Đe je sad znaš li?
Ljudi, tražim savet, preporuku....Imao sam dosta auta do sad, ali nikad Džipa/SUV.... Malo brzopleto, , odlučim da kupim Hyundai Santa Fe 4x4.....Posle 10 dana, auto počne da nabija pritisak u crijeva od hladnjaka, na kraju pukne crijevo, pregrije se auto, pukne dihtung glave i nema kompresije. Auto mi stoji već 20 dana kod majstora....dok ne skine glavu, ne znam koja je šteta....pretpostavljam da je glava pukla Takoođe, a dosta njih mi kaže da se i blok krivi na tim motorima, 2.2 crdi 114kw....
E sad, mala je vjerovatnoća da ću ga praviti...u svakom slučaju, ide na prodaju, ili popravljen ili pokvaren.
Ja bi opet htio nekog SUV, da ima pogon na 4 točka, po mogućnosti blokadu diferencijala, a da je opet auto udoban za duža putovanja....a opet da je pouzdan, da mi se ne desi stvar kao sa santa fe.....budžet od 8-10 000€.....šta bi vi preporučili.....
Ne prekidaj Zenu Dok Cuti
Daj mu malo bejsa.
Čim tražiš (izvinjavam se zbog nepersiranja) sa blokadom diferencijala to znači da bi htio i poneki put na teren. E, sad, pravi terenci nisu baš udobni (isključujem one preskupe modele) tako da bi trebalo da tražiš kompromis. Ako veličina automobila ne igra ulogu onda Duster ili X-Trail.
Sent from my Motorola 8400
Ja sam imao 6-7 godina Skodu Yeti, 2.0 TDI, 4x4... Mozes u tom rasponu naci neki pred facelift model, ocuvan...
Generalno ako je pazen auto, nema nekih boljki, nema blokadu klasicnu vec Haldex, ali sa dobrim gumama moze izgurati svaki normalan offroad...
Pritom na otvorenom putu trosi normalnih 5-6 litara, udoban je, nije prevelik... A u odnosu na Duster je mnogo povozniji na putu i materijali unutra su znacajno bolji (pogotovo na boljoj opremi)...
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
ocu sam našao yeti prije godinu i po, isto sve pohvale za taj auto, mada je bio preko 10k. Ognjene, za šta planiraš taj auto kad ti treba blokada diferencijala?
pitanje za ostale: đe tražiti trake za vuču (one djelimično elastične) i dizalicu koja bi išla u gepek, dakle ne neka preglomazna? Neko me uputio u Kavač kod nekog lika, lik kaže da je vazda u radionici radnim danima, ja pođem tamo, njega nema, ne javlja se na telMožda je bio nekakav svetac, meh...
(nečitko)
X trail je jedna od opcija....gledam Qashqaia 4x4, X trail, Citroen C crosser, Pežo 4007....Auto će se voziti 70% po asfaltu. 30% vožnje će biti van puta, makadam, selo, loši putevi, plus zimi neđe đecu na snijeg....Sva ova auta imaju mogućnost kontrolisanja pogona na dugme. 2wd, 4wd i 4x4 diff lock.. Svi imaju solidne off road sposobnosti, a nisu klasični džipovi, tipa Pajero, Landcruiser, L200 itd....Daciu bi izbegao sam radi kvaliteta izrade, izolacije i plastika.....
Nafalismo ti Yetija, a ti i dalje gledaš te francuske rage… Nema veze, nemoj nam dolaziti poslije sa pričom da si opet brzopleto odlučio![]()
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
X Trail je ozbiljnija naprava od svih nabrojanih (Daster ima ,,pozajmljen" prenos od dotičnog pa pored ,,nježne" izrade je zapravo sposobno auto). Citroen je od nabrojanih najudobniji (govorim za C4 i C5 Aircross, sa C3 Aircross nemam iskustva), ali se ne bih usudio sa njim voziti teže od makadama. Ssang Yong je imao sposobne modele, ne znam kakvi su noviji, da li su zadržali te sposobnosti.
Sent from my Motorola 8400
Generalno volim sva auta, nemam predrasuda ali ta Yeti mi je grdan auto da grdniji ne postoji.
Moram sačekati majstora da vidim štetu na Santa Fe, ako bude tu do 1000€, a da to bude urađeno kako treba, prodavaću ga ili kompezovati za novije auto od ovih gore navedenih....svakako u uži izbor ulazi X trail...
Meni je dizajn Yeti-ja baš originalan, posebno pre-facelift verzija.
(nečitko)
Kako da ne, svi imaju elektronsku blokadu centralnog diffa. Kad se aktivira, prenos bude u odnosu 50:50% između prednje i zadnje osovine. Znači sva 4 točka okreću istom brzinom/silom. Takoođe imaju i mogućnost da pogon bude samo na 1 jednu osovinu, radi manje potrošnje kad se vozilo vozi u gradskim i on road uslovima.
Nije to za ozbiljan off road ovo elektronsko zakljucavanje jer valjda koristi kocnice da uspori tocak koji proklizava .... u principu lada niva ce ostaviti ove moderan dzip a da ne spominjem pajera i ozbiljnije dzipove sa mehanickom blokadom
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Pa njemu i ne treba auto za ozbiljan off road
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
E greska moja mislio sam da ce u lovne namjene na krupnu divljac a ne na piplice
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Nisam ni ja siguran kako to funkcioniše. Ali ono što znam sigurno za Santa Fe, je to da kad se pritisne dugme DIFF LOCK sva 4 točka se okreću istovremeno, i odnos snage između prednje i zadnje osovine je 50:50 %. Kad pređeš brzinu od čini mi se 40km/h, sam se sistem gasi, ili ti možeš sam da ga izgasiš na dugme. Kada je dugme diff lock izgašeno, onda odnos snage na osovine određuje računar preko Haldex kopče. To sam lično isprobao na Santa Fe. I mogu ti reći, ako bi imao dobre gume, ja ne vidim đe to ne bi izašao sa tim pogonom, a da se taj put ne naziva nekom takmičarskom stazom, penjanje po kamenju itd...naravno, ako to dozvoljavaju dimenzije auta, visina, osovinsko rastojanje itd...opet kažem, nemam iskustva sa SUV i ozbiljnijim džipovima, ali ovo malo što sam vozio santa fe, stekao sam takav utisak
Sto se tice pomenutih mekanih terenaca, za centralni diferencijal imate mokro kvacilo(par diskova i plocica nekog azbest materijala koji se kupa u ulju) i to je kontrolisano elektromagnetno ili hidroulicno(otuda i dugme za lock ili auto mode).
Kad je u auto mode, jedna osovina uvijek dobija pogon, i kad abs senzori osjete da tockovi proklizavaju sistem spaja ili odvaja to kvacilo u centralnom diferencijalu i po potrebi dodjeljuje odredjenu snagu drugoj osovini...
(zamislite u glavu kao da imate jos jednu pedalu kvacila koju kad krenete da pustate odredjujete koliko ce snage da ide na drugu osovinu)
Kad je u lock mode, kvacilo u centralnom diferencijalu je spojeno i prednja i zadnja osovina moraju da se vrte istom brzinom...( odosno zakljucano je, 50:50)
Medjutim ovi sistemi imaju jednu veliku manu, a to je pregrijavanje tog centralnog kvacila koje se kupa u ulju, pa tako u sred nekog ultra teskog terena takav centralni diferencijal ako se pregrije gurajuci snagu naprijed-nazad(odnosno od jedne do druge osovine) samo ce da vas izbaci nazad u 2wd dok se ne ohladi..I naravno kao i obicno kvacilo na auto, ako krene da se siluje isto moze da krene da proklizava pa raspodjela snage nece biti uopste efikasna...
Od toga boluju Dasteri i Xtrail, Qashqai itd
Zakljucavanje centralnog diferencijala nece napravit gotovo nista ako vozilo nema i blokadu prednjeg ili zadnjeg diferencijala.
Pa makar bile i ove elektronske sto koce tocak koji slajfuje, bolje su nego kad nema nista.
Last edited by Laz; 07-03-25 at 23:02.
Hvala na objašnjenju. Ključna riječ je "ultra" teški teren....Onaj ko kupuje ovakav tip vozila, mora da bude svestan da se sa njim ne ide na Kilimandžaro ili na reli Pariz-Dakar.
Zet mi ima Toyotu 4runner, 90 i neko god, ima te blokade, čuda-mu###a, meni to da pokloni, ja to ne bi vozio. Za mene je to kamion. Auto je u perfektnom stanju, opremu dobru ima, sve radi itd, ali udobnost i komfor 0. On sa porodicom sjedne u tojotu, odu do Srbije, po Srbiji se vozikaju, nazad, 2000-2500km, kao ništa. Izgleda navika je čudo...
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks