Page 51 of 77 FirstFirst ... 4147484950515253545561 ... LastLast
Results 1,251 to 1,275 of 1915

Thread: Autoput Bar -Boljare 1.88 milijardi

 1. #1251
  Join Date
  Sep 2010
  Location
  Bokesko Carstvo
  Posts
  11,495
  Rep Power
  44364

  Default

  Je li se poeo radit ovaj put?Najavi ga ministar i sad sto bi?

 2. #1252
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  26,349
  Rep Power
  48628

  Default

  Izjeli su zadnjeg vola, sada se čeka sezona da bude pečenje pa će otvaranje poslije

  Poslato sa ultra-moderne pisaće mašine Galaxy S4 x2
  -> Forma za naručivanje online stvari <-

  Bugi Vugi tapši Raduj se!

 3. #1253
  Join Date
  Sep 2010
  Location
  Bokesko Carstvo
  Posts
  11,495
  Rep Power
  44364

  Default

  Lange: Autoput je veliki rizik za javne finansije Crne Gore

  Uvecaj! Lange (Foto: Savo Prelević)

  Finansiranje autoputa Bar-Boljari veliki je rizik za crnogorske javne finansije, ocijenjeno je danas na sastanku Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).
  "Znamo za planove oko autoputa. Finansiranje autoputa veliki je rizik za javne finansije Crne Gore", rekao je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije (EK) za proširenje, Dirk Lange.


  Na sastanku crnogorskih i evropskih parlamentaraca ocijenjeno je da su dugotrajne i duboke političke reforme neophodne na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, a ambiciozni zadaci, kako su poručili, zahtijevaće političku opredijeljenost i hrabrost.
  Kineske kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka firme CRBC ponudile su da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona EUR. Novac bi trebalo da bude obezbijeđen kroz kreditni aranžman sa Exim bankom.
  Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara.
  Ugovor je parafiran 1. februara, a parafiran 26. februara, čime su stvoreni uslovi za aranžman sa Exim bankom.

 4. #1254
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  tivat
  Posts
  7,997
  Rep Power
  69621

  Default

  Auto-put od Beograda do Crne Gore za četiri godine


  Vučić očekuje očekuje da će za četiri godine biti završen auto-put od Beograda do Crne Gore.

  - Očekujem da autoput Beograd-Boljare (na granici Srbije i Crne Gore) bude završen za četiri godine. To bi bio nedvosmisleno veliki uspeh i ogroman rezulat. Uveren sam da ćemo kroz koncesione ugovore taj auto-put u potpunosti izgraditi - rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

  On je uveren da će kroz četiri godine građani auto-putem moći da idu u Crnu Goru na more ili do bilo kojeg mesta u Srbiji na trasi te saobraćajnice. Na deonici auto-puta ka Crnoj Gori, koji u Srbiji zovu i koridor 11, trenutno se gradi deonica od 12,5 kilometara između Uba i Lajkovca sredstvima iz budžeta Srbije, a kompanija azerbejdžanske kompanija Azvirt radi oko 40 kilometara između Ljiga i Preljine, za šta je novac obezbeđen iz azerbejdžanskog kredita od 308 miliona evra.

  Kineska kompanija Šandong hajspid grupe gradi deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga dužine 50,2 kilometra, ukupne vrednosti oko 330 miliona dolara.
  Crna Gora, gnjezdo sokolova,
  ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
  Tko zlobio – crn mu obraz bio

 5. #1255
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  4,682
  Rep Power
  56078

  Default

  Beograd - Požega svakako, južnije ... ajd' da vidimo ...

 6. #1256
  Join Date
  Nov 2009
  Location
  Podgorica
  Posts
  1,069
  Rep Power
  961

  Default

  Evo ga Maršal Vučić, sin naših naroda i narodnosti, spasitelj socijalističke domovine, naš vodič iz mraka u svjetlost, naš kralj David, naš mesija, luča balkana. ŽIVIO VUČIĆ (prolama se onaj botovski aplauz kroz skupštinu Srbije dok on skromno klima glavom i pomalo ga sramota sve te pažnje)

  A beale...
  You can kill a player, but you can't kill the game

 7. #1257
  Join Date
  Feb 2014
  Posts
  207
  Rep Power
  413

  Default

  śenźen

 8. #1258
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  4,682
  Rep Power
  56078

  Default

  Evo, kineski ambasador završava mandat pa je pomenuto kako je auto-put (čudo jedno) veliki posao koji kinezi treba da oposle.

 9. #1259
  Join Date
  Sep 2007
  Posts
  3,777
  Rep Power
  6539

  Default

  "Patriotski auto-put" zaobišao propise


  Zbog nameštenih tendera, lobiranja, preuveličavanja cena i lošeg plana, manje od 140 kilometara auto-puta od Tirane do Prištine, koštalo je neverovatnih dve milijarde evra, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže.
  Stotinak kilometara auto-puta od Prištine do Tirane koštalo je građane Kosova i Albanije oko dve milijarde evra, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Balkanska istraživačka mreža (Birn), prenosi agencija Beta.
  Kako navodi Birn, "patriotski auto-put" sa četiri trake, dug 137 kilometra, najskuplji je infrastrukturni projekat ikada pokrenut i u Albaniji i na Kosovu.
  Nakon šestomesečnog istraživanja, Birn je došao do dokumenata koji, kako tvrdi, pokazuju neopravdano veliki rast troškova i stepen zloupotreba u realizaciji projekta, zbog čega su i u Albaniji i na Kosovu pokrenute istrage o navodnoj korupciji, zloupotrebama službenog položaja i malverzacijama.
  Profit građevinskog konzorcijuma Bektel-Enka, angažovanog na izgradnji auto-puta, meri se u stotinama miliona evra, a kako navodi Birn, zaradu je ostvario delom zahvaljujući tenderu koji je skrojen po njihovoj meri, previsokim cenama i poreskim olakšicama.
  S druge strane, auto-put je izgrađen pod pretpostavkom da će Albaniji i Kosovu doneti profit od uvećanja trgovine i turizma.
  Međutim, piše Birn, na ovom putu nema redova kamiona kakvi se obično viđaju na drugim graničnim prelazima na Balkanu, a nakon njegovog otvaranja prošle godine, trgovina između Albanije i Kosova samo neznatno je porasla, a stručnjaci procenjuju da se koristi samo 10 odsto ukupnog kapaciteta puta.
  Kako navodi Birn u opširnom tekstu objavljenom na sajtu Balkan insajt tender za prvu fazu izgradnje auto-puta od Tirane do granice sa Kosovom organizovan je po ubrzanoj proceduri.
  Posao izgradnje planinskog dela auto-puta u dužini od 60 kilometra po ceni od 418 miliona evra dobili su američka građevinska firma "Bektel" i njen turski partner "Enka", a ugovor je potpisan 2006. godine.
  Tenderska procedura izazvala je niz kritika. Svetska banka je, između ostalih, tvrdila da je tender bio nezakonit i da nije omogućio pravičnu konkurenciju, ali je, kako navodi Birn, Ambasada SAD u Albaniji pomogla da se prevaziđe zabrinutost tvrdeći da će put pokrenuti privredu i Kosova i Albanije.
  Na kraju se cena koju je Tirana morala da plati povećala na 950 miliona evra.

  Auto-put kao "politički zločin"


  Konzorcijum Bektel-Enka je u aprilu 2010. godine dobio i ugovor za izgradnju kosovske deonice auto-puta, nakon lobiranja američkog ambasadora na Kosovu Kristofera Dela, tvrdi Birn dodajući da je Del kasnije postao direktor za Afriku u kompaniji "Bektel", što je pokrenulo niz pitanja o ispravnosti ugovora.  Troškovi za izgradnju auto-puta na Kosovu takođe su značajno porasli pošto vlada nije poslušala sopstvene pravne savetnike i nije utvrdila fiksnu cenu za put. Cena je porasla sa inicijalnih 400 miliona za 102 kilometra auto-puta na 838 milona evra za 77 kilometara.
  Konzorcijum Bektel-Enka dobio je iz državne kase Kosova 2011, 2012 i 2013. godine više novca nego bilo koje ministarstvo. Istovremeno, drugi infrastrukturni projekti, uključujući izgradnju škola, stavljeni su na čekanje, piše Birn.
  Kapusela, italijanski diplomata koji je bio zadužen za praćenje kosovske ekonomije nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine, rekao je Birnu da potpisivanje ugovora između Kosova i "Bektela" predstavlja "politički zločin".
  Međunarodni diplomata Piter Fejt, koga su EU i SAD postavile da nadgleda Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti 2008. godine, rekao je da su ga američka ambasada i ambasador Kristofer Del sprečili da radi svoj posao.
  Fejt je otišao sa Kosova kada je 2012. godine zatvorena Međunarodna civilna kancelarija. On je rekao da mu je tokom mandata Del vrlo jasno rekao da ne bi trebalo da gura nos u ugovor sa "Bektelom" - da se njega to ne tiče i da je to komercijalna stvar između Amerike i Kosova.
  Del je odbio da da izjavu za Birn, ali je prethodno branio tender za izgradnju auto-puta, navodeći da je bio jedan od najtransparentnijih u istoriji Kosova.
  Pravni savetnik Prištine, engleska firma Eversheds, u januaru 2010. je savetovala vladu da ne sklapa ugovor, navodeći da je ugovor napravljen u korist "Bektela" i "Enke". Ugovor je potpisan tri meseca kasnije uz određene izmene, ali su mnoge sporne odrednice zadržane.


  Konzorcijum Bektel-Enka tvrdi da se njihova ponuda pridržavala vladinih uputstava. Bektel tvrdi i da je kosovskoj vladi uštedeo stotine miliona evra pravljenjem nove rute za put i izbegavanjem skupih tunela. Isto tako tvrde da će projekat imati "ekonomske koristi koje se protežu izvan Kosova".
  Ugovor o izgradnji kosovske deonice "patriotskog auto-puta" sada istražuju tužitelji Euleksa na Kosovu. Iako nije otkriveno ko je predmet istrage, veruje se da se istraga fokusira na to da li je ugovor naneo štetu kosovskoj privredi.
  Izvori bliski istrazi kažu da Euleks pažljivo istražuje vladinu odluku da sklopi posao za izgradnju auto-puta.
  U kabinetu premijera i kosovskom ministarstvu infrastrukture odbili su da odgovore na pitanja o projektu i njegovom uticaju na ekonomiju.
  Na otvaranju puta u novembru 2013. godine, predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da je "nacionalni san sada stvarnost". Premijer Hašim Tači rekao je da će vreme putovanja biti skraćeno do tri četvrtine i da će doprineti "budućem ekonomskom i društvenom rastu".
  Bektel-Enka je u međuvremenu dobio drugi ogroman infrastrukturni projekat za izgradnju puta od Prištine do Skoplja u vrednosti od 600 miliona evra.

 10. #1260
  Join Date
  Jun 2009
  Posts
  3,536
  Rep Power
  11689

  Default

  Ako se kad bude radio ovaj crnogorski auto-put sve ce ovo biti sitno. Sto ja smatram glavnim razlogom njegove izrade, jer nasa vlada provjereno zastupa interese stranih investitora, a na stetu Crne Gore i njenih gradjana.

 11. #1261
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  montenegro
  Posts
  11,302
  Rep Power
  143914

  Default

  vlada ne zastupa interese stranih nego interese svojih ( citaj 3-4 covjeka) preduzeća. zato jer 30% posla ide ,, nama ,, tako da što bude veći bio iznos ( sa inicijalnih 900mil) to će bit i veći dio koje će podijelit 3 firme iz cg i jedno 10 ljudi. jedini je to razlog forsiranja auto puta i zbog čega će se sa izgradnjom počet. ništa drugo
  f6

 12. #1262
  Join Date
  Jun 2009
  Posts
  3,536
  Rep Power
  11689

  Default

  Quote Originally Posted by acs View Post
  vlada ne zastupa interese stranih nego interese svojih ( citaj 3-4 covjeka) preduzeća. zato jer 30% posla ide ,, nama ,, tako da što bude veći bio iznos ( sa inicijalnih 900mil) to će bit i veći dio koje će podijelit 3 firme iz cg i jedno 10 ljudi. jedini je to razlog forsiranja auto puta i zbog čega će se sa izgradnjom počet. ništa drugo

  Pa to se podrazumijeva da ne zastupaju strane interese za dzabe, oni to naplate, a stranci to sto njih podmite kasnije refundiraju od naroda.

 13. #1263
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  4,682
  Rep Power
  56078

  Default

  Ovaj auto-put Bar-Boljare, koji to bijaše koridor?

  Čisto informacije radi i ,,koridor X'' je bivši Evropski koridor. Na pitanje (novinar Auto Bilda) postavljeno ministarstvu saobraćaja Srbije zašto nema ,,koridora X'' odgovorili su da nisu članica Evropske pa samim tim nema ni ucrtanog koridora (nije ni Švedska pa je kroz njihovu zemlju ucrtan koridor). Naime, za realizaciju projekata transevropskih koridora EU planira da potroši oko 26 milijardi eura u periodu od 2014 do 2020 godine. Evo je i mapa koridora


 14. #1264
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Bar
  Posts
  947
  Rep Power
  5606

  Default

  Svedska je clanica Evropske unije.

 15. #1265
  Join Date
  Nov 2005
  Posts
  2,822
  Rep Power
  44163

  Default Autoput Bar -Boljare 1.88 milijardi

  I hrvatska je pa koridora kroz hrvatsku na slici nema. Isto tako autoput zg bg nis je mnogo cesce koristeni pravac nego onaj kroz bugarsku, koji nazivaju put duhova, da je cak i hbo europe snimio film o tome kakav je to promasaj. Prica o putevima je ekonomskog tipa i kompanije sa zapada koje voze ka turskoj gledaju najbrzi i najisplativiji pravac za transport, malo tu uloge igra evropska politika


  Sent from my iPhone using Tapatalk

 16. #1266
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  4,682
  Rep Power
  56078

  Default

  Ne, ne može tebe, mene, ili bilo koga drugog neko naćerat da se vozimo baš tim putem od tačke A do tačke B zato što je to koridor.
  Drugi momenat je u pitanju, ako određeni put pripada nekom koridoru lakše je (povoljnije) doći do sredstava za izgradnju, odnosno, održavanje/nadogradnju.

 17. #1267
  Join Date
  Sep 2007
  Posts
  27
  Rep Power
  0

 18. #1268
  Join Date
  Feb 2009
  Posts
  748
  Rep Power
  94

  Default

  Evo je pocelo da se prica da se Kinezi spremaju sa njihovom mehanizacijom i da autoput uskoro moze da pocne da se gradi. Informacije su navodno od Kineza ne od nasih ljudi

 19. #1269
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Dubrovnik, Hrvatska
  Posts
  2,482
  Rep Power
  2608

  Default

  Pet dana zaredom vozim po Crnoj Gori, a od toga dva dana neke transfere do Budve. Razumijem da je pravac Bar - Boljare nekakav politički projekt povezivanja sjevera i juga Crne Gore, ali nikako da shvatim da se prioritet dao političkoj odluci a ne zdravom razumu. Ove gužve na pravcu Debeli Brijeg - Budva, a vjerujem i dalje prema Skadru, postaju nepodnošljive. Ne znam da li je Crna Gora uopće pokušala aplicirati za novac iz EU fondova za gradnju JJ koridora (dionica D. Brijeg ili Trebinje - Skadar), ali znam da svako odlaganje gradnje ove dionice ide na štetu Crne Gore.

 20. #1270
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  montenegro
  Posts
  11,302
  Rep Power
  143914

  Default

  dragi braco, glavna vijest ovih dana u CG je kako je za vikend bilo rekordnih 140.000 turista. sve ti je jasno, kad nam se brojke za ovogodisnju sezonu svode na pakleni vikend u avgustu, i o tome bruji sva stampa, a direktor nekakve organizacije zbog toga saziva pres konferenciju. tako da nas te price oko JJ koridora, smanjenje guzve i tako to ne zanima. o tome neka brinu naredna pokoljenja, nase je samo da se naslapamo sto vise do septembra kako bi se moglo baskarit po budvi i baru citave godine, tamo do juna nedje.

  sto se tice autoputa, nismo ni tu na jade i ne bi ni bili da ne postoji jedan veliki problem koji mnoge clanove partije i prijatelja cini nervoznim. mozda nisi upucen, da je prije uspotavljanja idealne trase autoputa, vodjenja zustra bitka u vladajucoj stranci dje da taj put ide, te je za dlaku prevagnula sadasnja opcija ( nasuprto jednoj koja se zalagala da taj put ide jednim drugim koridorom ) naravno sve shodno projekcijama cijem ce selu put bit blizi. kao sto znas pola drzavnog vrha je iz mojkovca i kolasina to ti je onda sve jasno. fala bogu, mozda tamo nekad za 50godina, ce se dostavit dokumenta o visini i licima koja je data eksproprijacija kao i kad su ta lica kupila te navodne parcele, koje eto zacudo i srecom, bas se nalaze na trasi autoputa. da se vratim na ovu nervozu, mnogo cekaju, a malo se oduzi ta eksroprijacija, pa im nije milo da im za plac od 5000eura lezi jos jedno 10puta vise koje ce dobiti otkupom istog.

  takodje, valjda shvatas, da se vise novca moze ,, klepit ,, na projekat od 900miliona nego na JJ dionicu neuporedivo laksu, jeftniju i brzu a samim tim i manje prostora za mahinacije i namjestanja.

  nego, cekamo kineze a onda ces da vidis kakvi smo mi crnogorci radnici, kad krenu djeci da se otvaraju raznorazne firme koje ce, za cudo , imat najpovoljniju ponudu na tendere za razne projekte ( rasvjeta, signalizacija, postavljanje ovog onog)...
  f6

 21. #1271
  Join Date
  Sep 2014
  Posts
  842
  Rep Power
  8405

  Default

  Ne znam koliko je to realno, ali mislim da je mnogo bolje ako se vec gradi autoput graditi prema Plocama i tamo se ukljucivati na hrvatski autoput nego Bar Boljare. Turisti iz Srbije dolaze i ovako i ne znam bas da li bi autoput povecao njihov broj.
  Ridin' on the black train

 22. #1272
  Join Date
  Feb 2008
  Location
  Budva
  Posts
  4,682
  Rep Power
  56078

  Default

  Ja mogu da ponovim moj post iz 2010 god. kji je otprilike ovako glasi

  Autoput je skupa investicija, a koji je od ova dva autoputa prioritetniji?
  Autoput u maloj državi, pogotovo onakve kakva je Crna Gora nema nikakvog smisla ako taj autoput nije u nekom međunarodnom koridoru.
  Što to govori u prilog autoputu?


  Jadransko-Jonski autoput

  Dionica:
  Početak ovog autoputa je u Trstu (Italija), potom ide tridesaetak kilometara kroz Sloveniju, pa ulazi u Hrvatsku gdje je dužina autoputa oko 490 km do otprilike iznad Metkovića gdje ulazi u Bosnu i Hercegovinu kroz koju je dionica od 90 km. Tada autoput ulazi u Crnu Goru otprilike u visini Grahova, prolazi pored Podgorice i ulazi u Albaniju. Crnogorska dionica je dugačka oko 100 km. Potom prolazi kroz Albaniju u dužini od 330 km gdje ulazi u Grčku te ima oko 440 km do Kalamata. Naravno, prije mosta Antirio-Rio krak se odvaja ka Atini.

  Trenutno stanje na terenu:
  Do Trsta se stiže autoputevima iz pravca juga, zapada i sjevera. Krak kroz Sloveniju je u izgradnji, dok je kroz Hrvatsku skoro u cjelosti izgrađen (fali još nešto manje od deset kilometra) gdje se treba napraviti prelaz za ulaz u BiH i krak koji ide ka Dubrovniku. Kroz BiH se radi na projektovanju ovog puta, od radova na terenu nije ništa počelo, ali ako CG počne sa radom oni mogu da isprate dinamiku izgradnje. U Crnoj Gori se daje prioritet drugom autoputu tako da nije poznato šta će biti sa ovim. Kroz Abaniju je završeno kompletno projektovanje, a izgrađeno je više od trećine autoputa. U narednih nekoliko godina može se očekivati da bude završen dobar dio ovog autoputa kroz Albaniju. Kroz Grčku je većinom završen ovaj autoput.

  Poveznice:
  Ovaj auto-put bi bio najkraća veza Grčke sa zapadnom i jugozapadnom Evropom. Preko budućeg autoputa (koji je u izgradnji) Ploče - Sarajevo - Budimpešta prestavlja i najkraću komunikaciju Grčke, Albanije i Crne Gore sa Srednjom Evropom. S' tim u vezi tranzit kroz Crnu Goru bi se povećao i takođe bi se Crna Gora približila turistima iz srednje i zapadne Evrope.

  Mana:
  Najveća mana ove dionice su granice. Naime, ovaj dio Balkana nije u Evropi pa ima granice. To su: Hrvatska-Bosna i Hercegovina; Bosna i Hercegovina-Crna Gora ; Crna Gora-Albanija ; Albanija-Grčka. Četri granica, ako se naprave zajednički prelazi (na čemu treba insistirati, kao u slučaju Božaja) to su četri (4) zaustavljanja radi granice. U slučaju odvojenih granica to je osam (8 ) zaustavljanja u nešto više 1.000 km (destinacija koju šleper pređe sa jednim rezervoarom i u slučaju dva vozaća za jedan dan). Ovako, zbog graničnih prelaza se 1.000 km prelazi u dva dana, a to opet povečava troškove transporta te ovaj koridor nije velika konkurencija koridoru X (koji ima 3 granice Hrvatska-Srbija; Srbija-Makedonija i Makedonija-Grčka) ili koridoru IV (koji nema granice, sve države su u EU).

  Cjena:
  Tih 100 km uglavnom prolazi kroz povoljan teren koji je većinom i državno vlasništvo. Broj tunela i mostova je izuzetno mali (oko 5% ukupne dionice, ne računajući petlje), tako da bi ta dionica sa priključcima koštala manje od milijardu eura (manje od 10 miliona po kilometru)


  Autoput Bar-Beograd

  Dionica:
  Početak ovog autoputa je u Baru, te izlazi na Skadarsko jezero. Još uvjek nije odlučeno ide li se mostom preko jezera ili se ono zaobilazi. Potom preko Podgorice i Mataševa izlazi na granicu sa Srbijom. Potom preko Ivanjice, Požege, Valjeva i Obrenovca dolazi do Beograda. Usput se sreće jedino sa jadransko-jonskim autoputem kod Podgorice. Dužina autoputa kroz Crnu Goru je nešto manja od 200 km dok kroz Srbiju ima nešto manje od 300 km.

  Trenutno stanje na terenu:
  Do Beograde se stiže autoputem sa zapada i sa jugo istoka što prestavlja tzv. koridor 10. Takođe se dolazi i od sjevera. Isprojektovana je dionica autoputa od Beograda do Požege. Za južnije ne postoji projekat još uvjek. Pošto ovaj put nije u međunarodnim koridorima nije prioritet Srbije. Moraju da rade na poboljšanju koridora 10 i to je prioritet iako je pored boljih uslova saobraćaja tranzit smanjen za više od 30% (razlog je ulazak Bugarske i Rumunije u EU pa se transport iz Turske vrši daljim i bržim putem da u ostatak Evrope jer se ne moraju zaustavljant na granici). Za dionicu puta kroz Crnu Goru manje više se sve zna, no i dalje djeluje neralan početak radova (pravi početak radova a ne slikanje pred kamerama).

  Poveznice:
  Ovaj auto-put povezuje Crnu Goru sa koridirom 10 i samo bi Crna Gora imala koristi od ovog puta. S' tim u vezi ne treba očekivati povećanje tranzita sobraćaja u većem obimu nego što je sada na magistralnim putevima. Opterećenje (i isplativost puta) će rasti samo ako luka Bar značajno poboljša svoje poslovanje, a s' tim u vezi i cjelokupna druga privreda Crne Gore. Zbog toga se ne mogu očekivati krediti evropskih institucija za ovaj put. Zbog toga što bi ovaj autoput bio najbrža veza Srbije sa morem može se očekivati nešto veći promet u doba turističke sezone, ali ne u nekoj značajno većoj mjeri jer bi se taj promet zasnivao uglavnom na vozaće iz Srbije i Crne Gore, dok bi vrlo mali procenat drugih državljanja koristio ovaj autoput. Zbog toga se ovo smatra lokalnim autoputem i apsolutno ne prestavlja prioritet kod vlade Srbije (osim u političkim prepucavanjima).

  Mana:
  Cjena. Uloženi novac u put (i da je znatno manji) neće povećati u značajnoj mjeri obim saobraćaja upravo jer je ovo lokalni autoput (govorimo u okvirima Evrope). Takođe dobar dio autoputa vodi dionicom koju nazivaju iz ,,ničega u ništa'' a to je dinica sjevenije od Berana (do Boljara) i južnije od Požege. Ta dionica južnije od Požege je i najskuplja za izgradnju te zbog toga se neće još dugo vremena insistirati na tom ,,bacanju novca''. Lijepo bi bilo imati ovaj autoput, ali upravo zbog situacije ,,uloženo-dobijeno'' niti jedna relevatna finansijska ustanova neće odobriti sredstva za izgradnju ovog auto-puta. Neki manje relevatni bi zauzvrat da uzmu uz autoput i nešto ,,u paketu''.

  Cjena:
  Otprilike oko 2,5 milijarde eura što znaći oko 14 milona po kilometru u prosjeku. Odnosno, zbog konfiguracije terena zahtjeva puno mostova i tunela te je kilometar ovog puta zapreko 40% skuplji od kilometra jadransko-jonskog autoputa.

 23. #1273
  Join Date
  Apr 2011
  Location
  Bar
  Posts
  4,167
  Rep Power
  68724

  Default

  Одобрен кредит.
  http://www.cdm.me/ekonomija/exim-ban...o-kraja-godine

  Колико ја схватам остаје још да кинески парламент потврди одобравање кредита, да се потпише уговор са банком и онда да се све то фино ратификује у нашем парламенту и да се донесу потребни закони.
  Изгледа да је почетак радова на првој дионици врло извјесан.
  Црногорце је одржало црногорско срце.

 24. #1274
  Join Date
  Apr 2006
  Location
  Podgorica
  Posts
  22,480
  Rep Power
  213986

  Default

  aj bože, ali sam ja prestaala da vjerujem u bilo što da valja u ovoj državi...
  Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
  ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

 25. #1275
  Join Date
  Feb 2004
  Posts
  37,453
  Rep Power
  183893

  Default

  samo da ne bude da se spuca 800 miliona do Mateševa i da to ostane tako, pa da se vozimo gore dolje ka maniti
  She is only here to annoy herself!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Replies: 0
  Last Post: 12-07-08, 13:44

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •