Originally Posted by
Bluemoon
Šopenhauera ću skloniti sad sa strane, jer veze nema sa Ničeom u tom kontekstu, (barem meni).Ovaj treći tek nema, tako da on ispada totalno iz svih priča ko zalutali kvant jer tu je dosta i politika učinila svoje.
Enivej,ako je Niče napisao knjigu Antihrist koju sam u različitim periodima života iznova čitala ne znam kako se iz tog djela uopšte mogu složiti s tobom da je on najveći hrišćanin? Pri tom Niče potiče iz izuzetno hrišćanske porodice gdje sam kasnije u sebi stvara otpor prema istom a knjiga Antihrist je njegova svojevrsna kritika istog.U toj knjizi ona obara koncept grijeha, navodi svu štetu koju hrišćanstvo kao religija čini čovječanstvu.I znaš li gdje on vidi najveći problem kod iste? U tome što je prva zidina da čovječanstvo uđe u renesansu sa svim krilima poput umjetnosti, nauke etc.I sad me dovodiš u pitanje šta sam ja čitala, ili kako sam uopšte shvatila a mogu barem nekoliko odlomaka iz iste knjige da stavim u potvrdu tome da on nikako nije bio najveći hrišćanin nego naprotiv.
E da, a za Hrista ne zna se ni da li je bio istorijski lik uopšte, a i da je bio šta je on pisao? Gdje su potvrde da je on išta pisao? Te priče da je vaskrsnuo,hodao po jezeru,pretvarao vodu u vino i to, to me ne zanima pa i da je neka metafora.Saj Faj, šta god ali ne gleda se iz pogleda vjernika nikako drugačije nego čak kao neoboriva činjenica baš tako napisana.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws..
Cak se i izjasnjavao kao ateista! To cini stvar jos zamrsenijom zar ne? Da bi vidjela ono sto ja vidim, i sasvim slucajno i Jung kod kojeg sam to kasnije sasvim slucajno naisao i bas se obradovao da dijelim takvo misljenje sa Jungom, moras poznavati hriscanstvo, budizam, psihologiju…I Ničeov opus dakako, a ne samo Antihrista. Poznavanje podrazumjeva razumjevanje, a ne samo citanje.
I molim te postedi me bar ovaj put argumenata tipa Frojdovih falusa i Jungovog koketiranja sa religijom jer u suprotnom vise nikad od mene odgovor neces dobiti. Zaista nemam snage za to. Izmedju misljenja nas obicnih ljudi i Junga kakav god da je ipak bi se njegovog misljenja drzao. I svog uostalom. Nisam bez razloga naveo da mi je zao sto Amfilohija nisam pitao za misljenje.
Sent आत्मनः
"Vidiš li: svet pun sebe grca -
Očiju punih, prazna srca."
Bookmarks