https://www.cbcg.me/me/kljucne-funkc...e-za-prekrsaje
Evo sa sajta CBCG izrecene kazne. ili se te milionske kazne kriju ili su sporovi jos u toku ili sajt nije updejtovan.
Meni se svidja kako se prica okrenula na isteklu licnu kartu iako ljude zovu a da nikakvih promjena sa licnim dokumentom nije bilo nego te pitaju neku glupost poput toga jesi li se u medjuvremenu zenio i koliko ljudi zivi u tvom domacinstvu.
Svidja mi se i kako se kulira vecina pitanja kao recimo neka koja postavih i u prethodnom post-u ili da mi konkretno kazete da li vam je normalno da se na svako od tih "jako bitnih" (cus mene glupih) pitanja odgovor dobija i prihvata iskljucivo licno? Kako to da je za banku siguran nacin komunikacije posrani Viber gdje ti salju informacije o transakciji... siguran im je SMS na koji ti salju informaciju o svakom prilivu kao i novo stanje na racunu... siguran im je mejl na koji ti salju kompletan izvod sa svim transakcijama, stanjem na racunu i svim ostalim... ali nijedno od pomenutih vidova komunikacije nije dovoljno bezbjedan da se odgovori na bilo koje od ovih "sustinskih" pitanja... Kako, mili moji? KAKO!??
--------------------------
Do Not Disturb.
https://www.cbcg.me/me/kljucne-funkc...e-za-prekrsaje
Evo sa sajta CBCG izrecene kazne. ili se te milionske kazne kriju ili su sporovi jos u toku ili sajt nije updejtovan.
Najopasnije oružje su ljudi malog kalibra.
Jednoj kreditnoj instituciji??? Ime CBCG ime...? D
izrečena novčana kazna jednoj kreditnoj instituciji u iznosu od 30.000 e
Kako vrana svoje vrane cuva..
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
HR licna karta. Iako debelo najveci dio zivota zivim u CG (od 98.) i dan, danas se vodim kao stranac sa privremenim boravkom. Nebitno sto sam ovdje zavrsio osnovnu, srednju (djelomicno), fax, ozhenio se (CRNOGORKOM da veca ne moze biti... ), imam nekretninu na svoje ime te mi je i sin rodjen u CG... Definitivno prica za neku drugu temu jos jedne nebuloze u nizu nebuloza u CG (uostalom kao i u svim ex YU drzavama).
Ja navedoh u vise postova da ova sesija "preispitivanja" definitivno nije vezana samo za istek licnih dokumenata. Jutros sam opet bio u vise navrata uvjeren u to a po vrh svega tako su mi i rekli u banci, te i u mom slucaju dokument nije isticao u sledecih mjesec dana.
Dal' im je mozda sada (ili vec neko vrijeme) zakonom diktirano da imaju i odgovore na ta glupa pitanja koja si naveo... Nemam pojma ali sam upravo na ta pitanja i ja licno morao da odgovorim ovaj put.
Danas zena ispred mene u postu treba da uplati 5eur poreskoj, pita je salterusa za porijeklo novca (za tih 5eur), da popunjava PEP obrazac i da joj skenira pasos. Koliko shvatih iz price, zena odje zivi i radi na privremeni boravak. Cak e i salterusa nervira sto joj "sistem" to sve trazi za 5eur.
Tehnicki SMS uopste nije siguran, jer nema nikakvu enkripciju vezanu za komunikaciju sa end korisnikom. Mozda si primijetio da kada se ulogujes na Fejsbuk ili Insta, pa ako imas ukljuceno u podesavanja 2FA (SMS verification) moze se desiti da ti stigne kod na razlicite kanale (zavisi kako su podesili) Viber/WhatsApp/Telegram i sl. Mozda npr. trenutno nemas na telefonu Viber, ali imas WA, pa kada kliknes na "resend the code" ti stigne kaj kod na WA. Sve vise kompanije pocinju da izbjegavaju SMS jer prvo zele da ustede, a i drugo tehnicki ne moraju da brine da li je poruka poslata na neke od kanala ili ne (jer mogu tacno da imaju u uvid da li je poruka isporucena npr. na Viber) dok kod SMS-a to i nije slucaj. Postoje jos dosta faktora vezana za obican SMS. Proci ce jos jedno 5-10 godina dok skroz ne maknu SMS i prebace se svi na RCS. Neke drzave idu ka tome da skroz ugase 2G/3G mrezu, i guraju taj 5G, a 5G tehnologija rjesava jedan od ovih problema sa enkripcijom kod SMS-a.
A da platite preko mBank? XXI je vijek…
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Nisam ni sumnjao da ce se naci neko zato i u nekom od prethodnih postova napisah sledece >>>
A za ovo...
SMS je definitivno najnesigurniji vid 2FA. I u potpunosti podrzavam da se udaljavamo sto dalje od tog sranja. Ono sto je zadivljujuce, evo opet NLB kao primjer... Uveli su autektinakciju preko tokena (aplikacije) za net transakcije, a onda su ostavili autentikaciju za e-banking (web verzija) preko SMS-a... Veoma pametno, zar ne?
Da, ali evo neko jednostavno nema racun u nasim bankama. Ajde cak i to razumem sto treba da uzmu podatke (sken pasosa, da popuni stranka PEP obrazac i da da izjavu o porijeklu novca), ali zasto svaki put to treba da se radi? Zasto nemaju sistem dje jednom unesu sve te podatke, i kada ista stranka podje opet u neku drugu poslovnicu poste, samo ukucaju njene podatke i vide da je vec odradjen "KYC"? Tako ista ta stranka sad trenutno ima skeniran i odstampan pasos u npr. 12 poslovnica? To tehnicki ne bi trebalo tako da se radi.
mene interesuje jel iko pitao u NLB moze li se vratiti da u poruci sa prilivima i odlivima stoji kao nekad trenutno stanje . Ja znam da su trenutno stanje makli zbog nase "sigurnosti" ali sto znam da nisu ostavili opciju ako ja zelim ipak da budem nesiguran i da znam koliko imam na racun a da ne moram da koristim ebanking
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Ovo tehnicko pojasnjenje treba javit' bankama, CBCG i ostalima (do onih masona i ljudi gustera) posto ocigledno nisu dobili "memo".
Ne samo to nego im je Viber nesiguran pa su prestali da dostavljaju stanje na racunu nakon transakcije ali zato SMS-om salju informaciju o svakom prilivu, ukljucujuci i sa kojeg racuna dolazi kao i cifru koja je poslata, ukljucujuci i trenutno stanje na racunu. Laici bi rekli da pojma nemaju sto rade i da bi trebali da prepuste odluke majmunima, manje bi glupljih odluka donosili.
Naravno da je pitano i trazeno. Ne moze jer... revizor.. CBCG.. i ostali do ljudi gustera tako traze.
Do Not Disturb.
To je neki “mozak” iz NLB smislio da se ne vidi stanje nakon potrosnje. Mozda da bi ljude navukli na mBank.
Jer da je regulator (cbcg) onda bi vazilo i za ostale banke. Meni stize iz HB. Naravno imam i mBank
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Do Not Disturb.
Hahaha a stvarno meni ne smetaju ove dodatne aplikacije i cuda, ne sjekiram se mnogo, pa cak i ovo da ne prikazuju preostalo stanje sam mislio ao, sto god oce, kakve veze ima, al bogomi napravi se 4-5 transakcija i zamislim se koliko ostade na racun pa ulazim svaki put na Viber, a oces matrak...
Sent from my Pixel 6a using Tapatalk
Nije ažuriran odavno.
Nema zakonski precizirano koji vid komunikacije banka da koristi sa klijentom osim u nekim slučajevima kada moraš poštom.
Ostavljeno na slobodno tumačenje kako će poslat notifikaciju o trasankciji i hoće li tu uslugu naplaćivati ili ne.
Provajderi (Infobip se najviše koristi u CG) nude opcije da se ide na Viber/Whatsapp pa ako tu ne prođe poruka onda kao fallback ide SMS notifikacija. Ali to je samo kod nekih banaka, neke i dalje samo koriste SMS.
Ne moraš kao ja odgovarati, jer je ovo jedinstvena kreacija NLB-a pod plaštom sigurnosti. Isključivo njihova odluka da to tako naprave, dok je muka zvana istekla dokumenta isključivo posljedica zakona.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Nemaju kad... nedovoljno parazita tamo sjedi bez da ista radi. Valjalo bi zaposlit' jos jedno 100 uhljeba pa da isto tako ne rade nista.
Ali je zato precizirano da odgovore na debilna pitanja poput "jesi li zenjen" i "koliko clanova domacinstva" moras iskjucivo LICNO da odgovoris. Cak i kada nisi u zemlji, cak i kada si bolestan/nepokretan i ne mozes fizicki da dodjes do banke.
Povjerljive informacije se salju SMS-ovima, mejlovima i sl. dok odgovori na glupa pitanja moraju iskljucivo u samoj banci da se daju.
Sad ti meni reci koliko to ima smisla.
Kada pricamo i NLB, ona manje bitne informacije (iznos transakcija i recimo generalna obavjestenja banke) salju preko Viber-a dok bitne i povjerljive informacije (prilivi, odlivi, transferi, brojevi racuna, stanje na racunu itd.) salju SMS-om. Bezbjednost na prvom mjestu. lol
Ne moraš kao ja odgovarati, jer je ovo jedinstvena kreacija NLB-a pod plaštom sigurnosti. Isključivo njihova odluka da to tako naprave, dok je muka zvana istekla dokumenta isključivo posljedica zakona.[/QUOTE]
Mislio sam da je to jedna od "direktiva" da ne moze da se vidi stanje na racunu osim u aplikaciji. Iako NLB (kao sto rekoh) to stanje u drugim situacijama salje preko SMS-a. Tako da je ocigledno neko jako bistar dosao do odluke da se to uvede a jos bistriji ljudi odobrili tu glupost.
Do Not Disturb.
There are currently 8 users browsing this thread. (3 members and 5 guests)
Bookmarks