Prvi, sto bi rekli.
Ono sto me interesuje - pravilo u vezi glagola 'trebati'. Konkretno, 'ja trebam' ili 'ja bi trebalo'... mislim da se razumije sto pokusavam reci. Koje je pravilo u nasem jeziku?
..gramatika, sintaksa, pravopis...
Kome bude interesantno, neka kaci najcesce (ili rjedje) od njih, ko ima pitanja - evo mu/joj mjesto... i tak'.
Have fun, why not.
Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.
Prvi, sto bi rekli.
Ono sto me interesuje - pravilo u vezi glagola 'trebati'. Konkretno, 'ja trebam' ili 'ja bi trebalo'... mislim da se razumije sto pokusavam reci. Koje je pravilo u nasem jeziku?
Evo i od mene jedna praznična nedoumica:
Sreta ili sreća?
Sretna nova godina ili srećna nova godina?
Evo sto sam ja nasao na net-u:
Srećan je izvedeno od imenice sreća; međutim, sretan je izvedeno od osnove sret- i nastavka -an, a od te iste osnove, dodavanjem nastavka -ja, dobijena je imenica sreća (sretja —> sreća). Oblici su jednako dobri.
Sret- je osnova glagola sresti; etimološki gledano, od toga je izvedena imenica sreća, dodavanjem nastavka -ja na osnovu (kao što rekoh u prošlom pasusu). Međutim, da bismo odgovorili na pitanje „sretan ili srećan?“, ne moramo se čak upuštati ni u etimologiju — dovoljno je da znamo kako osnova imenice sreća jeste sret-, a da pridev možemo izgraditi bilo direktno od osnove (sret- + -an = sretan), bilo pak od imenice (srećan).
Ukratko: koristi varijantu koja ti se više sviđa.
Ja trebam, ako mi je nešto potrebno. Trebam pare.
Za sve ostalo je "treba" za sadašnje vrijeme, za sva lica; "trebalo je" za prošlo i "trebalo bi" za buduće vrijeme, opet za svako lice.
EDIT: Mislim da je neđe ranije postojala tema sa stotinama postova. Ali baš davno.
Last edited by NHM; 21-01-11 at 11:01.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Nego kakva, draga moja alapačice?
Objasnicu ti drugom prilikom,tesko mi je da kucam sad toliko...![]()
Uf, zna' sam. Ne spamuj više.
Hvala lepo.
Ne moze biti ni gramaticka ni pravopisna jer je ispravno reci sretan i srecan,pitanje je samo govornog podrucja...ja tako mislim...mozda grijesim...
"Ostavite mi to mastanje, ono mi dodje kao melem, ono mi moze obezbediti vecnost u vama i sa vama."
Da li je imenica veče ženskog ili srednjeg roda? (rekla bih da je srednjeg, ali ipak da pitam)![]()
Pokušavam i da je izmijenjam po padežima, ne znam jesam li uspjela:
veče ______ večeri
večeri _____ večeri
večeri _____ večerima
veče ______ večeri
večeri _____ večeri
večeri _____ večeri
večeri _____ večerima
Kuća, kuću, kući, kućo, kuco, kučak... ne znam jesam li pravilno došao do ovoga?
nepismen ili ne pismen? (ovo me od uviek zanimalo).
Misim da je nepismen..kako se izgovara to je pravilo jeli?
evo ja sam u zadnje vrijeme primjetio da ljudi cesto govore tipa "ja mnogo volim sto sam tu" ne znam dal je ovo pravilno ali para usi kad se cuje.
Bako, jebeš li što?
Nepismen, osim u slučaju: On je sve, samo ne pismen
Usput rečeno (za one koji ne znaju): rječca NE se uvijek piše odvojeno od glagola, osim u slučajevima: neću, nemam, nemoj. Sa pridjevima se piše zajedno, osim u slučaju poređenja (primjer dat gore).
LI se takođe piše odvojeno: da li, ne bi li. Isto je i u kraćem obliku: Da l'. Izuzeci: kadli, negoli, kamoli.
Last edited by Aquaria; 21-01-11 at 18:12.
Progledah sad :shock::shock::shock:
Sad ozbiljno.
Da ne pravimo komediju od ovoga. Puštimo ljude sa stvarnim nedoumicama da pitaju, ovako se ne zna ko koga zeza.
Zanima me da li u standardnom crnogorskom jeziku postoji glasovna promjena jednačenje po zvučnosti?
Pitam iz razloga što mi se čini da većina govornika na pdf politika ne poznaje to pravilo ili ga namjerno izostavlja pri izgovoru jednog njima mrskog termina.
Last edited by starwalker; 21-01-11 at 20:24.
The more things change, the more they stay the same.
Naravno da postoji. Pošto se svi (mi) koji postuju tamo prave pametni, možeš da budeš siguran da uvijek upotrebljavaju ono što smatraju teškom (intelektualnom) artiljerijom, u šta se ubraja i pismenost, rječitost, elokventnost, načitanost, upućenost, aktuelnost i sve ostale stvari koje se završavaju na st. Ako kiksaju, to nije namjerno, već ne znaju bolje.
P.S. Ne morate da nastavite sa nabrajanjem ostalih stvari koje se završavaju na st, a nemaju veze sa onim što je bila moja poenta.
A i našao se ko će na to da vas opominje.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks