Sa te strane testiranja, znam, izmedju ostaloga, na to i mislim...
U toku sam, na žalost...i u bolnici što dolazi. Previše je toga na ovoliko naroda...
Nije svaki drugi vozac pod nedozvoljenim supstancama, nego je pod uticajem svaki drugi koji je - testiran. A testirani su samo oni koji su policajcima djelovali sumnjivo.
Sa te strane testiranja, znam, izmedju ostaloga, na to i mislim...
U toku sam, na žalost...i u bolnici što dolazi. Previše je toga na ovoliko naroda...
Jes, svi su penali osim motociklista. How yes no.
Danas do DBV i nazad... koliko sam kamikaza i kretena na motoru sreo, ne zna im se broj. Jedna jedina 'normalna' grupa motociklista je bila iz SRB (Beograd/Pancevo) koji su isli zajedno, normalnom brzinom i nisu pravili nikakve ludorije. Ovo ostalo da bog pomoze, da ne znas oce li prije ubit' sebe ili nekog drugog.
Treba li snimak puta da postavljam pa da brojimo koliko ima degenericnih motociklista?
BTW. Jel' bas tvoja izjava kako je sasvim normalno da motociklista obilazi kolone, pretice na punu i sl.? Da je to i razlog zbog kojeg vecina vozi motor, da se provlaci brze od svih, bez obzira na pravila u saobracaju? Vise motorista na forumu je pricalo istu/slicnu pricu ali sam prilicno siguran da si i ti jedan od njih. Da ne pominjem da je to neki 'generalni mentalitet' svakog ko sjedne za motor (kod nas).
Najjaca mi je prica sa granica gdje je kao normalno i sasvim korektno da motor obilazi sve jer veli da ne utice na tok saobracaja i vozacima se 'isto vata'. A onda dodjes na granicu pa cekas sat vremena onih 20 motora sto te preteklo u zadnjih 10-ak kilometara.. Ne, nikakav negativni uticaj nemate, samo rokajte na celu kolone posto ste izgleda istripovali da su vam dodijeljena neka specijalna prava a ja cekam dan kad ce policija pocet' da radi svoj posao pa da (pored svih auta koja su uvijek fokus svega) pocne da cisti i istripovane kamikaze na dva tocka...
--------------------------
Do Not Disturb.
Previse je saobracaja za ovu infrastrukturu a licno ja ne zelim da ucestvujem u zalosti tj. cekam u kolonama nego zaobilazim koliko je moguce. Sve i da blokiram drugu traku dok mi se ne oslobodi mjesto da se vratim u svoju - briga me.
samo takve egzibicije treba raditi pri malim brzinama, u najgorem slucaju niko nece biti povrijedjen vec ce biti pricinjena samo materijalna steta, a tu je osiguranje.
Pišeš onda na pogrešnu temu
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
@Fidel
Ovo za granicu sto pominjes da grupa motociklista pretice....probaj to da uradis na hrvatsku granicu pa ces vidjet kako ces proc...
Nisam pominjao da konkretno grupa motociklista pretice vec jedan po jedan ali svaki od njih dolazi ispred auta koji vec cekaju tako da na kraju cekas znatno duze zato sto motociklista misli da ima prednost i da moze da pretice dje oce i kako oce jer boze moj.. kako ono bijase "ne mozemo mi na motoru da cekamo" ili "ne znate kako je vruce/hladno na motoru" ili sta je sve vec pisano po ovom forumu prethodno, da ne vadim post-ove.
Nego nije tema, ne bih da duzim niti stvaram neke nepotrebne diskusije.. samo sam sinoc "otisao u crveno" jer sam upravo bio do DBV i nazad i svega sam se nagledao. Da se razumijemo, nisu ni vozaci automobila cvecke i bilo je onih za koje bi ja posumnjao da su taman na nekim supstancama ali znam koliko su motori 'osjetljiviji' na svaki vid 'ispadanja', 'obaranja', 'kontakta' i svega ostalog pa umjesto da vode obazriviji od ostalih.. vecina njih su kamikaze i "puca ih adrenalin" kad god sjedni na dva tocka a je posto motor ne vozim to navodno na mogu da razumijem inace bi ih u potpunosti shvatio i opravdavao.. How yes no.
Ne bih dalje, ocigledno nema nikakvog efekta pricati bilo sta kad ni smrtni slucajevi nemaju nikakvog uticaja na njih...
Elem, evo je i zvanicno objavljeno u medijima...
![]()
Do Not Disturb.
Necu se raspravljat, godisnje predjem najmanje 10.000km sa motorom pa se svega nagledam.
Kupi skuter 50cc pa ces da vidis o cemu ti pricam, niko te ne j*** ni 5%, da mogu zgazili bi te. Ima i motociklista koji voze u papuce sa kacigom na ruku i voze 200 na sat, takve ne podrzavam, ali ima i normalnih.
2x su me udarili na motor ne mojom krivicom.
Sent from my SM-A725F using Tapatalk
Ja sam kao klinac vozio motor i sad gledam da ih ispoštujem kad god mogu pa i kad nijesu baš u pravu ali motoristi, čast izuzecima, baš ludo voze. Još ne viđeh nekoga da je zastao da sačeka neku situaciju (kad je neka baš gužva, suženje na putu, neko se okreće i sl.) nego baš po gasu i onda provlačenje motora u milimetar i slično. Stalno misle da ako voze motor, ostali moraju da ih puste da prođu između auta, preko pune i sl. Klinci bez iskustva voze jake motore - motor od 200 kubika je jak motor a niko nece to da vozi jer je "slabo".
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
S ekranima na telefonima je kao i sa zenskim si*ama.
Nema prevelikih,samo ima malih ruku
"U danima vikenda službenici saobraćajne policije su realizovali nacionalnu akciju „Motocikl“ i tom prilikom kontrolisali 611 motocikala i motociklista, izdali 229 prekršajnih naloga, podnijeli 58 prekršajnih prijava, isključili 216 motociklista iz saobraćaja, isključili iz saobraćaja 56 motocikala i lišili slobode slobode osam motociklista.
„U okviru nacionalne akcije Motocikl na nivou Podgorice, Danilovgrada i Cetinja isključeno je 58 vozača iz saobraćaja i oduzeto 48 motocikala, izdato je 48 prekršajnih naloga i podnijeto 10 prekršajnih prijava, a lišena su slobode dva lica“, navode iz UP.
Iz Uprave policije su rekli da nastavljaju sa planskim lokalnim i nacionalnim akcijama u sklopu pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa sa posebnim akcentom na kontrolu motociklista i motocikala.
„U planu je sprovođenje niza preventivnih i represivnih aktivnosti prema ovoj kategoriji učesnika u saobraćaju imajući u vidu da je prethodnih godina upravo od mjeseca maja pa do završetka ljetnje turističke sezone evidentiran povećan broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama u kojima su učestvovali motociklisti“.
https://www.portalanalitika.me/clana...1-motociklista
Ovo su podaci od sredine aprila... u posljednjih mjesec dana se broj motorista popeo jedno 300%.
A tek ce.
Jer zasto bi autom isao i cekao guzve kad motorom mozes medju auta da prolazis, pun gas, linije su za ove glupe vozace auta, za motoriste ne vaze.
Do Not Disturb.
Stvarno mi nisu jasne ove rasprave (vozim u tri kategorije, automobil, motocikl i kamion, i sa svim kategorijama vozila sam prošpartao Crnu Goru) kada smo (mislim na nas kolektivno) bahata i samoživa stvorenja koja nemaju kulturu u saobraćaju (pođite samo do HR koja jeste Balkan, ali je situacija u saobraćaju puno bolja). Kada to imamo u vidu onda je svejedno da li taj većinski primjerak vozi motocikl, automobil, kombi, kamion,... Zašto bi neko bio bolji jer vozi Dukiti, ili Tojotu, ili Iveko? Dok sam zarađivao za hljeb vozeći kamion nagledao sam se svega i svačega, a na koji način su me tek preticali...
Usput budi rečeno, na jednom forumu sam na osnovu policijskih izvještaja analizirao udese sa smrtnim ishodima u Crnoj Gori, ne znam koliko će vam to biti interesantno, ali, ukratko, ovo su sumirani rezultati analize - otprilike je 50% krivica vozača motocikala za udes, najviše poginulih je na dvotočkašima koji imaju radnu zapreminu do 125 kubika (ova kategorija uglavnom ne nosi adekvatnu zaštitnu opremu te je i to razlog zašto su povrede fatalne), na drugo mjesto je ,, neadekvatna obuka" (tako je u policijskim izvještajima okarakterisano, zato citat), a to, u prevodu, znači da se nema iskustva za određene karakteristike motocikla (zbog toga su i kategorije A1, A2, A) te dolazi do širenja krivine,, nekontrolisanog ubrzanja i sl.
Ja sam na motociklu prevalio popriličnu kilometražu (sa trenutnim motociklom preko 70.000 km) i svaki put me je strah kada sednem na isti i smatram da je to dobro.
Oprostite na dužem postu, kao neko ko je svakodnevno na putu (što poslom, što iz zadovoljstva kada vozim motocikl, što zbog porodičnih obaveza) sa vozačkim stažom od 30 (i malo više) godina ajde,,da bacim koju na papir". Budite zdravi.
Sent from my Motorola 8400
Vozio sam motor godinama i sad vise ne vozim, sto ne znaci da necu kroz sezonu, dvije tri jer je motor predivna stvar.
Ima svega. Prosjecni mozak motoriste je svega nesto svjesniji od prosjecnog vozaca automobila sto se tice saobracajnih normi i uopste i common sense-a... Medjutim, kad ti se desi neki 'segac' u automobilu a ko ucestvuje u saobracaju sa bilo kakvim prevoznim sredstvom zna koliko je to cesto, maltene stalno, mnoogo si ugrozeniji na motoru. Mislim kad mi neka budaletina izleti kao kamikaza a u autu sam, streknem. Kad se isto to desi a na motoru sam, pretrnem...
Samo držat pravac i ne kočiti i ne skretat naglo bez potrebe. i bez polukružnog okretanja. Ne moramo čak ni da vidiimo motociklistu ali ovo treba usvojiti. Misle mnogi motociklisti da imaju pravo da avetaju al to je njihovo. Ostali koji su automobilima treba da budale sačuvaju od njih samih tako što će usporiti i propustititi ako motociklista se provlači između traka. Ništa ne košta osim malo okrnjenog ega, a a motociklistu može da košta itekako iako je počesto dosta toga njegova greška složiću se. Meni se dešavalo isto sa motociklistima da iskoče niokle ali lagana vožnja, bez naglih prestrojavanja i ulazaka i ljepota. A oni ako oće u stub 300kmh sve ok al bih se pojeo da mi motociklista pogine pa neka i njegova krivica, a da sam ja imao prostora da to spriječim prethodno rečenim.
γνῶθι σαὐτόν
100 ljudi 100 cudi, 100 zena 200 sisa.
Ima svakakvih kamikaza i na motoru i u kolima, ali svaki drugi vozac je na koki, mari ili alkoholu, znaci taj vidi duplo i sa zakasnjenjem ili uopste nije svijesan dje je u tom trenutku, u kojoj je dimenziji, plus oni koji su pod sedativima, kojima je sto bi rekli amerikanci reaction time 2 godine pa sad sjedi na motor majcin sine.
Zene koje ucestvuju u saobracaju su posebna prica za 90% njih postoji poseban krug pakla siguran sam, jer one ne vide ni kamion a ne motor.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Žene grebu auta, muškarci ih slupaju. Statistika je neumoljiva, mnogo više ginu i udesa izazivaju muškarci.
Motora što se tiče, džaba ja gledam i lagano vozim kad on upada ne poštujući nikog i ništa, 200 na sat uuuuu u krivinu... I pogine, a onda mu u čitulji poručuju - leti i gore?
Poginu policajac na Vranjini koji vozi motor od 1987 godine... koji je presao preko milion kilometara... motor .. nikad opreza dovoljno..
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Na pravini na mostu. GSom preticao. Pogrešna procjena. Koferom zakačio vozilo i bi šta bi. Tako mi rekose. Ja sam se motorom vraćao sa Morače i vidjeh auto koje je zakačio na šlepi. Prednji dio auta skoro pa otkinut. Od GSa rekose mi samo dio rama ostao.
γνῶθι σαὐτόν
Vozim defanzivno i motoriste redovno ispostujem. I previse nekad, toliko da mi desno zna shiblje fino pomazit auto.
Samo par stvari:
ako sam se sklonio desno preteknite me, nemojte mi se lijepit uz lijevi tocak
sacekajte da izadjemo iz krivine
ako vas nijesam primijetio, nemojte me preticat sa desne strane
Malo sam vise na putevima zadnjih mjeseci i stvarno sam dosta potvrdjenih stereotipa o zenama vidio...
Izlazimo paralelno iz kruznog ka Mojanovicima (Pg->Zt), ona u unutrasnjoj ja u spoljasnjoj, tu ona u blagoj prednosti izlazi iz kruznog za duzinu haube mozda..... Iii nista... Samo je odjednom odlucila da joj je desna traka prcija i samo skrece... Ja na kocnicu sviiraj, nista, samo je upalila zmigavac ahahahah obilazim nekako, gledam da nema telefon u rukE, ne, ruke na volan skolski 10i10 i gleda samo pravo svoju svojinu..
Izlazim iz tunela Sozina ka Baru, uvece, i kod onih krivina pretice uzbrdo kamioncic i svitka mi u panici valjda, naravno zaustavio sam se, srecom ovaj iza drza ok rastojanje a i vidjeh da je kamio kocio da bi ova u dlaku izmedju usla, samo sam gleda u farove i rekoh to je to..
I moja omiljena dionica, drugi put mi se desava skoro isto, pravina na Vranjini, ona u dzipu pretice kamion i vidim da joj treba vremena, autu nazad signaliziram sa vise kocenja da mi se odmakne od branika i zakocim na 0km/h sa 4 zmigavca, i opet u nekoliko dlaka uskocila u svoju traku. Mislim da se ti neki dzipovi kupuju eto da se pokaze, a uzme se 0.9l dCi najslabiji motor i plus pretice petom vjerovatno, pogresna procjena....
A sto se telefon koristi, porazavajuce.
Ne bi vjerovao, koliko ima dzipova s amotorima 1.2 , 1.4 i 1.5...- Alo pa što vam je ljudi ,,,auto od dvije tone treba da zaletite na preticanje
sa upaljaćima od motora.
Ko ih vozi- 95 % su žene koje se u ovo ne razumiju previše , već im je bitna komocija, izgled vozila, viži položaj sjedišta u vozilu.
A za CG drumove ti baš treba , ali baš baš snažan motor, ne da se trkaš , nego da voziš normalno i da možeš da preveslaš svakog ispred sebe za 2-3 sekunde
u slučaju da zatreba . Inače imam prosječno vozilo ,ali sa 175 konja po haubom
Muskarci su na otvorenom putu zlo, preticu, ulaze u makazice itd, zato i ginu vise od zena, ali zena je tempirana bomba u gradu, kad bi imala neka statistika koliko je oborenih pjesaka i biciklista u gradu i koji je procenat vozaca muskih/zenskih koji su izazvali saobracajnu nezgodu ili obaranje pjesaka u gradu, vjerujem da bi to bilo 70/30% u korist zena.
Jedno je kad covjek pogine sa motora vozeci 200 na sat, a sasvim drugo kad pogine pri dozvoljenoj brzini jer mu je neko oduzeo pravo prvenstva. Imao sam 4 situacije ukupno dok sam vozio motor u 3 su mi za malo zene presudile ali sam vozio ispod ogranicenja (u gradu) pa nije doslo do sudara, a cetvrta je stari magarac (65+) za volanom golfa dvojke.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Najzad da neko napisa sta se stvarno desilo ovdje... nasi novinari odavno to nisu...jer izbace samo neku šturu vijest umjesto da se potrude i detaljno opišu sta se desilo, kako neko drugi nebi ponovio gresku ili vodio računa ubuduce...jer greska se na motoru placa jednom.
Imao sam 2 pada sa motora, srecom pri malim brzinama (jednom mojom krivicom, a drugi put krivicom bivseg policajca koji je pravio polukruzno na punoj liniji gdje nije smio)...bez rukavica i jakne...bio sam izguljen od asfalta i oporavljao se po 2 mjeseca... dugo sam po zglobu noge znao kad ce promjena vremena... ali to me naucilo da sada i na 40 stepeni na obicnom skutercicu od 200cc nosim rukavice i jaknu ili duks dugih rukava.
Evo ovdje tragedije da covjek koji je imao takvo iskustvo izgubi glavu zbog jebeno lose procjene i to na pravini i posranih bočnih kofera koje nikako ne volim na motoru..jer to vise nije motor nego qvad na putu sa 2 točka.
Last edited by osvajaci pg; 13-05-25 at 09:48.
Pogledah slike tog njegovog gs-a. Nije imao one velike kofere već fine aluminijske svedene. Obično svi natakare one velike da izgledaju kao krstarice. Ali eto i takvi manji znaju da naprave problem uz lošiju procjenu. Ja zato na moj motor sam narucio manje platnene bisage sa strane. Ne idu nista nesto šire od prednjeg dijela motora.
Ja sam tri puta imao incident. Bilo je tu i svakakvih situacija ne mojom krivicom. Dva puta sam pao u mjestu sa motora, ne znam kako a pretproslo ljeto se vespom zalijepih u auto mojom i krivicom policajca koji je bio na metar od mene. Bez pada, sto ti je balans i cvrstina. Sve su me tetive i zglobovi boljeli mjesec dana. . Za sada toliko al sa ushićenjem ocekujem svoj sledeci kiks
![]()
Last edited by Caesar; 13-05-25 at 10:47.
γνῶθι σαὐτόν
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks