Isto sam pomislio. No dobro, valjda će sa ovim riješiti neke tekuće probleme sa radom aplikacije, bilo bi lijepo.
Obavjestenje od NLB, ne pise od kad, pretpiostavljam od ponoci ali se valjda napise.
Poštovani,
Najavljujemo da e-banking i m-banking servisi 13. 4. 2025. do 11h neće biti dostupni zbog radova na sistemu.
Zahvaljujemo se na razumijevanju.
Vaša NLB Banka
Do 11h a otkad to nema veze![]()
Isto sam pomislio. No dobro, valjda će sa ovim riješiti neke tekuće probleme sa radom aplikacije, bilo bi lijepo.
I respect your wrong opinion.
Lukaj
Omogucava li neka banka kredit uz ugovor na odredjeno?
Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока
Probaj Adiko.
Poznanik je digao ranije 10k ali je bio radnik Telekoma (preko agencije za zapošljavanje)
Hipotekarna npr je precrna, znaju traziti dva ziranta za 15-20k
U erste isto se može podići bez žiranta….
Mada valjala bi ti neka “veza”![]()
I Centralna Banka Crne gore je poslovala dobro.
Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) usvojio je danas Finansijske izvještaje za 2024. godinu, prema kojima je ova institucija ostvarila neto dobit od 12,2 miliona eura. Odlukom Savjeta, 4,9 miliona eura biće prenijeto u državni budžet, dok će preostali iznos biti usmjeren u opšte i specijalne rezerve Centralne banke.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Sigurno je već bilo riječi o ovome - da li je moguće da ako imamo osobu A u CKB, i osobu B u NLB, ne znam koji paketi, da se osobi A skida novac u formi neke provizije svaki put kad joj legne plata dok osobi B ne? U čemu je razlika, šta treba provjeriti?
Lukaj
Mozda nekome glupo pitanje
Moze li se na bankomat lovcen banke usut para na karticu?
* Profesionalni detailing vozila *Instagram : Tico Detailing
Radi li ko u CKB, NLB da mi provjeri oko kredita koliko šta kako?
Znam da mogu da odem do banke nego mi lakše ovako.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
I mene zanima, no sam planirao u pon svejedno, no cisto informativno
Tu es mon héro!
Za sad samo pravna lica. Nije još omogućeno za fizička lica.
I na zaradu ide ako nemaju sporazum.
Ima i Lovćen za sad samo za pravna, od nedavno Erste (samo novčanice kao i NLB), od Nove godine ima i Addiko novčanice i kovanice veće od 10 centi čini mi se).
Bukvalno za pazare dušu dalo. Bez čekanja u red i što je najbitnije 24/7.
Zasto koristite banke koje vam uzimaju proviziju za prijem novca?
HB to ne naplacuje. I nize su im tarife za platni promet. Mada tu CBCG dere
https://www.hipotekarnabanka.com/faj...025-godine/197
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Keš kredit?
Hb je imala akciju do prije par dana 5,5%
Ne znam koja im je sad..
Nlb kad pitah za kuma, pomenu tipa 8-9% sto je dosta…
Ckb moguce da ima neku akciju tj tu do 6%
Neko traži žiranta, neko ne… zavisi od iznosa…
Kum je na kraju u erste podigao 20 hiljada na 5% (uz manju vezu) bez žiranta i hipoteke.
I dalje je akcija u HB. Produžili su.
Znači da se pogleda i u Erste.
Zahvaljujem.
CBCG: Nekoliko banaka, koje čine 53,4 odsto tržišta, predalo aplikaciju za pristupanje SEPA platnim šemama
CBCG: Nekoliko banaka, koje čine 53,4 odsto tržišta, predalo aplikaciju za pristupanje SEPA platnim šemama
Na sastanku guvernerke CBCG, Irene Radović i tima CBCG sa predsjednicima uprava banaka i njihovih timova na temu modernizacije nacionalne platne infrastrukture i ključnih aktivnosti koje prate tu tranziciju, saopšteno je da su preostale banke u završnoj fazi priprema aplikacija i planiraju da ih predaju EPC-u najkasnije do 15. maja
Uz Centralnu banku (CBCG), koja je 14. aprila predala aplikaciju Evropskom savjetu za plaćanja (EPC) za pristupanje SEPA platnim šemama, to je učinilo i nekoliko sistemskih banaka u Crnoj Gori, koje čine 53,4 odsto tržišta.
Na današnjem sastanku guvernerke CBCG, Irene Radović i tima CBCG sa predsjednicima uprava banaka i njihovih timova na temu modernizacije nacionalne platne infrastrukture i ključnih aktivnosti koje prate tu tranziciju, saopšteno je da su preostale banke u završnoj fazi priprema aplikacija i planiraju da ih predaju EPC-u najkasnije do 15. maja.
„Time će sve banke koje posluju u Crnoj Gori ući u proceduru operativnog pristupanja SEPA sistemu, čime se otvara put ka bržim, višestruko jeftinijim i sigurnijim međunarodnim plaćanjima iz Crne Gore u inostranstvo i obratno, počev od 6. oktobra, shodno kalendaru koji je utvrdio EPC“, navodi se u saopštenju.
Ostvareni napredak na planu SEPA integracije potvrđuje posvećenost crnogorskog bankarskog sektora reformama koje donose konkretne koristi za građane i privredu. Posebno je istaknuta uloga CBCG u obezbjeđivanju tehničke i stručne podrške bankama u svim fazama ovog procesa.
„Upravo ovakav partnerski odnos i zajednička vizija modernizacije platne infrastrukture ključni su za uspjeh transformacije koju sprovodimo i stvaranje uslova da crnogorski građani i privrednici imaju iste povoljnosti kao korisnici u EU“, poručila je Radović.
Ona je navela da će banke koje blagovremeno implementiraju transparentan i troškovno efikasan SEPA model dodatno ojačati svoju tržišnu poziciju, dok će one koje zadrže zastarjele modele biti izložene riziku smanjene konkurentnosti i gubitku klijenata.
Tokom sastanka, razmatrani su i naredni koraci u pravcu pune migracije banaka na ISO 20022 standard, čija primjena omogućava precizniju i automatizovaniju obradu transakcija. Razgovarano je i o predstojećem TIPS Clone projektu koji će omogućiti instant plaćanja 24/7/365, u skladu sa evropskim standardima, a koji CBCG sprovodi pod okriljem Evropske centralne banke i u saradnji sa Centralnom bankom Italije.
Na sastanku je ocijenjeno da sve ove aktivnosti doprinose transformaciji nacionalne platne infrastrukture u savremen, digitalno orjentisan sistem koji omogućava efikasnije, sigurnije i pristupačnije finansijske usluge za građane i privredu.
Na sastanku su prezentovani rezultati analize CBCG o ekonomskim efektima SEPA integracije i implementacije TIPS Clone sistema, koji pokazuju da integracija u SEPA predstavlja jednu od najvažnijih strukturnih reformi u Crnoj Gori, donoseći godišnju ekonomsku korist procijenjenu na 37,9 miliona eura ili 0,54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
„Pored direktnih ušteda na bankarskim naknadama, smanjenih troškova poslovanja i formalizacije doznaka (26,9 miliona eura već u prvoj godini SEPA primjene), SEPA omogućava i ubrzanje finansijske inkluzije i digitalizacije, posebno u sektoru turizma i usluga. Dodatni makroekonomski efekti u vidu povećanja stranih investicija, veće konkurentnosti izvoza i unaprijeđenih kanala elektronskog plaćanja potvrđuju njen transformacioni potencijal“, navodi se u saopštenju.
Prema navedenoj analizi, SEPA i implementacija TIPS Clone sistema zajedno će predstavljati jednu od ključnih ekonomskih prekretnica naše države, generišući potencijalni godišnji dodati prihod do 160 miliona eura ili 2,3 odsto BDP-a, kroz direktne uštede na transakcionim troškovima i efikasnosti sistema, povećanje finansijske inkluzije i digitalnog pristupa, rast izvozne efikasnosti i stranih direktnih investicija, digitalizaciju turizma i usluga, brže B2B i B2G isplate, smanjenje troškova doznaka, te jačanje povjerenja investitora kroz integraciju u EU platnu infrastrukturu.
„Kroz započetu transformaciju platnog sistema Crne Gore stvaramo uslove za održiv i konkurentan bankarski sektor, spreman da odgovori na potrebe savremenih korisnika i evropskih integracija“, poručeno je sa današnjeg sastanka.
Jes, u pravu si, gledao sam neki stari cjenovnik. Sad vidjeh na sajtu njihovom Opšta pravila poslovanja sa građanima (Pregled naknada za usluge fizickih i pravnih lica i korespodentskog bankarstva u primjeni od 29.06.2024. godine - link ka pdf fajlu https://api.nlb.me/files/1715781983-...29-06-2024.pdf )
![]()
Lukaj
CKB HIPOTEKARNI KES KREDIT
Reprezentativni primjer: Za iznos kredita od 60.000 eura sa rokom otplate 240 mjeseci, nominalna kamatna stopa (NKS) iznosi 6,15%, dok efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi 6,45%.
U obračun ukupnog duga i EKS-a su uključeni troškovi kamate za cijeli period u iznosu od 44.435,6 eura, troškovi naknade za odobravanje kredita (0 eura), procjene nepokretnosti (80 eura), polisa osiguranja nekretnine (197,72 eura), trošak ovjere založne izjave (254,10 eura), upis hipoteke (20 eura), naknada za izdavanje lista nepokretnosti (5 eura), trošak jedne mjenice (2 eura) i trošak upita u regulatorni biro (3 eura).
Troškovi procjene nepokretnosti i polise osiguranja nekretnine izračunati su na konkretnom primjeru nepokretnosti koja se zalaže kao obezbjeđenje, veličine 87m˛. Ukupni iznos koji klijent treba da plati je 104.997,44 eura, dok mjesečna rata iznosi 435,15 eura.
Reprezentativni primjer je iskazan na primjeru obračuna od 1. 3. 2025. godine
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks