Page 313 of 314 FirstFirst ... 213263303309310311312313314 LastLast
Results 7,801 to 7,825 of 7826

Thread: Banke u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    5,458
    Thanks Thanks Received 
    2,626
    Thanked in
    1,424 Posts

Quote Originally Posted by Sale View Post
    A najbolje da ces da saljes sa jednog svog racuna na drugi preko paysend. Vidi kroz mBank da to prebacis.

Da li vidis tu karticu / njen racun na mBank?

Da li se vidi za koji racun je povezana?
    Nemam mbank,sad cu instalirat pa ti javljam.
    A lijepo sam rekao na startu da je glupo moje pitanje bilo no eto...a Apolo je preporuchio taj Paysend.
    ...

Thanks Thanks Given 
    5,458
    Thanks Thanks Received 
    2,626
    Thanked in
    1,424 Posts

Quote Originally Posted by AL no1 View Post
    Nemam mbank,sad cu instalirat pa ti javljam.
    A lijepo sam rekao na startu da je glupo moje pitanje bilo no eto...a Apolo je preporuchio taj Paysend.
    Ne da mi da se ulogujem,tj. reg.
    Nemam pojma gdje je poruka ili mail sa kodom...

Nlb Pay je skroz ok,tako i placam rachune,ali ovo shto si sad predlozio i instalirah Nlb Klik,ne da mi da se reg,trazi podtake korisnichko ime i lozinku koju ja nemam...?
    Last edited by AL no1; 31-08-24 at 22:11.
    ...

Thanks Thanks Given 
    5,458
    Thanks Thanks Received 
    2,626
    Thanked in
    1,424 Posts

Ne da mi da se ulogujem,tj. reg.
    Nemam pojma gdje je poruka ili mail sa kodom...

Nlb Pay je skroz ok,tako i placam rachune,ali ovo shto si sad predlozio i instalirah Nlb Klik,ne da mi da se reg,trazi podtake korisnichko ime i lozinku koju ja nemam...?
    Nakon potpisivanja ugovora za uslugu elektronskog bankarstva dobićete pristupne parametre za aktivaciju uslugena računaru. Na Vaš prijavljeni mejl u bazi šaljemo Vam Korisničko ime (User ID), a SMS- om na broj telefona kojiste prijavili kao kontakt telefon drugi parametar, Aktivacioni kod od 6 karaktera (Activation code) .
    Na internet stranici NLB Banke www.nlb.me ćete pronaći ikonicu NLB Klik, a zatim birate opciju “Pristupite” .Aktivaciju naloga radite samo prvi put, a prilikom svakog sljedećeg prijavljivanja koristićete opciju “Ulogujte se”.

Kolko se placa ovaj Klik mjesechno...?
    ...

Thanks Thanks Given 
    10
    Thanks Thanks Received 
    154
    Thanked in
    95 Posts

Nakon potpisivanja ugovora za uslugu elektronskog bankarstva dobićete pristupne parametre za aktivaciju uslugena računaru. Na Vaš prijavljeni mejl u bazi šaljemo Vam Korisničko ime (User ID), a SMS- om na broj telefona kojiste prijavili kao kontakt telefon drugi parametar, Aktivacioni kod od 6 karaktera (Activation code) .
    Na internet stranici NLB Banke www.nlb.me ćete pronaći ikonicu NLB Klik, a zatim birate opciju “Pristupite” .Aktivaciju naloga radite samo prvi put, a prilikom svakog sljedećeg prijavljivanja koristićete opciju “Ulogujte se”.

Kolko se placa ovaj Klik mjesechno...?
    Ako imas samo San karticu , besplatan je. I samo stanje na računu mozes da vidis .

Sent from my 22081212UG using Tapatalk
    Always,forever and beyond ...

Thanks Thanks Given 
    5,458
    Thanks Thanks Received 
    2,626
    Thanked in
    1,424 Posts

Quote Originally Posted by zeks View Post
    Ako imas samo San karticu , besplatan je. I samo stanje na računu mozes da vidis .

Sent from my 22081212UG using Tapatalk
    A napisah da imam Mastercard i da bih sa nje da prebacim neshto na Visa san,prepaid...
    ...

Thanks Thanks Given 
    42
    Thanks Thanks Received 
    766
    Thanked in
    501 Posts

Otvorih devizni u HB (Kotor) radnica je bila ljubazna i prezgodna eto nisam vise ljut na hipotekarnu.

Ono sto me zanima je: na mhbklik na polju medjunarodni vidim jedan devizni racun ali dvije valute pa mi nije jasno da li je moguce na jednom racunu imati recimo 10 eura i 10 dolara?

Koliko mi se cini, u ckb je bila samo jedna valuta a sve ostale bi se prebacale u eure pa bih imao samo jedno stanje racuna.

Nisam znao da je moguce imati ,dupli' devizni.

Thanks Thanks Given 
    2,969
    Thanks Thanks Received 
    4,243
    Thanked in
    2,039 Posts

U praksi to zovemo multivalutni devizni račun. Jedan račun za nekoliko valuta.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    2,969
    Thanks Thanks Received 
    4,243
    Thanked in
    2,039 Posts

Đeljošaj proslijedio Vladi Zakon o potrošačkim kreditima: Prednosti-ukidanje naknada, ograničavanje kamatnih stopa... - CdM

Lijepe vijesti za građane Crne Gore.

Proslijedio sam Vladi Crne Gore, Zakon o potrošačkim kreditima, koji će biti usvojen ove nedjelje i poslat u skupštinsku proceduru, kazao je Nik Đeljošaj, Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja

“Donošenje novog Zakona o potrošačkim kreditima u Crnoj Gori donosi značajne koristi za potrošače u kontekstu sve većeg razvoja finansijskog tržišta i ponude novih kreditnih instrumenata, u skladu sa pravnim standardima EU. Naime, ovim zakonom se prenosi Direktiva 2014/17 o stambenim kreditima koja u mnogim segmentima pruža veći obim zaštite, pa je predlagač odlučio, u mjeri u kojoj je to bilo moguće, da primijeni rješenja predviđena ovom direktivom na sve ugovore o potrošačkim kreditima, a ne samo na ugovore o stambenim potrošačkim kreditima, čime će se potrošačima u Crnoj Gori pružiti osjetno veći stepen zaštite nego što je to bio slučaj do sada”, navodi Đeljošaj u izjavi dostavljenoj medijima.

Naveo je ključne prednosti za potrošače.

“Ukidanje naknada: Ukinute su naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita, što će direktno poboljšati finansijski položaj potrošača. Uklanjanje ovih troškova predstavlja važan korak ka unapređenju životnog standarda potrošača, jer smanjuje nepotrebne finansijske terete koji su do sada bili povezani sa zaduživanjem i koji su se pokazali nepoštenim prema potrošačima”, kazao je Đeljošaj.

Istakao je da će se zakonom ograničiti kamatne stope.

“Jedna od najvažnijih koristi za potrošače proističe iz uvođenja maksimalne dozvoljene efektivne kamatne stope na potrošačke kredite, na inicijativu Centralne banke. Ova mjera osmišljena je da zaštiti potrošače od ekstremno visokih kamatnih stopa, koje mogu značajno ugroziti njihov finansijski položaj. Preciznije, od dana stupanja na snagu ovog zakona, kreditori neće imati pravo da sa potrošačima ugovaraju kamatne stope koje prelaze određeni prag koji je zasnovan na tržišnim principima tj. kamatne stope ne mogu biti veće od prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na stanje svih potrošačkih kredita upisanih u Kreditni registar Centralne banke do kraja određenog kvartala, uvećane za 100 odsto”, objasnio je Đeljošaj.

Zakon, dodaje, takođe uvodi značajna poboljšanja u dijelu procjene kreditne sposobnosti potrošača.

“Kreditori su sada obavezni da uspostave procedure za rano prepoznavanje potrošača koji bi mogli imati poteškoće u plaćanju, te da uspostave kontakte sa njima kako bi se pronašla najbolja rješenja za nastavak otplate kredita. To podrazumijeva kontinuirano praćenje kreditne sposobnosti potrošača tokom cijelog trajanja ugovornog odnosa, kao i obavezu da kreditor, na osnovu ažuriranih informacija, ponovo procijeni kreditnu sposobnost potrošača prije svakog značajnijeg povećanja ukupnog iznosa kredita”, ističe Đeljošaj.

Dalje navodi da prije pokretanja izvršnog postupka, kreditori moraju pokušati da postignu dogovor s potrošačima o naplati obaveza.

“To uključuje obavezu da kreditor predloži mjere za olakšanje otplate ugovora u takvim okolnostima. Ova odredba je ključna za zaštitu potrošača koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama, jer im pruža priliku da reorganizuju svoje obaveze prije nego što dođe do prinudne naplate. Vrste mjera biće precizirane podzakonskim aktom Centralne banke”, kazao je Đeljošaj..

Novi zakon, dodaje on, propisuje strože zahtjeve za informisanje potrošača, posebno kada je riječ o stambenim kreditima, pa su kreditori dužni da potrošačima predoče sve relevantne informacije na jasan i razumljiv način, omogućavajući im da donesu odluke zasnovane na potpunoj informisanosti.

“Takođe, obaveza informisanja se proširuje i na kreditne posrednike, čime se dodatno osigurava da potrošači budu adekvatno obaviješteni o svim aspektima kredita koji uzimaju. Regulacija kreditnih posrednika: Polazeći od sve učestalije ponude kredita putem kreditnih posrednika, zakon detaljno reguliše uslove za rad kreditnih posrednika i odgovornosti kreditora za njihov rad, osiguravajući da oni djeluju u najboljem interesu potrošača”, kazao je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, donošenjem ovog zakona, potrošači u Crnoj Gori dobijaju znatno veću zaštitu nego što je to bio slučaj do sada, a pravni okvir za ovu oblast je usklađen sa standardima EU, čime se potrošačima osiguravaju pravedniji uslovi i veća sigurnost prilikom uzimanja kredita.

Thanks Thanks Given 
    918
    Thanks Thanks Received 
    496
    Thanked in
    397 Posts

“Neto profit crnogorskih banaka u junu 2024. iznosio je 87,2 miliona eura, što je 31,4 odsto više u odnosu na jun 2023”

Thanks Thanks Given 
    309
    Thanks Thanks Received 
    1,067
    Thanked in
    559 Posts

Koju bi banku preporucili za pravno lice? Gledah tarife al nikako da se odlucim jer u sustini jedna banka nudi jednu stavku jeftinije a drugu skuplje od druge. Trenutno sam u Hipotekarnoj i generalno sam zadovoljan osim kreditima jer je maltene nemoguce dobit, ima li koja druga banka da povoljnije gleda ka mikro preduzecima?

Thanks Thanks Given 
    3,510
    Thanks Thanks Received 
    3,337
    Thanked in
    1,868 Posts

Pa.trebalo bi na osnovu prometa da ti svaka banka kredit, cak ne moras ni da si njen član korisnik .
    8% ckb kamata
    A preporuka vidji prvo da ne znas koga u banku svi žulee...
    Sent from my SM-A546B using Tapatalk
    Last edited by NetworkMaster; 03-09-24 at 05:17.

Thanks Thanks Given 
    309
    Thanks Thanks Received 
    1,067
    Thanked in
    559 Posts

Tako sam i ja mislio pravo da ti recem ali sipak

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Je li ko uspio da se loguje na nlb klik na racunaru ...pisao ...salbe vajde...nlb klik na telefonu fonkcionise ok?

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,018
    Thanks Thanks Received 
    615
    Thanked in
    312 Posts

Na telefonu ne radi nova aplikacija od juce. Ni meni ni ostalima kod kuce.

Sent from my S22+ using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    277
    Thanks Thanks Received 
    898
    Thanked in
    601 Posts

Quote Originally Posted by maks View Post
    Je li ko uspio da se loguje na nlb klik na racunaru ...pisao ...salbe vajde...nlb klik na telefonu fonkcionise ok?

Kod mene je danas radilo sve ok (desktop). NLB klik na telefonu ne koristim.

Mali milion bugova ali sam se ulogovao i uspio pogledati neke sitnice koje su mi trebale.

Thanks Thanks Given 
    2,969
    Thanks Thanks Received 
    4,243
    Thanked in
    2,039 Posts

Quote Originally Posted by maks View Post

Nisam uspio da promijenim šifur. Logujem se preko QR koda jer mi je broj za slanje SMS koda bio blokiran. A nije ni na email stizao.
    Zvala me cura iz podrške, resetovala blokadu na broj telefona i dalje ništa.

Promjena username ne radi i nemojte je koristit iako su je napravili.

Koristim NLBKlik basic, i s obzirom kako radi trenutno, taman vrijedi tih 0 eura.
    Vjerujem da je dosta ljudi testiralo u banci kod njih, ali ovo je bas poluproizvod što je pušteno u produkciju.
    Last edited by hercules; 05-09-24 at 07:27.

Thanks Thanks Given 
    277
    Thanks Thanks Received 
    898
    Thanked in
    601 Posts

Izgleda da sam ja ugrabio momenat kada je barem promjena sifre radila, odradih to prvi dan nakon izbacivanja nove verzije...

Nije ovo ni polu-proizvod, nula je... Iskreno sumnjam da su uopste testirali jer toliko sitnica ne funkcionise ili radi polovicno da je to smijesno...

Thanks Thanks Given 
    3,510
    Thanks Thanks Received 
    3,337
    Thanked in
    1,868 Posts

Ukidaju se naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita.

Najviša efektivna kamatna stopa na potrošačke kredite ne smije biti veća od prosječne ponderisane efektivne kamatne stope svih potrošačkih kredita, uvećane za 100 odsto
    Ima li ko ovo da objasni ? Tj koliko da se ocekuje i oce li ova kamata biti za sve tj i za radnika i za direktora ?

Thanks Thanks Given 
    2,969
    Thanks Thanks Received 
    4,243
    Thanked in
    2,039 Posts

https://www.cbcg.me/me/statistika/st.../kamatne-stope
    Ovdje imas pregled.
    Trenutno na kraj jula na nivou sistema prosjecna je bila 6.6%.

Dakle maksimalna kamata za novi kredit moze biti do 100% visa od te odnosno 13.2%.

Bankama nije neki problem. Mikrofinansijskim institucijama ce biti.

Brzo ce biti usvojeno u parlamentu i cim se objavi u slizbeni list to ce se primjenjivati.

20. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,510
    Thanks Thanks Received 
    3,337
    Thanked in
    1,868 Posts

Pfff ja sam mislio nesto su uradili konkretno za civile kad ono izio vuk magarca samo marketing....

22. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    859
    Thanks Thanks Received 
    1,419
    Thanked in
    784 Posts

Mene vise iznenadjuje da si ti iznenadjen

24. The Following User Says Thank You to GaD For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    918
    Thanks Thanks Received 
    496
    Thanked in
    397 Posts

Kao da ga je Nik Đeljosaj pisao.

Thanks Thanks Given 
    1,841
    Thanks Thanks Received 
    1,915
    Thanked in
    1,159 Posts

0.40 uzimaju za provjeru stanja na ckb bankomat. Kakva je situacija sa drugim bankama?

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    933
    Thanked in
    500 Posts

Zna li ko sta vise o ovom zakonu koji se sprema od strane CBCG? Valjda ce da ukinu obradu kredita i da ogranice procente kamata potrosackih kredita?

Sent from my SM-F956B using Tapatalk
    doslo vrjeme da se promijeni potpis :)

Thanks Thanks Given 
    4,740
    Thanks Thanks Received 
    3,485
    Thanked in
    1,783 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    https://www.cbcg.me/me/statistika/st.../kamatne-stope
    Ovdje imas pregled.
    Trenutno na kraj jula na nivou sistema prosjecna je bila 6.6%.

Dakle maksimalna kamata za novi kredit moze biti do 100% visa od te odnosno 13.2%.

Bankama nije neki problem. Mikrofinansijskim institucijama ce biti.

Brzo ce biti usvojeno u parlamentu i cim se objavi u slizbeni list to ce se primjenjivati.
    Banke ograničenje ne žulja, uklapaju kredite ispod te cijene.
    Mikrokreditne koje su počele da niču kao pečurke posle kiše biće ugrožene ograničenjem kamate.
    Ali nekako će se i one izvući. Moraće malo da porade na selekciji klijenata, smanje portfolio i to je to.
    Ko je realno najveći gubitnik?
    Klijenti mikrokreditnih kojima su davali sa kamatom 20%+. To su oni koji su osigurani na minimalac, pa primaju na ruke, oni koji imaju neke male biznise na crno od kojih žive, oni koji drže tezge. Ukratko, sirotinja.
    Njima ni mikrokreditna neće moći da daje kao do sada jer su prerizični i mogu jedino nivo kamate od 20% da dobiju.
    I? Idu na ulicu kod kamataša na 100% godišnje. Super ih je država sačuvala.

Ajde da i na ovu temu napišem. Kad se ograniči cijena, a kamata je cijena novca, imate nestašice, u ovom slučaju kredita za najrizičnije klijente. I tako koju hiljadu godina unazad.

Rađeno je ovo i ranije sa istim rezultatom. Samo je stasala nova generacija debila sa todlerskim pamćenjem, pa da probaju. Njih, svakako, ništa ne košta.

Dakle, napravi se zakon da se sačuvaju najugroženiji, a u njih se tim zakonom ukenjaš. Bravo!
    Najvažnije je da su DPS i DF ispod 50% i da ta dva kancera nisu u vlast.

29. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Page 313 of 314 FirstFirst ... 213263303309310311312313314 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)