Nije uzalud to izabrao..Hemingvej.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws..
Nije uzalud to izabrao..Hemingvej.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws..
No pasaran!
Kako je drugačiji smisao ove zadnje rečenice Mrtvih duša na ruskom ili na engleskom
"Divno se razleže zvuk zvonceta; huji i kao vetar šiba razdrobljeni vazduh; leti, prolazi kraj svega na svetu, i, mršteći se, sklanjaju joj se s puta drugi narodi i države." - znači, drugi narodi se mršteći sklanjaju, kao ono, viđi avetinje...
"Чудным звоном заливается колокольчик; гремит и становится ветром разорванный в куски воздух; летит мимо все, что ни есть на земле, и, косясь, постораниваются и дают ей дорогу другие народы и государства." - ovđe ne kapiram ko se kome sklanja, ko zna ruski neka prevede mi pliz
"But no answer comes—only the weird sound of your collar-bells. Rent into a thousand shreds, the air roars past you, for you are overtaking the whole world, and shall one day force all nations, all empires to stand aside, to give you way!" - ovđe, jednog dana sve će države morat da se maknu s puta
If there's two things that I hate-
It's havin' to cook, and tryin' to date...
Herkulovi Podvizi
Last edited by Bluemoon; 21-03-23 at 15:59.
No pasaran!
Perfume..
No pasaran!
Pitaju, sada, često ljude, da li vjeruju u sudbinu, da li je sve što im se, i ne samo njima, zbiva, već i sve što se na kugli zemaljskoj dešava, već predodređeno nekom višom silom, nekom energijom, nekom emulzijom, procesom ne od ovoga svijeta, ili je, kako se jednom veselo mislilo - svaki čovjek kovač svoje sreće, što su stari Rimljani prvi dokučili, naime - faber kvaske sue fortune. Već neko vrijeme ja imam tu sreću da me se slične nedoumice, ideje, provokacije (ako bismo gledali širu sliku), ne dotiču i ne vrše na mene poguban uticaj, jer, koliko takvih i sličnih pitanja ljudima truju razum, te oni, naime ljudi, gube male ćelije koje čine njihov mozak i koje su, kako sam pročitao u stručnom časopisu (ili u nestručnom časopisu ali je tekst bio preuzet iz stručnog, a zašto bi to sad i bilo važno, zar nisu svi ljudi jednaki i jednako stručni na svoj način) - neobnovljive (možda nije korišćena upravo ta riječ - neobnovljive, ali čak i ako nije, mnogo bolje opisuje realizam nauke i naučnog otkrića, nego ako bismo rekli da se pomenute male ćelije ne -regenerišu- ili ne -proizvode- ili ili). U istom časopisu pročitao sam i odmah prepisao u svesku koju često nosim sa sobom, ukoliko su mi ruke slobodne i odjeća posjeduje džepove, da se mozak ljudski, tj. čovjekov, nekako formira cjelokupan i nepopravljiv, još dok je čovjek, tj. ljudsko biće, tek fetus u utrobi materinoj.
- Ovo je otkriće!
- Inkredibile!
- Ankrojabl!
pomislih vrlo glasno u sebi, uzviknuh u sebi (nisam viknuo na samog sebe, ne pričam sam sa sobom i u to sam siguran, ljudi svašta izmišljaju, nisam, ne, nisam osoba koja viče na druge ljude, prepoznat sam od strane svih, ili skoro svih, meni poznatih ljudi, kao karakter, "karakter", što znači čvrst i stabilan u uvjerenjima, neko čije se mišljenje i riječ prihvata i dočekuje sa nadom, zadovoljstvom, srećom...pa bogami, i sa strahom, ako je to neophodno radi neke "veće" stvari ili sitnice, svakodnevne gluposti, ništa drugo ... hvatan sam nekoliko puta, nebitno), .. Eto kako čovjeku, a što je čovjek do slabo živinče, kaže narod...i kako narod kojemu sude, kojeg proglašavaju glupim i neobrazovanim (a ko? a zašto? ankete i ispitivanja vršena u sjenci i mraku... prođe malo vremena, eto novo istraživanje o gluposti našeg naroda...zamislim se ja tako jer često volim da razmišljam, ljubitelj sam misaonog rada), kako dakle narod, pa i neka je većinom neobrazovan i priglup, ali baš onda - jedan među njima još se više ističe pameću, i tako su i nastale narodne mudrosti, a i sam vidim oko sebe ljude nedostojne mojeg pogleda, moje misli, i sam sam donekle dokaz te, dokazane, narodne mudrosti (dokaz dokazane, na odjeljenju sam posebno čuven po svom istančanom govoru, stilskim igrarijama, kako kaže doktor S., doktor lingvistike naravno), ali opet, ljudi svašta pričaju, lažu... ...eto kako čovjeku većeg umnog kapaciteta misli odlutaju, ali sjećam se ja...o fetusu sam počeo i mozgu u njemu zanavjek formiranom... Tako se dijete, buduće dijete, tj. fetus, stvori poznatim putem, u njemu se neke male ćelije umiješaju jedna s drugom u ono što zovemo mozak i trt, nema dalje, što se tad stvorilo, to je to... učiš, čitaš, sviraš violinu (ili, ne daj bože, violončelo), savladavaš strane jezike, matematičke i logičke probleme, pamtiš njemačke filozofe i nazive kao - transcendentalna estetika ili - pluralitet empirijskog svijeta (o čemu bih, posebno o pluralitetu, mogao da držim predavanje, i jednom mi je zamalo uspjelo da nije bilo ljudi i njihovih laži...), razmišljaš o književnim pokretima, pravcima i grupama... romantizam, šanson de rolan, orlando furiozo, zdanovščina, hegemonija proleterske književnosti, RAPP....
If there's two things that I hate-
It's havin' to cook, and tryin' to date...
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks