje pri citanju prorocanstava svetog Malachya je njihova zacudjujuca preciznost. Tih 112 kratkih prorocanskih zabiljeski opisuju neke uocljive karakteristike buducih Papa od Celestina II, koji je izabran 1130. godine, pa sve do eventualnog kraja svijeta. Svi Pape navedeni su pod odredjenim misticnim nazivima, koji opisuju njihovu licnost. Oni koji su pokusali interpretirati i objasniti sadrzaj tih prorocanstava uspijevali bi otkriti za svakog Papu odredjenu simboliku na nivou njihovog imena, zemlje prijekla, nekog talenta, naziva, pocasti koje su primali ili raznih dogadjanja iz zivota. Gotovo da nema slucaja u kojem se ne moze pronaci neka slicnost izmedju Malachyevih zabiljeski i buducih Papa.
  Zanimljivo je pogledati kako ta simbolika funkcionira na primjeru zadnjih nekoliko Papa. Ivan XXIII nazvan je zupnikom i mornarem. Prije svog ustolicenja on je bio na celu crkve u Veneciji, gradu mornara i gondoljera. Njegov nasljednik Pavao VI dobiva epitet cvijeta cvijeca. Poznato je da je njegov grb na sebi imao tri ljiljana. Ivan Pavao I opisan je simbolom polovice mjeseca. Ovaj je Papa nakon sto je izabran zivio izuzetno kratko, otprilike mjesec dana, to jest od jedne polovice mjeseca do druge. Sadasnji papa Ivan Pavao II nosi naziv "od trudova sunca". Simbolika je izuzetno pogodjena jer je on u mladosti bio radnikom (trudbenik), a i rodjen je na dan kad se na nebu odigralo pomracenje sunca.
  Buduci Papa nazvan je latinskim nazivom Gloria olivae, sto znaci Slava masline. Postoje razlicita misljenja na kojeg pi se od aktuelnih kandidata ovaj opis mogao odnositi. Mnogi misle da se maslina odnosi na Italiju i kardinala Carla Maria Martinia. No, maslina bi mogla biti povezana i s Brdom maslina u Jeruzalemu, sto u prvi plan istice kardinala Jeana Lustigera, koji je zidovskog porijekla. Neki pak maslinu uzimaju kao simbol mira i isticu kako ce buduci papa biti mirotvorac, sto bi se moglo odnositi na kardinala Etchegaraya. Maslinova grana je povezana i s Dominikanskim redom, pa nije cudo sto postoji misljenje kako ce upravo iz tog reda doci novi Papa.
  Nadasve zabrinjavajucim doimlje se opis zadnjeg Malachyevog Pape. To ce biti Petrus Romanus (Petar iz Rima) koji ce vjernike voditi kroz vrlo tesko razdoblje u kojem ce Rim biti poptuno unisten. Strasni Sudac ce se pojaviti i on ce suditi svojim ljudima. Ova apokalipticka vizija priziva prorocanstva o kraju ovog svijeta i u neku ruku predstavlja predskazanje o kraju Katolicke crkve unutar ovosvjetovnih okvira. Slicna slika pojavljuje se u Nostradamusovim prorocanstvima, samo sto se Malachyev strasni Sudac tamo naziva velikim Kraljem straha.
  Treca fatimska tajna, koja je s kasnjenjem od punih cetrdeset godina prosle godine konacno obznanjena svijetu, nevjerojatno slici Malachyevom zavrsnom prorocanstvu. U trecoj tajni se opisuje kako "biskup odjeven u bijelo" (najvjerojatnije Papa) predvodi vjernike prema strmoj planini, na kojoj stoji drveni kriz. Prije nego sto stignu do planine oni prolaze kroz razruseni veliki grad i mole za duse poginulih. Na vrhu planine "biskup u bijelom" kleci pred krizem i biva ubijen od strane vojnika koji u njega pucaju metke i strelice. Na isti nacin umiru i ostali vjernici. Dva andjela se pojavljuju kod kriza i blagoslivljaju duse poginulih krvlju mucenika.
  Na kraju ostaje nam jedino da se nadamo kako ostvarenje ovih mracnih prorocanstava i nije bas tako blizu. Cinjenica je da na nebeskim nivoima vrijeme nema iste karakteristike kao na nasem zemaljskom, pa tako i dogodjaji koji su tamo vrlo blizu ovdje dolje mogu biti udaljeni sttotinama godina. Osim toga utjehu nam donekle moze pruziti i poznata prica o Joni, kojeg je Bog poslao da ljudima prorokuje potpuno unistenje. Ljudi su se pokajali, a Bog je odustao od svoje nakane. Nije li nam to bar nekakvo jamstvo da nasa buducnost i ne mora biti tako stravicna?

  Igor Ognjenovic (Republika)

  Posljednji Pape po Svetom Malachyu:

  107. Ivan XXIII (1958.-1963.) Pastor et nauta (zupnik i mornar)
  108. Pavao VI (1963.-1978.) Flos florum (cvijece cvijeca)
  109. Ivan Pavao I (1978.) De medietate Lunae (od polovice mjeseca)
  110. Ivan Pavao II (1978.- ) De labore Solis (od trudova sunca)
  111. ??? Gloria olivae (slava masline)
  ??? In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oues in multis tribulationibus: quibus transactis ciuitas septicollis diruetur, et Iudex tremedus iudicabit populum suum. Finis.
  (Za vrijeme velikih progona vrh Svete rimske crkve bit ce zauzet od strane Petra iz Rima, koji ce voditi svoju pastvu kroz mnogobrojne nevolje, u vrijeme kad ce grad na sedam brezuljaka biti unisten i strasni Sudac ce suditi svojim ljudima. Kraj.

  Vrlo je zanimljivo da sveti Malachy svog zadnjeg Papu navodi bez rednog broja. Ta cinjenica je izazvala razlicita nagadjanja, pa neki cak smatraju da se mozda nece raditi o istinskom Papi, nego o nekome tko ce uzurpirati tu poziciju.


  Kandidati za buduceg Papu:

  Kardinal Jean Marie Lustiger
  Bio je nadbiskup u Parizu. Zidovskog je porijekla i sudionik stradavanja u Drugom svjetskom ratu. Majka mu umire u koncentracionom logoru kad mu je bilo 13 godina, a nekoliko mjeseci nakon toga on se preobracuje na katolicanstvo.

  Kardinal Joseph Ratzinger
  Bio je nadbiskup u Munchenu. Predvodi Kongregaciju za doktrinu vjere i smatra se najmocnijim covjekom u Vatikanu. cesto se susrece sa sadasnjim Papom i izuzetno je konzervativan.

  Kardinal Camillo Ruini
  Predsjednik je talijanske Biskupske konferencije. Konzervativan je i blizak sadasnjem Papi.

  Kardinal Pio Laghi
  Prefekt vatikanske Kongregacije za katolicku edukaciju. Vrstan diplomat. Za vrijeme sluzbovanja u Argentini iskazao poprilicnu neodlucnost u vrijeme brojnih smaknuca nevinih ljudi.

  Kardinal Carlo Mario Martini
  Bio je nadbiskup u Milanu. Izuzetni intelektualac sklon reformama i modernom svjetonazoru. U nekoliko navrata se razmimoisao s Ivanom Pavlom II.

  Kardinal Bernardin Gantin
  Jedan od najblizih Papinih prijatelja. Prefekt Kongregacije biskupa koja vrsi izbor svih biskupa.

  Kardinal Christoph Schoenborn
  Po rodjenju Austrijanac. Vrlo mlad i sarmantan. Plemenitog porijekla i izuzetno inteligentan. Njegova mladost bit ce mu sigurni nedostatak pri izboru novog Pape.

  Kardinal Roger Etchegaray
  Bio je nadbiskup u Marseillesu. Takodjer je bio i predsjednik vatikanskog Koncila pravde i mira. Odlikuje ga izuzetna kreativnost.

  Kardinal Francis Arinze
  Sin nigerijskog plemenskog poglavice. Odlikuje ga smisao za humor, komunikativnost i konzervativnost. Sudjelovao u razgovorima s predstavnicima drugih religija.

  Mir vam!
  Last edited by Levit; 03-04-05 at 13:34.

 2. #2
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  31,405
  Rep Power
  65767

  Default

  Novoga Papu izabrace izmedju sebe 117 kardinala. Zabranjeno je stvaranje bilo kakavih koalicija i bilo kakav kontakt sa vanjskim svijetom osim predlaganja kandidata i glasanja. Izbor mora biti potvrdjen od strane najmanje 78 kardinala, a tradicionalni dim potice od spaljenih glasackih listica. Ako je izbor uspjesan dim je bijele boje kao i papir, a ako nije spaljenim listicima se dodaje se dodaju izvjesne trave da bi dim bio tamne boje.

 3. #3
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Kotor
  Posts
  3,176
  Rep Power
  14

  Default

  To nije jedino prorocanstvo koje govori o tom posrnucu papstva. Dante je u "Bozanstvenoj komediji" nesto slicno spomenuo... a jos i Nostradamusovo prorocanstvo to spominje, iako su njegova objasnjenja dosta dvosmislena.

  Ne bi me cudilo da poslije Vojtile da red dodje Italijan ya papu, sto bi bilo razumljivije; mada taj papa nece dugo vladati. Vise ce sluziti kao nazovim "papa u tranziciji". Poslije ce mozga doci crnac, kinez za papu. Sta ce poslije biti, to je pitanje.
  If you make people think they're thinking, they'll love you.
  If you really make them think, they'll hate you.

 4. #4
  Join Date
  Dec 2004
  Posts
  54
  Rep Power
  0

  Default

  U knjizi Otkrivenja Jovanovog, zadnja knjiga u Bibliji, su ostavljena direktna prorocanstva za poslednje vrijeme, u kojem mi sada zivimo, sve ovo lijepo stoji napisano...Obratite paznju (ako to zelite, naravno) na 17. glavu od 7. stiha pa dalje, to je direktno prorocanstvo za ovo sto sada jeste, izmedju ostalog kaze "ovdje je um, koji ima mudrost. Sedam glava to su sedam gora na kojima zena sjedi. I jesu sedam careva. Pet je njih palo, i jedan jest, a drugi jos nije dosao; I KAD DODJE ZAMALO CE OSTATI....I deset rogova koje si vidio, to su deset careva, koji carstva jos ne primise, nego ce oblast kao carevi NA JEDNO VRIJEME PRIMITI SA ZVIJERI...."itd., potrebno je znati simbole Biblijske kako bi se ovo tumacilo, a lako je, i potrebno je naravno sve to povezati sa Danilovim prorocanstvima koji je u svojoj knjizi (opet u Bibliji) preciznim podacima dao desavanja sve do 1844. godine a i za kasnije i sve se to veze sa Jovanovim prorocanstvima iz Otkrivenja. Obzirom da je tema jako opsirna i da podrazumijeva puno podataka i objasnjenja koja bi trebala biti data, ostavicu to za "vecernje proucavanje", mozda se nekom ucini interesantnim i mozda se zainteresuje da sam dodje do nekih odgovora koji su, ipak, vrlo jasno ostavljeni, jer Biblija je knjiga koja samo na prvi pogled izgleda "komplikovana" ali je ostavljena svima sa namjerom da je svako moze razumjeti, ako to zeli!
  Dana i casa kada ce Isus ponovo doci niko ne zna, pa ni sam Isus nije znao "jer nije vase znati vremena i ljeta koje Otac zadrza u vlasti svojoj" - Djela apostolska 1.7, ali nam je zato ostavio nedvosmislene "znake vremena" po kojima mozemo jasno prepoznati da se vrijeme kraju priblizilo i da je Isus pred vratima....
  mozda se rasplinjavam, ali koji god vec danas "dobije poziv" i crvici mu prorade pa krene izucavati da sazna, neka ne oklijeva, vrijeme je kraju!

  "Blagodat vam i mir od onoga koji jest, i koji bjese, i koji ce doci..."

 5. #5
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Italia
  Posts
  599
  Rep Power
  34

  Default

  Papa je krunisan trostrukom krunom (tijarom) koja označava njegovu vlast na nebu, zemlji i čak i u podzemlju.
  Na toj kruni je napisano VICARIVS FILII DEI, što znači ‘namesnik Sina Božjeg’.

  Ako saberete rimske brojeve kao slova u tom natpisu, dobijate:
  5+1+100+1+5+1+50+1+1+500+1= 666 (u latinskom su U i V isto slovo)!

  DVX CLERIS (Vođa sveštenstva), odnosno 500+5+10+100+50+1=666, I

  LATINVS REX SACERDOS (Latinski sveti car), odnosno 50+1+5+10+100+500=666.

  Ničija druga titula na latinskom ne daje taj zbir, a kod pape je to slučaj sa sve tri!”

  Sledeci papa ce biti neki "obojeni" gotovo sam siguran!

  A evo vam papina kruna, tzv. Trijara http://www.heraldsnet.org/saitou/par...ages/m572b.gif
  V.isita I.nteriore T.errae R.etificandoque I.nvenies O.cultum L.apidem

 6. #6
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Kotor
  Posts
  3,176
  Rep Power
  14

  Default

  Quote Originally Posted by Iceburn
  Papa je krunisan trostrukom krunom (tijarom) koja označava njegovu vlast na nebu, zemlji i čak i u podzemlju.
  Na toj kruni je napisano VICARIVS FILII DEI, što znači ‘namesnik Sina Božjeg’.

  Ako saberete rimske brojeve kao slova u tom natpisu, dobijate:
  5+1+100+1+5+1+50+1+1+500+1= 666 (u latinskom su U i V isto slovo)!

  DVX CLERIS (Vođa sveštenstva), odnosno 500+5+10+100+50+1=666, I

  LATINVS REX SACERDOS (Latinski sveti car), odnosno 50+1+5+10+100+500=666.

  Ničija druga titula na latinskom ne daje taj zbir, a kod pape je to slučaj sa sve tri!”

  Sledeci papa ce biti neki "obojeni" gotovo sam siguran!

  A evo vam papina kruna, tzv. Trijara http://www.heraldsnet.org/saitou/par...ages/m572b.gif
  Trijaju je jos papa Jovan XXIII skinuo iz upotrebe. Od njega su poceli pape da nose one drugacije krune. Jovan Pavle II je takodje uticao na promjenu oblika te krune, tj. nisu vise onako dugacke, vec su dosta krace.
  If you make people think they're thinking, they'll love you.
  If you really make them think, they'll hate you.

 7. #7
  Join Date
  Dec 2004
  Posts
  54
  Rep Power
  0

  Default

  Da, ovo je broj zvijeri i covjeka koji se pominje u Otkrivenju i kaze ovako:
  Otkrivenje, 13.18

  "Ovdje je mudrost. Ko ima um neka izracuna broj zvijeri: jer je broj covjekov i broj njezin sest stotina i sezdeset i sest".

  ne zaboravimo braco da je sotona vrlo mudar, zivio je s Bogom dugo vremena a nas proucava oko 6000 godina...imao je i vise nego dovoljno iskustva da "nas nauci" i da zna na koje nacine nas sve moze prevariti, "uputstvo" kako da prezivimo u svemu ovome se nalazi u Bibliji, cvrsto je se drzite i necete pogrijesiti, jer ide grdno vrijeme u kojem ce i "medju izbranijema biti prevarenih" a kamoli nece neko ko nije utemeljen u Bozjoj istini...i kaze:"Nije cudo jer se sam sotona pretvara u andjela svjetla", Korincanima druga 11.14,

  zato...


  "Mir Bozji koji prevazilazi svaki um, d asacuva srca vasa i misli vase u Gospodu Isusu."

  Amin!

 8. #8
  Join Date
  Mar 2005
  Posts
  14
  Rep Power
  0

  Default O zigu zvjeri

  Vidim dotakli ste se raznih prorocanstava.Pa su vas reci jedno;Mene najvise zanima vase misljenje, da mi kazete sta mislite o zigu zvjeri jer je to po meni glavno za spasenje u one dane.Oni koji citaju znace da pisem o Otkrivenju Jovana.Nija vazno da znamo ko je antihrist vaznije je ne primiti zig svjeri jer nas to brise iz knjige zivota.

  Mir vam i spas!!!

 9. #9
  Join Date
  Dec 2004
  Posts
  54
  Rep Power
  0

  Default

  Kao prvo zeljela bih uputiti bracu da procitaju cijelu 13. glavu Otkrivenja kako bi znali kakva je misija sotonina na ovoj zemlji i zasto nam se desava sve sto nam se desava, osim toga bilo bi dobro procitati i 12. glavu iz iste knjige koja govori o tome kako je doslo do zbacivanja sotone sa neba i sto se nakon toga desava na nivou cijele vasione, ilustracije radi:

  „I zbacena bi azdaha velika, stara zmija, koja se zove djavo i sotona,koji vara sav vasioni svijet, i zbacena bi na zemlju, i andjeli njezini zbaceni bise sa njom.“ – Otkrivenje, 12.9

  Dalje se kaze u 13. glavi:

  „I ucini cudesa velika, i ucini da i oganj silazi sa neba na zemlju pred ljudima...I ucini sve, male i velike, bogate i sromasne, slobodnjake i robove, te im dade zig na desnoj ruci njihovoj ili na celima njihovim, da niko ne moze ni kupiti ni prodati, osim ko ima zig, ili ime zvijeri, ili broj imena njezina...“

  „Ko ima uho da cuje“ i ko otvori srce da razumije rijec Boziju shvatice lako da je zig, odnosno pecat, nesto cime zatvaramo, potvrdjujemo ili deklarisemo odredjenu, veoma vaznu stvar. Moramo biti svjesni toga da je Otac namjerno pisao u simbolima koji su nama bliski i slike koje postoje na nebu „materijalizovao“ je na nacin na koji bismo mi mogli razumjeti sto se dogadja.
  Dakle, zig je zapecacenje necega, kao nesto sto je svrseno. Kao sto ce Bog zapecatiti svoje prije nego dodje da ne bi izginuli, tako i sotona ima svoj zig kojim nas zapecacava, na koji nacin: „zig na desnoj ruci“, oznacava rad, djelanje, jer desnom rukom radimo, a zig na celu je simbol onoga sto mislimo, jer je poznato da Otac nas zna i nase pomisli, a sve skupa je povezano u savrsenu cjelinu: ono sto mislis to ces i da radis.
  Dakle, onoga trenutka kad se budemo poklonili „ikoni zvjerinjoj“ i kada se budemo oglusili o zakone Bozije koji su veoma jasni i sa njima nema kompromisa, potpisali smo sebi smrtnu presudu i sami odbili Duha Bozijega, Duha Istine i postali sluge onoga drugoga i to nas neminovno vodi u smrt, odnosno „zapecacenju“ zigom zvijeri, prosto ce nas smatrati svojim. Obzirom da sami biramo na koju cemo stranu, Bog ne moze djelovati u situaciji u kojoj smo odabrali da sluzimo drugome, jer Bog nikoga na silu ne dovodi sebi, to mora biti kroz ljubav i kroz potpuno shvatanje onoga sto je Hrist uradio za svakoga od nas pojedinacno polazuci svoj zivot u zalog za nase zivote.
  Strasno je vazno znati Istinu i proucavati svakodnevno Rijec Boziju i biti dobro utemeljen, da ne bismo, ne daj Boze izginuli i skrenuli sa pravog puta. Jedino mjerilo je Biblija!
  Zelim na jos nesto da vam skrenem paznju, cuvajte se idolopoklonstva, raznih tradicija i svega onoga sto nam se nametnulo s koljena na koljeno kao „vjera praotaca“ da ne prodjemo u poslednje dane kao oni koji ce vikati:“ I govorise gorama i kamenju, padnite na nas, i sakrijte nas od lica onoga sto sjedi na prijestolu, i od gnjeva jagnjetova. Jer dodje veliki dan gnjeva Njegova i ko moze ostati?“ Otkr. 6.16, jer se „ne pokajase od djela ruku svojijeh da se ne poklanjaju djavolima ni idolima zlatnima i srebrnima i mjedenima i kamenima i drvenima, koji ne mogu vidjeti, ni cuti, ni hoditi...“ Rat koji vodimo nije sa „krvlju i mesom“ nego sa zlim demonima ovoga svijeta.

  Braco, imamo zivoga Boga koji je umro za svakoga od nas i sada, u ovom trenutku, vrsi posrednicku sluzbu u nebeskoj svetinji na svetinjama i pravda svojom krvlju svakoga od nas, on je nas advokat pred Ocem i samo kroz Njega mozemo pristupiti prijestolu, ako uzaslusamo rijec koja nam je data „onaj sto sjedi na prijestolu uselice se u njih“.

  „Drzite dokle dodjem...Jer si odrzao rijec trpljenja mojega, i ja cu tebe sacuvati od casa iskusenja, koje ce doci na sav vasioni svijet da iskusa one koji zive na zemlji.“

  A Otac dalje porucuje:

  “Jer sve sto je na svijetu tjelesna zelja, i zelja ociju, i ponos zivota, nije od oca, nego je od ovoga svijeta. I svijet prolazi i zelja njegova a koji tvori volju Boziju ostaje dovijeka! Djeco! Posljednje je vrijeme, i kao sto custe da ce doci antihrist, i sad mnogi antihristi postase; po tom poznajemo da je posljednji cas“
  „Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljada godina i hiljada godina kao jedan dan“

  Neka Gospod dragi da da ne mislimo ni casa vise na koju cemo stranu poci i neka se useli svakom puninom svojom u nasa srca i ON nas zapecati. Amin.

 10. #10
  Join Date
  Mar 2005
  Posts
  14
  Rep Power
  0

  Default Glas III

  Zig zvjeri, i cijeli APOKALIPSIS su velika tajna, velika dubina. Ne bih govorio sta ja mislim o tome ali sigurno cu reci ako mi buder receno. Ja bih mogao iznjeti misljenje svoj ali to je mac sa dvije ostrice jer potreno je otkrivenje kako bi se APOKALIPSIS otkrio. Mi mozemo sklopiti male djelove slagalice ali ponovo mozemo staviti neki dio na pogrijesno mjesto. Vas sam upitao za misljenje kako bih i sam slozio djelove svoje slagalice.
  „I ucini cudesa velika, i ucini da i oganj silazi sa neba na zemlju pred ljudima...I ucini sve, male i velike, bogate i sromasne, slobodnjake i robove, te im dade zig na desnoj ruci njihovoj ili na celima njihovim, da niko ne moze ni kupiti ni prodati, osim ko ima zig, ili ime zvijeri, ili broj imena njezina...“

  Podebljana su slova dio kljuca o zigu, ja napomenuh al nebih zelio da pricama jer mi nije receno,bar jos ne. Isto tako moramo znati ko je zvijer(zvijer sa sedam glava i rogova deset a na njima deset kruna) iz APOKALIPSISA a kljuc je Danilo.Dalje cu napomenuti da citate glavu 17 o zeni koja sjedi na istoj zvijeri, tu vam moze pomoci Solomon(Price Solomonove). Ovo rekoh onima koji traze kljuc, a sestra pjafkolika hana kaza divne rijeci iz Pisma:
  “Jer sve sto je na svijetu tjelesna zelja, i zelja ociju, i ponos zivota, nije od oca, nego je od ovoga svijeta. I svijet prolazi i zelja njegova a koji tvori volju Boziju ostaje dovijeka! Djeco! Posljednje je vrijeme, i kao sto custe da ce doci antihrist, i sad mnogi antihristi postase; po tom poznajemo da je posljednji cas“
  „Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljada godina i hiljada godina kao jedan dan“
  1.Drzimo ovo i Gospod ce nas drzati u onaj dan!
  2.Drzite se Boga, postujete sve svete u Hristu, postujte svakog brata u Hristru, praznih prica klonite se.
  3.Bojte se Boga, i zakon njegov drzite(blagodat njegovu), budite savrseni u ljubavi, i neka vas vjere gradi kroz dijela!
  4.Trpljenje spasavajte duse svoje!!

  “Ko u ropstvo vodi, bice u ropstvo odveden, ko nozem ubija valja da od noza bude ubijen.Ovdje je trpljenje i vjera svetih.”

  Mudrost nam, jaka molitva, i trpljenje od Gospoda!
  Last edited by Levit; 09-04-05 at 10:18.

 11. #11
  Join Date
  Dec 2004
  Posts
  54
  Rep Power
  0

  Default

  Dobar dan svima i bozji blagoslov!
  Kao prvo zelim reci da sve sto je Bog ostavio u Bibliji, ostavio je da bi nama bilo otkriveno, da razumijemo i da RAZMISLJAMO i TRAZIMO odgovore. Odgovor je uvijek na kraju savrseno logican i jasan, iako ponekad izgleda potpuno zamrseno i nedokucivo. Ne zaboravimo braco da je Biblija ostavljena nas radi, da je moze svako procitati i razumjeti istinu. Da pokusam da odgovorim na neka vazna pitanja, mozda ce izgledati suvoparno i nezanimljivo ali potrebno je da znamo simbole i poznajemo jezik kojim su tadasnji pisci kreirali ovu dragu knjigu.

  Sta predstavljaju „zvijer“, „bludnica“, „sedam glava“ i „deset rogova“?
  Na prvi pogled sedamnaesto poglavlje sadrzi zagonetku koja zbunjuje. U njoj se govori o „zvijeri“ koja „bjese i nije, i izici ce iz bezdana i otici u propast“, ona je „osmi, i jeste od sedmorice“. „Sedam glava, to su sedam gora na kojima zena sjedi“. „I jesu sedam careva. Pet je njih palo, i jedan jeste, a drugi jos nije dosao.“ (Otkrivenje 17,8.11.9.10)
  Sto se tice „deset rogova“ to je „deset careva, koji carstva jos ne primise, nego ce oblast kao carevi na jedno vrijeme primiti sa zvijeri. Ovi jednu volju imaju, i silu i oblast svoju dace zvijeri, ovi ce se pobiti s Jagnjetom, i Jagnje ce ih pobijediti.“ „I deset rogova koje si vidio i zvijer, ti ce mrzjeti bludnicu, i ucinice da ona bude pusta i gola, i pojesce joj meso, i spalice je vatrom.“ (Otkrivenje 17, 12-14; 17.16)

  Skoro da smo u iskusenju da uzdahnemo „Nemoguce!“. Medjutim, i to poglavlje je dio „otkrivenja Isusa Hrista“ koliko i sva ostala poglavlja. Blagoslov je obecan svima onima koji je citaju (Otkrivenje 1.3). Zato moramo uloziti napor da razumijemo te rijeci. I jednostavnije je nego sto na prvi pogled izgleda!
  U toku vremena bila su ponudjena razlicita tumacenja. Jedno tumacenje „sedam glava“ zapocinje listom od sedam rimskih imperatora kao „glavara“ Rimske imperije: Avgust, Tiberije, Klaudije, Kaligula, Neron itd.
  Drugo navodi niz administrativnih struktura: republikansku, konzulsku, trijumvirsku itd.
  Trece tumacenje nudi listu papa poslednjeg vremena kao poglavara Rimske crkve.
  U knjizi proroka Jeremije 51, 24.25 i proroka Danila 2,35.44.45 „planina“ se uzima kao simbol carstav ili naroda. Imajuci to u vidu, najjednostavnije od brojnih tumacenja nase zagonetke bilo bi da sedam glava protumacimo kao sedam sila koje su progonile hriscane od vremena kada je apostol Jovan pisao Otkrovenje.
  Po toj shemi, pet glava (ili planina ili careva) koje su „pale“ (prije Jovanovog vremena) mogle bi biti Egipat, Asirija, Vavilon, Persija i Grcka.
  Glava koja „jeste“ je Rimska imperija, koja je vladala u Jovanovo vrijeme. Glava koja tek „treba da dodje“ mogla bi da bude Rimska crkva, koja u mnogo pojedinosti podsjeca na drzavu i koja u Jovanovo doba jos nije dosla do vlasti. Egipat i Asirija predstavljaju neprijatelje Bozjeg naroda u starozavjetna vremena. I ostale drzave su nam poznate.
  Sto se tice „deset rogova“ koji su i „deset careva“ po ovom tumacenju to su evropske drzave koje u Jovanovo vrijeme nisu postojale. „Vrijeme“ njihovog vladanja je 1260 godina. To tumacenje ima mnogo pozitivnih strana.
  Ima jos jedno prilicno jednostavno tumacenje koje rjesava zagonetku iz perspektive poslednjeg vremena a ne iz perspektive Jovanovog doba. Ono u pet glava koje su pale vidi Vavilon, Persiju, Grcku, Rimsku imperiju i hriscanski Rim. Sesta glava (u vrijeme posletka) koja jeste predstavlja hriscanski Rim u vrijeme njegove smrtne rane a poslije njega uskoro dolazi sedma glava, koja tek treba da dodje, a to je hriscanski Rim poslije oporavka. Vrijeme kada kada deset careva vladaju zajedno sa zvijeri predstavlja kratak period na samom kraju vremena kada oni svojom diktatorskom vlascu pomazu zvijeri da ostro i surovo progoni Bozje sljedbenike.
  Tri osnovna pitanja:
  1. Iz kog vremenskog ugla treba da pristupimo rjesavanju ove zagonetke?

  U otkrivenju 21, 9.10 andjeo poziva Jovana da posmatra sveti grad kako silazi sa neba. Svakako da je ovaj poziv Jovanove misli uputio u buducnost, na kraj milenijuma. Na slican nacin, u pocetku 17. poglavlja andjeo je Jovanu uputio poziv da dodje i „vidi sud“ nad bludnicom velikom. Taj poziv je njegove misli usmjerio u buducnost, na pocetak poslednjeg vremena.
  Prema tome, ne bi li trebalo da se 17. poglavlje tumaci sa stanovista 1798/1844. (Danilovo prorocansto o 2300 dana i noci) godine i kasnije, vremena suda i vremena posletka? To je vremenski okvir prizora suda u 7. glavi Knjige proroka Danila, otvaranja malog svitka iz 10. poglavlja Otkrivenja i propovijedanja Prve andjeoske vijesti iz Otkrivenja 14, 6.7 „Jer dodje cas suda njegova!“ Druga polovina Otkrivenja, u kojoj se nalazi i nasa zagonetka, iskljucivo se bavi vremenom posljetka.


  2. Imperije. Izgleda da ne bismo smjeli da dodajemo nove imperije, kao sto su Egipat i Asirija, listi onih koje imaju tako istaknuto mjesto u prorocanstvima proroka Danila i Otkrivenja. Danilova prorocanstva su kljuc za tumacenje Otkrivenja. Danilo spominje Vavilon, Persiju, Grcku, Rimsku imperiju i Rimsku crkvu, ali nista ne govori o Egiptu ili Asiriji.

  Zvijer iz 17. poglavlja Otkrivenja je ista ona zvijer slicna risu iz 13. poglavlja jer obje stoje u vodi i imaju po sedam glava i deset rogova. Izgleda kao da se pojavljuju po cetiri u liku zivotinja simbola u 12, 13 i 17 poglavlju – azdaja, zvijer sa rogovima kao u jagnjeta, morska zvijer slicna risu i crvena morska zvijer. Medjutim, Otkrivenje 16,13 i 20, 10 govori o njima kao o samo tri zvijeri: o azdaji (ili djavolu), laznom proroku (koji je zivotinja s rogovima kao u jagnjeta) i o zvijeri (nije mnozina).
  Azdaja i zvijer, posto imaju obije po sedam glava i deset rogova predstavljaju jedan isti duh crkveno-drzavnog proganjanja (Otkrivenje je u prvom redu zaokupljeno crkveno-drzavnim proganjanjem). Njihovih sedam glava privlace paznju na isti sedmostruki redosljed progonisteljskih vlasti. Medjutim, treba dodati d ase (a) simbol azdaja prvenstveno odnosi na progone koji poticu od strane nehriscanskih sila, (b) simbol zvijeri na nekadasnje progone od strane hriscanskog Rima i (v) simbol zvijeri s rogovima kao u jagnjeta na progonstvo od strane protestantizma iz vremena posljetka kada njime konacno zavlada azdajin i zvijerin progoniteljski duh.
  Sto se tice dva razdoblja same zvijeri, njeno razdoblje zvijeri slicne risu (13. poglavlje) usmjerava paznju na progonstva izvrsena u toku srednjeg vijeka, a njeno razdoblje crvene zvijeri (17. poglavlje) privlaci paznju na njenu slabost u pocetku casa suda i drugo na njeno dramaticno ili kratko ponovno pojavljivanje u ulozi drevne katolicke progoniteljske sile neposredno prije Drugog Hrstovog dolaska.

  3. Jezik. Treca misao vodilja pri tumacenju glava, rogova, bludnice i zvijeri jeste cinjenica da je smisao nekih jezickih izraza u 17. poglavlju prilagodjen novoj potrebi. Na primjer: u Otkrivenju 17,8 citamo da „zvijer“ nije; a ipak dok slusamo andjela koji nam to govori, posmatramo zvijer Jovanovim ocima. U stanju smo da je vidimo kako stoji u vodi sa velikom bludnicom na svojim ledjima. Slicno tome, za deset careva u 12. stihu je receno da „carstva jos ne primise“. Medjutim, u 1. i 2. stihu stoji da su vec kao carevi spavali s velikom bludnicom, sto zapravo znaci da su nekada imali carsku vlast! U 13. poglavlju vidimo ih kako nose svoje carske krune u toku 1260 godina. Kratko vrijeme poslije ovoga, oni ce ponovo zadobiti carsku vlast i vladati zajedno sa zvijeri jedan „sat“ (Otkr. 17.12) u toku kojeg ce zaratiti sa jagnjetom (Otkr. 17.14) a onda se okrenuti i protiv bludnice (17.16) Prema tome, „zvijer“ nije kada se uporedi sa onim sto je nekad bila i kada se uporedi sa onim sto ce biti u buducnosti; to isto odnosi se i na careve. Ovaj nacin izrazavanja trebao je da pokaze da u poredjenju s njihovom zastrasujucom, iako kratkom buducom vladavinom i ulogom totalitarnih nasilnickih drzava, carevi zaista jos nisu ni poceli da vladaju.
  Zvijer koja je „osma“ ali spada medju „sedam“. Sta o tome da mislimo? Nije pretesko kako se cini! Zvijer nije osma glava! To je zvijer i svih sedam glava njoj pripadaju! Kada je glava zvijeri bila „smrtno ranjena“, zvijer je kao cjelina bila ranjena. Kad je rana bila izlijecena, zvijer je kao cjelina bila izlijecena (Otkr. 13, 12.14)
  U toku ozbiljne bolesti zvijeri, njen suparnik, zvijer sa rogovima kao u jagnjeta, dosla je u prvi plan (slika navodno slobodne i demokratske Amerike, zato se i kaze sa rogovima „kao u jagnjeta“). Izgledalo je da je zvijer trajno sisla sa pozornice ali nije bilo tako. U stvari, zivotinja sa rogovima kao u jagnjeta uskoro je ponudila zvijeri svoje usluge da bi joj pomogla da se vrati na pozornicu. Zvijer se opravila i zadobila svoju najvecu dotadasnju moc, simbolicki predstavljenu sedmom glavom.

 12. #12
  Join Date
  Dec 2004
  Posts
  54
  Rep Power
  0

  Default

  Nastavak jer mi nije stalo sve u jedan....

  Primjenjujuci sada ova tri pravila, vidimo da su nam od „sedam glava“, „pet“ koje su pale vec poznate, to su: Vavilon, Persija, Grcka, Rimska imperija i Hriscanski Rim. U vrijeme vizije, u toku „sudske ere“ 1798/1844, hriscanski Rim prolazi kroz vrijeme teske bolesti koja je nastala kao posljedica „smrtne rane“. Prema tome, sada zivimo u vrijeme seste glave , ranjenog hriscanskog Rima, u doba takvog odvajanja crkve i drzave kakvog do sada nije bilo. Konacna glava (sedma) bice oporavljeni hriscanski Rim i kako se bude oporavljao, cijela zvijer (osma) dozivjece svoje zavrsno samopotvrdjivanje. „Deset rogova“, evropske drzave, koje su nekada bile vrlo netolerantne monarhije i koje su se sada pretvorile u manje vise tolerantne demokratije, iznenada sponovo postaju surovo netolerantne totalitarne drzave.

  Zvijer i bludnica. Zvijer u 17. poglavlju ima na svojim ledjima veliku bludnicu. Crkva (bludnica) i drzava (zvijer), iako povezane razmatraju se sada kao odvojene jedinice.
  U toku mnogih vjekova, srednjevjekovna crkva i evropske drzave toliko su se medjusobno preplitale i ispomagale da su mogle biti prikazane jednim slozenim simbolom, zivotinjom nalik risu. Istiricari razmatraju razdoblje srednjeg vijeka uglavnom kao crkvenu istoriju.
  U toku veceg dijela perioda od 1260 godina, iako su se nekad politicki protivili papi, carevi i knezovi uglavnom su lojalno podrzavali papske teoloske dogme. Medjutim, oko 1798. godine, u okvirima republikanskog oblika vladavine pojavio se potpuno drukciji koncept razdvajanja Crkve i drzave. Upravo u skladu s tim konceptom, iako je bilo i drugih razloga, papstvo je i zadobilo svoju smrtnu ranu (Otkr. 13.3) a SAD zapocele svoj uspon do svjetske velicine.
  Andjeo je odveo Jovana „u pustinju“. U 12. poglavlju vidimo da je zena, prava Bozja crkva, morala da prodje kroz iskustvo progonstva u pustinji tokom 1260 godina. Medjutim, otpala crkva (bludnica iz 17. poglavlja), sada u vrijeme posljetka mora da prodje kroz to isto iskustvo obzirom da je progonila prave hriscane i na to je Bog osudjuje.
  Za osobu koja se nalazi u pustinji, bludnica je zaista neobicno odjevena „I zena bjese odjevena u porfiru i skerlet“, u to vrijeme je to bila skupocjena carska odjeca, „i nakicena zlatom i kamenjem dragim i biserom“. Bludnica drzi „casu u ruci svojoj, punu mrzosti i poganstine bluda svojega. „I vidjeh zenu, pijanu od krvi svetijeh i od krvi svjedoka Isusovih“ (Otkr. 17, 4.6)
  Ovaj poseban jezik o njenoj krvolocnosti i pokvarenosti preuzet je iz jednog starozavjetnog prorocanstva o Ninaveji „Tesko gradu krvnickome, sav je pun lazi i otimanja...koja prodaje narode svoje ****anjem...“ (Naum, 1.1; 3, 1-4). Rimska crkva se naziva duhovnim Vavilonom a Ninaveja je bila prijestonica Asirskog carstva, najkrvozednijeg od svih antickih imperija.
  Bludnica, srednjevjekova Rimska crkva, cinila je „preljubu“ sjedinjujuci se sa drzavom da bi pod prijetnjom smrcu natjerala ljude da prihvate njena lazna ucenja. Progonstava kojima je izlagala neposlusnike bila su vise nego okrutna. Medjutim, u vrijeme kada je Jovan vidi da jase na zvijeri, njeno pravo da proganja hriscane privremeno je bilo ograniceno zbog odvajanja Crkve od drzave.
  Iako prikazane kao odvojene jedinice, zvijer i bludnica su u sustini iste po karakteru. Obije su obojene u „crveno“. Obije zahtijvaju nepokolebljivu odanost i obije, kada im se ukaze prilika, nemilosrdno progone.
  U ovom dijelu Otkrivenja (17, 13.14) svih deset careva stavljaju svoju vlast na raspolaganje zvijeri. U odsjeku o zvijeri s rogovima kao u jagnjeta ili o laznom proroku (Otkr. 13, 11-17), zvijer sa rogovima kao u jagnjeta, simbol Amerike, uspijeva da nagovori sve stanovnike svijeta da podignu ikonu zvijeri i da se poklone zvijeri. Takozvana, sotonina „sluzba pomirenja“. U dijelu o Armagedonu (Otkr. 16, 13.14), azdaja, lazni prorok i zvijer (ciji je povratak lazni prorok svim srcem podrzavao) salju demone da prikupe careve cijelog svijeta. U ta tri teksta imamo opis jednog istog globalnog zbivanja, ali iz razlicitih perspektiva, opis reagovanja „deset careva“ na americko nastojanje da preuzme vodjstvo. Cijeli svijet se odaziva americkoj inicijativi da se uvede progonstvo na religijskom podrucju.
  Kada se prvi put srijecemo sa deset rogova u Danilovoj knjizi, 7. poglavlje, oni su bili simbol evropskih drzava ili naroda. U vrijeme posljetka, u Otkrivenju 17.12, oni se pojavljuju kao „carevi cijelog svijeta“, kao i u Otkrivenju 16.14. Nekada je i rimsko hriscanstvo bilo organiceno na Evropu. U nase dane prosirilo se po cijelom svijetu.
  U Otkrivenju u 13. poglavlju, zvijer sa rogovima kao u jagnjeta nagovara cijeli svijet da se svjesno usprotivi Bozjim zapovjestima tako sto ce, izmedju ostalog, postaviti drugi dan odmora i poduprijeti njegovu obaveznost ekonomskim mjerama i smrtnom kaznom. Oni koji se odupru ovoj ustanovi naci ce se u polozaju da ne mogu ni „kupiti ni prodati“ a mnogi ce biti osudjeni na smrt. To je stanje simbolicki predstavljeno i u 17. poglavlju kada zvijer nagovara careve zemaljske da zarate s Jagnjetom. Zvijer, cija je pokretljivost i demonska sila sada olicena u njenoj sedmoj glavi i rogovima, predstavlja sablasno ostvarenje ideje o „svjetskom selu“, o „jednom svijetu“ ali u sotonskom smislu. Srijecemo se tako sa sotonskim oponasanjem Hristove sluzbe pomirenja-da ljudska bica psotanu jedno s Bogom! Ovdje je cijeli svijet, izuzev Bozjih svetih, ujedinjen u jednodusnom prkosnom protivljenju svom Spasitelju!
  Nije cudo sto je zvijer koja usmjerava tu mrznju opisana kako dolazi iz „bezdana“ i odlazi u „propast“! (Otkr. 17.
  Naravno cijeli taj uzasni plan poptuno ce propasti „I jagnje ce pobijediti!“ (Otkr. 17.14). Oslobadjanje vjernih Bozjih sljedbenika jedna je od osnovnih tema Danilovog prorocanstava i Otkrivenja. Bogu je stalo do nas.
  Bozji vjerni narod, mladi i stari, odlucio je da izadje iz svake zajednice kojom upravlja bludnica. Njegovi sljedbenici sjedinjeni su u svojoj odanosti Jagnjetu. Oni ce prezivjeti svaki napad i u vrijeme Drugog Hristovog dolaska bice uzeti na oblake da se sretnu sa Gospodom (1. Solunjanima, 4,16-1
  U krajnjem ocajanju shvatajuci da su bili potpuno prevareni i da su izgubili svaku mogucnost da steknu vjecnost, stanovnici svijeta se, osvetoljubivi i puni mrznje, okrecu protiv svojih vjerskih vodja i bludnicu „spaljuju ognjem“.
  Medjutim, sama zvijer i lazni prorok su „baceni u jezero ognjeno“ a svi stanovnici, osim onih koji su izasli u susret Hristu,leze mrtvi (vidi: Otkr. 19.20)
  I tako ce zapoceti hiljadugodisnji period mira i spokojstva, milenijum (vidi: otkr. 20. poglavlje)

  No to je vec druga tema hjuh....umorih se ali samo da znam da je „sjeme posijano“ i srce mi je na mjestu....sve vas puno pozdravljam

 13. #13
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Italia
  Posts
  599
  Rep Power
  34

  Default

  Zelio bih samo dodati nesto sto se odnosi konkretno na zig zvjeri!

  "...da niko ne moze ni kupiti ni prodati, osim ko ima zig, ili ime zvijeri, ili broj imena njezina..."

  Ne znam da li ste primjetili ali danas kad udjete u prodavnicu ne mozete kupiti nista sem onoga sto na sebi ima bar-kod!
  Bar-kod predstavlja nesto kao oznaku kvaliteta i copyright (nest kao ISO)!
  Ova cinjenica me ranije nije mnogo uzbudjivala, ali posto studiram informatiku nedavno sam saznao da na bar kodu (ili bar vecini) postoji jedan sistem za oznacavanja pocetka, sredine i kraja koda (tj. da bi kompjuter znao sa koje strane da cita bar kod) koji se koristio krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih i da su te oznake naznacene za po 3 para uzpravnih linija nesto duzih od ostalih (na pocetku, sredini i kraju). E sad, stvar koja me je jos vise iznenadila jeste da kompjuter te linije cita kao 110 (nije smeo biti neki simetrican broj da se kompjuter nebi zbunio). I ne bi bilo nista cudno u tome da broj 110 (u binarnom sistemu brojeva) prebacen u prirodni, dekadni sistem (koji mi svi koristimo) nije broj 6!!! A posto postoje 3 para ovih linija izvodite jasan zakljucak o cemu vam govorim! A najcudnija cinjenica je to sto bi danasnji kompjuteri radili savrseno i bez ovih dodatnih linija jer su u stanju da sami prepoznaju pocetak i kraj koda, ali nikome ne pada na pamet da izbaci ove "nepotrebne" linije!

  Za one koji ne znaju kako se iz binarnog brojevi prebacuju o dekadni sistem evo objasnjenja:

  110= 1*2 (na prvu) + 1*2(na kvadrat) + 0*2(na trecu)=2+4+0=6

  Oprostite ako sam malo skrenuo sa teme ali morao sam da izlozim neke zakljucke do kojih sam sŕm dosao!
  V.isita I.nteriore T.errae R.etificandoque I.nvenies O.cultum L.apidem

 14. #14
  Join Date
  Dec 2004
  Posts
  54
  Rep Power
  0

  Default

  nisi skrenuo sa teme, vrlo si "pogodio u srijedu" u smislu da ponekad nismo ni svjesni gdje se sve krije i na koje nacine radi, hvala na ovom objasnjenju, vrlo je interesantno

 15. #15
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Kotor
  Posts
  3,176
  Rep Power
  14

  Default

  If you make people think they're thinking, they'll love you.
  If you really make them think, they'll hate you.

 16. #16
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Bar
  Posts
  2,545
  Rep Power
  56

  Default

  Iceburn, procitaj "fukoovo klatno", takve stvari se mogu naci u svemu i svacemu...

  Vezano za prorocanstva-cemu sluze? Kad nam ne mogu dati nikakav dobar putokaz. Cemu taj spisak koji opisuje pape? Evo zadnji primjer, Slava masline-moze se primijeniti na vise njih...kojeg god izaberu moze poslije da bude prica da su pogodili. Da kojim slucajem mene izaberu rekli bi, eh da, moglo se i pretpostavit, on je iz grada u kome ima maslina...
  Dje se u tu pricu uklapa ovaj izabrani? Da vas cujem.

  Ne zamarajte se glupostima. Poslusajte mene-mislite svojom glavom
  Joj kako volim ovu recenicu

 17. #17
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Duklja - Zeta - Crna Gora
  Posts
  1,479
  Rep Power
  13

  Default

  Iz "Vijesti"

  __________________________________________________ ____

  POJEDINE KATOLIČKE VJERNIKE IZBOR NOVOG PAPE PODSJETIO NA PROROČANSTVO SV. MALAHIJA IZ 12. VIJEKA

  Benedikt XVI kao najava apokalipse


  Rim - Za izbor pape Benedikta XVI bila je potrebna konklava 115 kardinala i četiri kruga glasanja a uslijedio je tek pošto je on čitav svoj život posvetio Vatikanu.
  Međutim, ako na Internetu pitate sljedbenike teorija o propasti svijeta, koji se oslanjanju na jedno katoličko proročanstvo iz 12. vijeka, reći će vam da je sve riješeno prije više od osam vjekova i da se bliži Sudnji dan.
  Proročanstvo - koje mnogi odbacuju kao prevaru - pripisuje se Svetom Malahiju, irskom nadbiskupu kojem pripadnici Crkve priznaju sposobnost proricanja budućnosti.
  Benedikt, kažu vjernici, odgovara u proročanstvu opisanom “drugom prije posljednjeg” pape uoči Sudnjeg dana, kada će po Bibliji, na kraju vremena Bog razdvojiti izopačene od pravednih.
  “Stari zavjet kaže: vjeruj ovim prorocima i dobićeš - tako, vjeruj. Blizu smo povratku Sudije. Hrist dolazi”, navedeno je na internet stranici koju je postavio prečasni Pet Rejnolds.
  “Hvala Bogu na svjedočanstvu Sv. Malahija”.
  Malahije je navodno imao viziju uoči posjete Rimu oko 1139. godine, u kojoj je vidio preostalih 112 papa. Po toj viziji sadašnji papa biće 111. po redu, a u tekstu se opisuje kao "od slave masline".
  Potrebno je malo više mašte da biste povezali Benedikta sa bilo čim što ima veze sa maslinom. Ipak, oni koji vjeruju Malahiju ukazuju na izbor imena Benedikt - aluzija na Red Sv. Benedikta, čiji je ogranak poznat pod imenom “maslinari”.
  “Izbor imena Benedikt XVI, doživljen je kao ispunjenje proročanstva za ovog papu”, zapisao je neko na sajtu www.wikipedia.org.
  Benedikt je rekao da je ime odabrao dijelom i u čast pape Benedikta XV(1914-1922), nazvavši ga “hrabrim prorokom mira”.
  “Možda će Benedikt XVI biti mirotvorac u Crkvi ili u svijetu i stoga nositi maslinovu grančicu”, nagađa se na sajtu www.chatolic-pages. com.
  Druga veb stranica www. bibleprobe.com ide korak dalje, postavljanjem slike na kojoj Benedikt drži maslinovu grančicu.
  U legendi se pita: “Je li ovo papa mira(masline)”?
  Kritičari proročanstvo odbacuju kao falsifikat, tvrdeći da je rašireno krajem 16. vijeka kao propaganda za jednog kardinala tokom konklave.
  Oni koji mu vjeruju ističu sličnosti između opisa u proročanstvu sa stvarnim papama.
  Papa Jovan Pavle II, 110. po redu nakon proročanstva, opisan je kao "de labore solis" ili "od sunčevog truda". Jovan Pavle II rođen je 18. maja 1920, na dan pomračenja sunca. Pokopan je 8. aprila 2005, na dan djelimičnog pomračenja, vidljivog u Americi.
  Drugi proročanstvo za papu Jovana Pavla II tumače manje doslovno i tvrde da se jednostavno odnosi na papinu rodnu Poljsku koja se nalazi na istoku Evrope, a i sunce izlazi na istoku.
  Papa Jovan Pavle I, 109. na tom popisu, opisan je kao "de medietate lunae" ili "polovina mjeseca". To bi se moglo odnositi na njegov kratki pontifikat koji je trajao nešto više od mjesec dana, koliko traje i period od jednog djelimičnog mjesečevog ciklusa do drugog.

  MALAHIJE VIDIO UNIŠTENJE RIMA

  Nekima pak najozbiljnije zvuče Malahijeva upozorenja na posljednjeg papu na popisu, "Petrusa Romanusa" odnosno Petra Rimljanina te uništenje "grada na sedam brežuljaka" - Rima.
  "Tokom posljednjeg progona Svete Rimske Crkve, vladaće Petar Rimljanin, vodeći pastvu kroz mnoga iskušenja, na kraju kojih će grad na sedam brežuljaka biti uništen i najviši sudac će suditi svom narodu", upozorava sv. Malahije.
  Kako Benedikt XVI već ima 78 godina, tvrdi se da će Petar Rimljanin doći uskoro, a sa njime i kraj svijeta.
  “Vladavina Benedikta će trajati par godina u najboljem slučaju. To ukazuje da živimo u onome što će možda biti kraj dana onakvih kakve poznajemo”, zapisao je na jednom veb sajtu neko ko sebe naziva SmartBob (Pametni Bob).
  ------------------------------------------------------------------

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. ZIVOT SVETOG VASILIJA OSTROSKOG CUDOTVORCA-SLAVA MU I MILOS
  By srpskagoracrnagora in forum Religija i filosofija
  Replies: 1
  Last Post: 28-02-05, 17:44
 2. Pismo SVETOG PETRA CETINJSKOG Ruskom Caru !!!
  By G R A D in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 0
  Last Post: 13-01-05, 00:10
 3. Kosovo: mrtvi, duge cijevi, paljenje srpskih kuca
  By Apatrid in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 404
  Last Post: 03-04-04, 18:12

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •