Cak i ako se navede neka nerealna cijena nekretnine, a porez se plati po cijeni u ugovoru, naknadno moze doci novi obracun da se doplati porez.
Ne moras ti nista prijavljivat, doci ce ti rjesenje od poreske da dodjes
Kad notar ponese ugovor u poresku, oni to registruju odma. Ti imas dvije nedelje, cini mi se, da dodjes i zavrsis sto treba sa placanjem i formularima. Ovako je meni bilo u Tv.
Cak mi je i pismo od poreske kasnilo, pa je ostalo bilo 2 dana do njohovog krajnjeg roka od 14 dana da regulisem obavezu.
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Mojsije,
tek si me sad zbunio. Čekam li rješenje od njih (koje se koliko čitam čeka mjesecima) ili se to završava odmah dvije nedelje po kupovini?
Izgleda se to promijenilo, ja sam dobio poziv na kućnu adresu, da se pojavim za 10 dana u opštinu Danilovgrad, da se utvrdi porez na promet, i da podensem poresku prijavu tamo...
Jeste. U naplati.
Sent from my iPhone using Tapatalk
f6
Ja sam skoro plaćala to, prvo vidi da li ti je prva nekretnina, da li rješavaš stambeno pitanje, koliko članova porodice itd...To ti može smanjiti porez.
Ja sam sama ponijela sve u poresku da to što prije završim. Po ugovoru im se činjelo da je kvadrat jeftin, izadje ti procjenitelj u tom slučaju i tako se odredi porez. Nama je bilo isto kao što smo stavili u ugovoru alii za svaki slučaj je procjenitelj bio.
Rješenje sam išla sama da podignem da ne zaluta je je rok 15 dana, ova žena iz poreske me zvala kad je bilo gotovo.
A porez na imovinu.
Imam situaciju da određeni ljudi ne plaćaju porez na imovinu godinama. Nisu to neke cifre, možda 100e godišnje na 15 godina.
Zanimaju me dva pitanja:
1) Ja kupim ili dobijem na poklon tu nekretninu. Je li moje da platim raniji porez?
2) Ako je odgovor da, kako ugovor da se zaštitim? Ako je odgovor ne, šta se dešava sa tim potezom, zastari li to kada?
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Vjerovatno ako si nasledio imovinu, naledjuješ i sve dugove, mislim d aje odgovor da.
Ako si kupio moraš se zaštiti sam kod Notara. Mi smo imali dug za konulaije i vodu za ovaj stan, sve sam to unijela u ugovor i prodavac je to riješio.
1.Sve će ti biti jasno kad budeš prevodio nekretninu na sebe.Mislim da se dugovi ostavioca rješavaju na ostavinskom postupku.Ako je prevedeš,ne moraš plaćati tuđi dug sigurno.Takođe,ako je naslijeđe ne plaća se porez na promet nekretnina.
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Dobijas prava ali i obaveze. Poreski dug preko 5 godina se moze osporiti jednim prigovorom. Ako su upisali teret na listu nepokretnosti kao izvrsenje onda se mora platiti.
Kad smo kod poreza, izgleda su konacno napravili da na www.laris.me se moze platiti karticom porez direktno.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Porez na promet nepokretnosti se plaća u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja o utvrđivanju poreske obaveze.
Obveznik plaćanja poreza na nepokretnosti je lice koje je vlasnik nepokretnosti na dan 1. januara godine za koju se utvrđuje porez.
Ma malo je komplikovana priča, ali ukratko želim da kupim nešto i vlasnik kaže da ne mora da se plaća porez jer ga in nije plaćao nikad...
E sada meni je to nevjerovatno, ali opet živimo u državi đe realno postoji šansa da ga je sistem zaboravio.
Onoga momenta kada pređe na moje ime sa ne pređu i dugovanja? To je jedino problem
Ahahah, reci mu i da ne mora da umre.
Dobro ti nije rekao plati a ne moraš prevoditi na sebe
Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
Nije mi jasno zasto bi i dugovanja presla na tvoje ime, nije umro a ti naslijedio.
ako kupis nesto, krece od nule, porez od ranije je na teret prethodnog vlasnika.
Nije Reciko bilo tako kada sma kupio stan.
Sve što prethodni vlasnik nije platio, a bilo je i vode jedno 300e, struje jedno 400e (ne znam što ga nijesu ugasili), održavanje ulaza jedno 700e i tako nekih gluposti sam ja morao da platim.
Pa ono, opeklo me mlijeko, pa u jogurt duvam
Sve komunalije koje predhodni vlasnik ne plati cekaju novog vlasnika. Zato pri kupovini trazite da vam donese zadnje racune, odbijte mu od cijene ..
Godisnji porez se ne nasledjuje on ostaje starom vlasniku
Sent from my moto e13 using Tapatalk
Konkretno za održavanje ulaza(eto,bugi platio700€),ako nije stvar dogovora između kupca i prodavca,kako može agencija/upravnik da utuži Marka Markovića kao vlasnika stana od 01.01.'24 za dug koji je napravio Janko Janković u '22/'23?Valjda bi trebali da su pokrenuli utuženje i prinudnu naplatu na Janka J. i da mu to skinu kad bude solventan na računu u banci(npr.kad mu legne uplata za prodati stan).
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Upravo, ne moze niko da te utuzi za dug koji je neko drugi napravio, na njegovo ime. Mozes da trazis nova brojila i krenes od nule, ostalo je tvoja dobra volja, ako si procijenio da je bolje/lakse platiti sve.
Ne mijenjaju se brojila nego vlasnik. Pravno, ne vidim osnov da neko plaća dug za vodu, striju nastao u periodu u kojem on nije bio vlasnik nekretnine i brojila.
Ja sad imam ovaj slucaj, djevojka i ja smo uzeli stan, planiram da umanjimo 40m2 (po 20m2 po clanu porodice) jer rjesavamo stambeno pitanje. Koliko sam upoznat, dovoljno je da damo kod notara izjavu pred dva svjedoka da smo u vanbračnoj zajednici. Ugovor o kupovini smo potpisali prije 5 dana, ima li veze ako je datum ove izjave nakon potpisivanja ugovora?
Osim izjave kod notara ako zivite na istoj adresi 5 godina, moze smao potvrda o prebivalsitu za oboje. Ali je veoam vazn da nijedno od vas nema na sebe nijendu nekretninu, jer u tom slucaju se racuna zajednicka nekretnian i nema oslobadjanja poreza.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks