Page 173 of 175 FirstFirst ... 73123163169170171172173174175 LastLast
Results 4,301 to 4,325 of 4356

Thread: T-Com | Optika

Thanks Thanks Given 
    47
    Thanks Thanks Received 
    57
    Thanked in
    29 Posts

Quote Originally Posted by techlinkit View Post
    Je li ti stvarno mislis da jedan TK provajder placa WIFI ruter 500 EUR?

Na tu kolicinu WIFI rutera, cijene su i vise nego smijesne.

Enterprise mrezna oprema je takodje nikad jeftinija, switchevi, ruteri, DPI/firewall sistemi, i isti se ne kupuju svake godine, nego se amortizuju na 3-5 i vise godina, u zavisnosti od firme.
    Silom prilika sam radio kod veceg telco operatera pa ti mogu reci da nabavne cijene su sve osim smijesne. Nije da ih branim ali mislim da imas pogresnu sliku.
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

Quote Originally Posted by Gorostas View Post
    Silom prilika sam radio kod veceg telco operatera pa ti mogu reci da nabavne cijene su sve osim smijesne. Nije da ih branim ali mislim da imas pogresnu sliku.
    Da, ja imam pogresnu sliku, a ovi telekom deraci koze imaju ispravnu, sto deru narod sa visestruko vecim cijenama TK usluga nego u zemljama u okruzenju, a sire da ne pricamo.

Evo ovako, moze li TKCG da ponudi za 200-300-400 EUR mjesecno 10 Gbit/s (ili brze) simetricni opticki link uz SLA, da zakaci coek svoje servere, kao sto nudi recimo ovaj CH provajder:

https://www.init7.net/en/offer/business-internet/

Ako ne moze, o kojoj 'ispravnoj slici' pricamo, i o kojim investicijama tacno pricamo. Ima li TKCG pokriveno svako selo sa optikom kao sto recimo imaju neke zemlje po EU? Ima li TKCG 800 Gbit/s/port low latency switcheve? Mogu samo da pretpostavim da nema, jer se ne bi smijesnih 2 Gbit/s reklamiralo kao neki veliki uspjeh 2025-e god. dje se uveliko koriste brzine od vise 10-a Gbit/s po Evropi, i to je dostupno fizickim licima, a da ne pricamo sta je sve dostpuno biznis korisnicima.

Jesu li ovo te investicije, pazi cijene:

https://telekom.me/poslovni-korisnici/pro-line-paketi

Sramota, sta reci, preko 2K EUR na mjesec za simetricni 1 Gbit/s link. Znaci ako neko hoce da pocne sa hosting biznisom/private cloud uslugama (i sl.) u CG, od starta je u velikom minusu. To je taj razvoj IT tehnologija, digitalizacija, informaciono drustvo i sl. Rekao bih da ovakve firme ustvari koce razvoj informacionih tehnologija, jer su TK usluge nepristupacne za bilo kakav ozbiljniji posao.

3. The Following User Says Thank You to techlinkit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    354
    Thanks Thanks Received 
    1,454
    Thanked in
    802 Posts

Da, ja imam pogresnu sliku, a ovi telekom deraci koze imaju ispravnu, sto deru narod sa visestruko vecim cijenama TK usluga nego u zemljama u okruzenju, a sire da ne pricamo.

Evo ovako, moze li TKCG da ponudi za 200-300-400 EUR mjesecno 10 Gbit/s (ili brze) simetricni opticki link uz SLA, da zakaci coek svoje servere, kao sto nudi recimo ovaj CH provajder:

Ako ne moze, o kojoj 'ispravnoj slici' pricamo, i o kojim investicijama tacno pricamo. Ima li TKCG pokriveno svako selo sa optikom kao sto recimo imaju neke zemlje po EU? Ima li TKCG 800 Gbit/s/port low latency switcheve? Mogu samo da pretpostavim da nema, jer se ne bi smijesnih 2 Gbit/s reklamiralo kao neki veliki uspjeh 2025-e god. dje se uveliko koriste brzine od vise 10-a Gbit/s po Evropi, i to je dostupno fizickim licima, a da ne pricamo sta je sve dostpuno biznis korisnicima.

Sramota, sta reci, preko 2K EUR na mjesec za simetricni 1 Gbit/s link. Znaci ako neko hoce da pocne sa hosting biznisom/private cloud uslugama (i sl.) u CG, od starta je u velikom minusu. To je taj razvoj IT tehnologija, digitalizacija, informaciono drustvo i sl. Rekao bih da ovakve firme ustvari koce razvoj informacionih tehnologija, jer su TK usluge nepristupacne za bilo kakav ozbiljniji posao.
    Slazem se apsolutno, samo zaboravio si jednu stvar. CG IT industrija je jedan ogromni, zatvoreni krug nekih "it clustera" tako npr jedini "cloud provajder" u CG su telekom i mte pa i da imas neku pristupacnu opciju za link - ne bi mogao da se probijes na trziste

Thanks Thanks Given 
    47
    Thanks Thanks Received 
    57
    Thanked in
    29 Posts

Sad si usao u domen biznis servisa, simetrije sa SLA nisu servisi za fizicka lica. U biznis dijelu sve je biznis, pa i servis koji se prodaje, gdje imas jos slabiju konkurenciju nego u consumer i cijene su dosta jake zbog toga. Samo u Srb da odes cijene ce biti desetkovane za simetrije.

Ja sam pricao o consumeru svo vrijeme, gdje za 50 eur imas mobilnu telefoniju unlimited, 2 smart tv box-a sa svim kanalima, internet 2Gbps upload 500Mbps, fiksni telefon neogranicen i uz to poklon telefon na pocetak ugovorne obaveze, osiguranje, HBO max... Ovo je servis koji prakticno mozes podijliti sa komsijom i placati po pola.
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

Sad si usao u domen biznis servisa, simetrije sa SLA nisu servisi za fizicka lica. U biznis dijelu sve je biznis, pa i servis koji se prodaje, gdje imas jos slabiju konkurenciju nego u consumer i cijene su dosta jake zbog toga. Samo u Srb da odes cijene ce biti desetkovane za simetrije.

Ja sam pricao o consumeru svo vrijeme, gdje za 50 eur imas mobilnu telefoniju unlimited, 2 smart tv box-a sa svim kanalima, internet 2Gbps upload 500Mbps, fiksni telefon neogranicen i uz to poklon telefon na pocetak ugovorne obaveze, osiguranje, HBO max... Ovo je servis koji prakticno mozes podijliti sa komsijom i placati po pola.
    Cinjenica je da je to skupo ako uzmes da je min. zarada u CG 450 EUR. Neka je najjeftiniji paket 40 EUR mjesecno, znaci treba neko da odvoji 11-i dio svoje zarade da bi imao Internet i telefon. O cemu mi pricamo, gledaj ponudu u Njemackoj za mobilnu recimo:

https://handytarife.check24.de/vergleich?context=sim

Sad ce neko da kaze pa treba oprema za mobilnu telefoniju, trebaju centrale ovo ono. Centrale su odavno digitalne, sve je davno preslo na Full IP. Soft switchevi/VOIP/SIP. Koliko je min. poziva u mobilnoj 0.24 EUR/min.? Kao da zove coek satelitski telefon , a ne poziv u lokalu.

Na CG standard trebao bi da ima paket za fizicka lica sa neogranicenom mobilnom (ka svim mrezama), SMS-om, nesto mobilnog interneta (da coek moze posao da zavrsi, ne za YT, Instagram zajebancije), i Fiber Internetom min. 1 Gbps/500 Mbps, za 15-ak EUR mjesecno. To bi bila ok cijena za CG standard.

Sto se tice TV-a, koga briga za TV. Ima ih i koji nemaju TV uopste, bave se bitnijim stvarima od TV-a. Fiksni isto, sto ce ti fiksni danas, kad se sve zavrsava preko mobilne telefonije.

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

Kad smo kod 'podjele' Internet usluge, to je protivzakonito, jer ne mozes da pruzas ISP usluge bez licence. Probaj ti da 'podijelis' uslugu sa komsijama, pa nam javi kad dobijes krivicnu prijavu, i zahtjev za nadoknadu stete/izgubljenu dobit od strane provajdera ciju si uslugu 'dijelio'.

To me podsjeti na slucaj od 2005/2006 god. kad su neki tipovi iz Budve pravili konkurenciju Telekomu, pruzanjem VOIP usluga. Iako to tada zakonom nije bilo zabranjeno, pohapsise ih, jer jbga ne moze da se pravi konkurencija. Posle toga se uvode cuvene 'licence' za VOIP i sl. da ti treba tipa milion EUR (moguce da je sad manje jer nisam u toku) da bi uopste usao u posao. Kako korektno, kakav fer play, zdrava konkurencija ovo ono, sviranje k-cu.

Trebali bi gradjani da traze da se taj zakon obori/izmijeni, da ti nije potrebna licenca ni za telefoniju, ni za ISP usluge, i onda bi doslo do zdrave konkurencije.
    Last edited by techlinkit; 11-05-25 at 15:02.

Thanks Thanks Given 
    47
    Thanks Thanks Received 
    57
    Thanked in
    29 Posts

Cinjenica je da je to skupo ako uzmes da je min. zarada u CG 450 EUR. Neka je najjeftiniji paket 40 EUR mjesecno, znaci treba neko da odvoji 11-i dio svoje zarade da bi imao Internet i telefon. O cemu mi pricamo, gledaj ponudu u Njemackoj za mobilnu recimo:

https://handytarife.check24.de/vergleich?context=sim

Sad ce neko da kaze pa treba oprema za mobilnu telefoniju, trebaju centrale ovo ono. Centrale su odavno digitalne, sve je davno preslo na Full IP. Soft switchevi/VOIP/SIP. Koliko je min. poziva u mobilnoj 0.24 EUR/min.? Kao da zove coek satelitski telefon , a ne poziv u lokalu.

Na CG standard trebao bi da ima paket za fizicka lica sa neogranicenom mobilnom (ka svim mrezama), SMS-om, nesto mobilnog interneta (da coek moze posao da zavrsi, ne za YT, Instagram zajebancije), i Fiber Internetom min. 1 Gbps/500 Mbps, za 15-ak EUR mjesecno. To bi bila ok cijena za CG standard.

Sto se tice TV-a, koga briga za TV. Ima ih i koji nemaju TV uopste, bave se bitnijim stvarima od TV-a. Fiksni isto, sto ce ti fiksni danas, kad se sve zavrsava preko mobilne telefonije.
    Pa nije neka razlika u cijeni paketa, evo Telekomovi paketi kod nas:
    https://telekom.me/privatni-korisnici/mobilni-postpejd

Ne mozes porediti najveci T-Com magenta paket sa najnizom platom u CG.
    Na kraju, uz najnizu platu u CG ne ide da je moranje imati kablovsku televiziju i sve blagodeti telco servisa.
    Last edited by Gorostas; 11-05-25 at 15:33.
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    1,096
    Thanks Thanks Received 
    584
    Thanked in
    468 Posts

Kako nije razlika kod naseg Telekoma 16.9 eura 300 minuta a tamo 10 eura neograniceno.

10. The Following User Says Thank You to Apolo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    47
    Thanks Thanks Received 
    57
    Thanked in
    29 Posts

Jel ti vidis screenshot da je kod nas 7,4 eur neogranicena mreza, 100 minuta ka ostalima i 20GB mjesecno
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

Jel ti vidis screenshot da je kod nas 7,4 eur neogranicena mreza, 100 minuta ka ostalima i 20GB mjesecno
    To je samo neograniceno u istoj mobilnoj mrezi, i to na ugovor od 12/24 mjeseca. Ako neces ugovor, onda ide duplo manje minuta (50), i to je cini mi se tarifiranje na minut, bjese li tako? Znaci da uzmemo recimo da je ugovor na 12 mjeseci, 100 min. ka drugim mrezama, sto je u sustini nista zbog tarifnog intervala na min. (pricao 20, ili 60s, broji ti se minut, pricao 1 min. 10s, broje ti se 2 min. itd.).

A gdje je ovdje brzi kucni Internet? Nema paketa koji kombinuje Fiber Internet, i mobilnu telefoniju/mobilni Internet, sto je ono sto korisnicima najvise treba.

Najjeftinija cijena 'paketa', gdje su date usluge kombinovane kod telekoma ce biti 40 EUR nakon novog poskupljenja. Ako se usluge uzimaju zasebno onda je ~31/32 EUR, ili vise nakon novog poskupljenja.

Da kazemo 15-i dio minimalne zarade. Znaci li to da taj koji ima minimalnu zaradu ne treba da koristi ni mobilni telefon, ni Internet, jer jbga to je luksuz, kako rece cuveni nepomenik za gorivo. Internet pristup, i mobilni nije ni luksuz, ni 'blagodet' kako rece, nego potreba, i osnovno sredstvo za bilo kakvu aktivnost.

Ako coek nece ugovor, vise srece drugi put, jer je to tek dranje. Cus 0.24 EUR/min cijena poziva, i efektivno uslovljavanje da korisnici predju na postpaid tarifu/ugovor. Trebalo bi uvesti pristup internetu/mobilnoj telefoniji kao ustavom zagarantovano pravo svih gradjana, i definisati zakonom koliko usluga moze da kosta u skladu sa standardom gradjana, a ne u skladu muzickih zelja TK provajdera, i njihovih pohlepnih fantazija.

Posto pokusavas da opravdas 'aktivnosti', i postupke TK provajdera, da se dotaknemo i tematike prepaid dopuna koje dati provajder 'uzima' korisnicima posle 60 dana. Dopunis recimo 20 EUR na prepaid karticu, koje namjeravas da trosis narednih 4 mjeseca (nazalost realno ne mogu da traju toliko zbog ove 'super' cijene poziva od 0.24 EUR/min, ali da uzmemo hipoteticku situaciju). Nece da moze drugar, jer TKCG 'uzima' dati kredit posle 2 mjeseca, htio ti ne htio.

Da definisemo precizno, kako se zove kad ti neko na 'silu' uzme nesto sto mu ne pripada, nesto sto nije njegovo? Ja bih rekao da se to zove razbojnistvo, pljacka, ali mozda ima i neki drugi termin za to
    Last edited by techlinkit; 11-05-25 at 17:19.

Thanks Thanks Given 
    1,096
    Thanks Thanks Received 
    584
    Thanked in
    468 Posts

Vidim ali njihov paket je neogranicen za pozive u svim mrezama. Osim toga nisam siguran da ovi nasi lopovi nude ovu akciju i za postojece korisnike. Povoljnosti im po pravilu uvijek vaze samo za nove korisnike. Inace je ovo neki djacki paket pa je moguce da i tu ima neko ogranicenje.

I nije vise 7.5 nego 9.5 eura kako nam rece kolega na drugoj temi tek sto ga je kupio za djecu i potpisao ugovor stiglo mu je obavjestenje o poskupljenju i to ne malom 25%.

Thanks Thanks Given 
    3,308
    Thanks Thanks Received 
    4,908
    Thanked in
    2,358 Posts

Trebali bi gradjani da traze da se taj zakon obori/izmijeni, da ti nije potrebna licenca ni za telefoniju, ni za ISP usluge, i onda bi doslo do zdrave konkurencije.
    Koliko si nerealan u svojoj pisaniji, govori i ovo da bi trebala drzava da se makne sa puta i pusti kome oce da prodae telefoniju i ISP usluge.
    Ovoga ni u Svajcarsku kojom nas opucas nema.
    A kad je sve tako lako i moguce, sto ne pokrenes svoju telefoniju, ISP i ostalo? Po tvojoj prici to se za smijesne pare radi.

Proslo je vrijeme kad smo morali da vjerujemo iseljenicima kako je tamo gore. Sad se na internet sve pronadje dosta lako.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Koliko si nerealan u svojoj pisaniji, govori i ovo da bi trebala drzava da se makne sa puta i pusti kome oce da prodae telefoniju i ISP usluge.
    Ovoga ni u Svajcarsku kojom nas opucas nema.
    A kad je sve tako lako i moguce, sto ne pokrenes svoju telefoniju, ISP i ostalo? Po tvojoj prici to se za smijesne pare radi.

Proslo je vrijeme kad smo morali da vjerujemo iseljenicima kako je tamo gore. Sad se na internet sve pronadje dosta lako.
    Pa zagovara li se slobodno trziste, ili ne jelte?

Neki dupli arsini, cini mi se. Drzava moze da se mijesa kad treba da stiti kartelski TK sektor, a ne moze da se mijesa kad trebaju gradjani CG da se zastite u svim oblastima. Onda da kazemo da to nije drzava, nego privatni posjed, i da zavrsimo vise sa foliranjem

Ako ti je licenca za pruzanje VOIP usluga 1 mil. EUR recimo, zar to nije mijesanje drzave u slobodno trziste, i podsticanje nefer konkurencije? Time drzava stiti velike igrace, i sprecava razvoj TK sektora.

Zasto ne bi male firme mogle da se bave ISP i VOIP uslugama, ako imaju inzenjere/znanje?

Cega se boje veliki igraci, ako su tako sposobni, konkurentni, ako tako 'ulazu u nove tehnologije', kako rece kolega forumas.

Boje se da bi ostali bez extra profita, jer bi svi korisnici presli kod konkurencije koja bi ponudila bolju uslugu, za bolju cijenu.
    Last edited by techlinkit; 11-05-25 at 22:36.

Thanks Thanks Given 
    107
    Thanks Thanks Received 
    3,960
    Thanked in
    2,303 Posts

Ne postoji država gdje bi se bilo ko mogao baviti telekomunikacionim usluga bez prethodno date saglasnosti same države.

Takođe osim licence pod koju potpada dosta toga, treba da položiš ne malu svotu novca opet toj istoj državi kako bi dobio/produžio licencu. Naime licenca se ne veže samo za dozvolu za rad kako ti to pokušavaš da nam predstaviš, već recimo kod mobilnih provajdera i za kupovinu određenog spektra na određenim frekvencijama.

Poslato sa pisaće mašine S24 x2
    ............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Ne postoji država gdje bi se bilo ko mogao baviti telekomunikacionim usluga bez prethodno date saglasnosti same države.

Takođe osim licence pod koju potpada dosta toga, treba da položiš ne malu svotu novca opet toj istoj državi kako bi dobio/produžio licencu. Naime licenca se ne veže samo za dozvolu za rad kako ti to pokušavaš da nam predstaviš, već recimo kod mobilnih provajdera i za kupovinu određenog spektra na određenim frekvencijama.

O kakvom spektru pricas kod VOIP-a/SIP-a?

Sta je to ako ti 'drzava' trazi recimo milion EUR za VOIP licencu, nego zastita velikih igraca u TK sektoru?

Ima li 'spektra' kod pruzanja usluga fiksnog Interneta? Koliko je tu 'licenca'.

Mozda da 'drzava' CG izmisli licence po talasnim duzinama optike, pa za svaku talasnu duzinu po milion EUR. Ili jos bolje, gasi Internet, koji ce gradjanima CG internet. U kameno doba najbolje, i sve ok.
    Last edited by techlinkit; 11-05-25 at 22:43.

Thanks Thanks Given 
    107
    Thanks Thanks Received 
    3,960
    Thanked in
    2,303 Posts

Da bi postao VoIP provajder u Crnoj Gori, moraš ispuniti određene uslove koje propisuje Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Evo kako izgleda ceo proces:

---

Kako postati VoIP provajder u Crnoj Gori

1. Registrovati firmu u Crnoj Gori

Moraš imati registrovanu pravnu osobu (npr. DOO ili AD).

Firma mora imati poreski broj i sjedište u Crnoj Gori.

---

2. Prijaviti djelatnost EKIP-u

VoIP spada pod usluge elektronskih komunikacija, a EKIP vodi registar operatora.

Nema klasične licence, ali je obavezno podnošenje prijave o obavljanju djelatnosti.

Prijava se podnosi EKIP-u pre početka pružanja usluge.

Dokumentacija koju prilažeš:

Obrazac za prijavu (EKIP obrazac)

Rješenje o registraciji firme (CRPS)

Opis planirane usluge (npr. VoIP, SIP trunking, itd.)

Link ka EKIP sajtu:
    https://www.ekip.me

---

3. (Opcionalno) – Zatražiti numeraciju

Ako želiš da dodeljuješ crnogorske telefonske brojeve:

Moraš podneti poseban zahtjev za numeraciju.

EKIP može tražiti da ispuniš tehničke uslove (npr. pristup hitnim službama, brojna portabilnost, kvalitet usluge).

Numeracija može uključivati:

Geografske brojeve (npr. Podgorica 020)

Nomadske brojeve

Servisne brojeve (080, 070, itd.)

---

4. Tehnička infrastruktura

Možeš koristiti sopstveni SIP server (npr. Asterisk, FreeSWITCH)

Ili koristiti white-label rešenja

Moraš obezbijediti:

Kvalitet prenosa glasa,

Sigurnost,

Pristup hitnim brojevima (npr. 112)

---

5. Obaveze nakon registracije

Kao registrovani operator:

Moraš godišnje dostavljati EKIP-u izvještaj o radu (broj korisnika, usluga, prihodi)

Moraš plaćati godišnju naknadu za regulatorne troškove (zavisi od obima poslovanja – obično skromna za male provajdere)

---

Zaključak

Licenca nije potrebna, ali je obavezna registracija kod EKIP-a.

Pristup numeraciji je opcionalan, ali obavezan ako korisnicima želiš dodeljivati brojeve.

Troškovi su mali, ali moraš imati tehnički kapacitet i poštovati zakone o elektronskim komunikacijama i zaštiti podataka.

Kakvi milioni i kamioni?

-> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    47
    Thanks Thanks Received 
    57
    Thanked in
    29 Posts

Posto se gadjas sa ciframa, koliko konkretno placas za VOIP licencu u CG pa je to neizdrzljivo?
    Ja znam da se placalo po broju nesto.

I nekako mi lici kad god dobijes argument ti prebacis servis, podjes sa fiksnog interneta, na mobilnu telefoniju i sad smo evo na SIP.... vrtis nas dobro )

VOIP/SIP nije vezan za domaceg operatera osim ukoliko ne zelis domaci pozivni broj, tako da ako oces da se bavis time, ili da koristis neciji drugo servis, sky is the limit, samo nadji na internet odakle oces servis.

Elem na konto price o konkurenciji, mislim da prije nego drzava obezbijedi frekvenciju za novog operatera, ne mozemo imati konkurenciju u mobilnoj mrezi na konvencionalni nacin osim dijeljenjem resursa tj prodaje usluge na veliko, a za fiksnu mrezu nece niko doci da gradi od nule a margine na te servise sve nize, dok izgradi infrastrukturu moze i ugasiti firmu. Mislim da jedino neki kombinovani operater sa vise usluga i potencijalom da pokrije cijeli region moze imati ambiciju da ulozi nesto, ovako samo CG tesko da se isplati.
    Njak Njak Njak

Thanks Thanks Given 
    3,308
    Thanks Thanks Received 
    4,908
    Thanked in
    2,358 Posts

Pa zagovara li se slobodno trziste, ili ne jelte?

Neki dupli arsini, cini mi se. Drzava moze da se mijesa kad treba da stiti kartelski TK sektor, a ne moze da se mijesa kad trebaju gradjani CG da se zastite u svim oblastima. Onda da kazemo da to nije drzava, nego privatni posjed, i da zavrsimo vise sa foliranjem

Ako ti je licenca za pruzanje VOIP usluga 1 mil. EUR recimo, zar to nije mijesanje drzave u slobodno trziste, i podsticanje nefer konkurencije? Time drzava stiti velike igrace, i sprecava razvoj TK sektora.

Zasto ne bi male firme mogle da se bave ISP i VOIP uslugama, ako imaju inzenjere/znanje?

Cega se boje veliki igraci, ako su tako sposobni, konkurentni, ako tako 'ulazu u nove tehnologije', kako rece kolega forumas.

Boje se da bi ostali bez extra profita, jer bi svi korisnici presli kod konkurencije koja bi ponudila bolju uslugu, za bolju cijenu.

Slobodno naravno. Ne rece nam mogu li u Svajcarsku da se pruzaju ove usluge bez licence?

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

Slobodno naravno. Ne rece nam mogu li u Svajcarsku da se pruzaju ove usluge bez licence?
    Ne znam, mogu li? Pitaj ih slobodno

Nego kako to da u Rumuniji recimo ima vise stotina ISP-eva, i da im je Internet 7-8 EUR mjesecno, a u CG efektivno 3 provajdera, i Internet 30-40 EUR mjesecno.

Po podacima iz 2017 god. Rumunija je imala 2.5 milijarde EUR izvoza IT usluga. Moze li biti da visoka dostupnost/finansijska pristupacnost Internet pristupa ima direktnu korelaciju sa datim izvozom

Da recimo ne moraju roditelji svojoj djeci koja se interesuju za ucenje programiranja i sl. da uzimaju hljeb iz usta, da bi platili skup Internet pristup u CG. Nego da drzava kao dio strategije razvoja drzave, i socijalne zastite osigura da je Internet pristupacan svim slojevima drustva.

Sto ne bi recimo TK provajderi u CG od svog extra profita odvojili da svi djaci/studenti u CG imaju besplatan Internet pristup. Eto jedan nacin kako se postaje drustveno korisna kompanija, i doprinosi razvoju drustva. Pa umjesto marketinga o drustvenoj korisnosti, da se to dokaze konkretnim djelima

22. The Following 2 Users Say Thank You to techlinkit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,308
    Thanks Thanks Received 
    4,908
    Thanked in
    2,358 Posts

E pa onda nam javi kad saznas. Do tada rekla kazala prica i poredjenje baba i zaba. Smara to ali bas bas.

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

E pa onda nam javi kad saznas. Do tada rekla kazala prica i poredjenje baba i zaba. Smara to ali bas bas.
    Evo necu da 'smaram' vise, vidim da su ove TKCG, EPCG i sl. 'osjetljive' teme Kao da je coek dirnuo u osinjak

25. The Following User Says Thank You to techlinkit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,645
    Thanks Thanks Received 
    4,431
    Thanked in
    2,527 Posts

Da li znate da tehnicari telekoma nemaju nista da izmjere brzinu interneta...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    19
    Thanks Thanks Received 
    278
    Thanked in
    172 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Da li znate da tehnicari telekoma nemaju nista da izmjere brzinu interneta...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
    Sto ce im to, pa da korisnici vide da mozda i nemaju tu brzinu Interneta koju placaju
    Cuveni overprovisioning, zlatna koka TK provajdera. Imas brzinu u lokalu, a kad mrezni paketi odu izvan zemlje, trt Milojko, dobijes to/ga

Zakonom bi trebalo zabraniti date ugovorne klauzule sa prefiksom 'do'. Nego da se zna tacno, ako pise recimo 1 Gbit/s u ugovoru, da data brzina mora biti zagarantovana prema svim glavnim Internet cvoristima (recimo EU, i US).

Ako parametri mreze odstupe od zagarantovanog, da TK provajder nadoknadi to korisnicima.

Dodatno, ako se istom TK provajderu desi odredjeni broj puta u godini da mu usluga prema krajnjim korisnicima nije odgovarajuceg kvaliteta, da ga TK regulator kazni. Jelte ne moze 'svako' da se bavi TK uslugama Mora biti 'regulisano', i mora se postovati 'regulativa' !?

Thanks Thanks Given 
    3,308
    Thanks Thanks Received 
    4,908
    Thanked in
    2,358 Posts

Aha. Isto kao sto su ih u Svajcarakoj sredili. Ne rece nam i dalje nista. Muka je danas u vrijeme AI chatbotova nesto tvrdit. Lako se provjeri.

Sve same zagarantovane brzine, biznis korisnicima jedino.
    Last edited by hercules; 13-05-25 at 20:29.

Thanks Thanks Given 
    354
    Thanks Thanks Received 
    1,454
    Thanked in
    802 Posts

Sto ce im to, pa da korisnici vide da mozda i nemaju tu brzinu Interneta koju placaju
    Cuveni overprovisioning, zlatna koka TK provajdera. Imas brzinu u lokalu, a kad mrezni paketi odu izvan zemlje, trt Milojko, dobijes to/ga

Zakonom bi trebalo zabraniti date ugovorne klauzule sa prefiksom 'do'. Nego da se zna tacno, ako pise recimo 1 Gbit/s u ugovoru, da data brzina mora biti zagarantovana prema svim glavnim Internet cvoristima (recimo EU, i US).

Ako parametri mreze odstupe od zagarantovanog, da TK provajder nadoknadi to korisnicima.

Dodatno, ako se istom TK provajderu desi odredjeni broj puta u godini da mu usluga prema krajnjim korisnicima nije odgovarajuceg kvaliteta, da ga TK regulator kazni. Jelte ne moze 'svako' da se bavi TK uslugama Mora biti 'regulisano', i mora se postovati 'regulativa' !?
    Pa mi i nemamo lokal, sav "lokalni" internet saobracaj prolazi kroz SOX

Page 173 of 175 FirstFirst ... 73123163169170171172173174175 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)