Treba podrzati svaku ljubav, a narocoto ako spaja "nespojivo" , jer razlike treba premoscivati a ne jos glupo i na nesrecu produbljivati.![]()
Vase misljunje ako se zaljubi cura u momka druge veroispovesti,treba li podrzati takvu vezu,ili biti protiv.
Treba podrzati svaku ljubav, a narocoto ako spaja "nespojivo" , jer razlike treba premoscivati a ne jos glupo i na nesrecu produbljivati.![]()
Conditioning is what makes us feel ignorant, and our apathy feeds our hate.
Ja ne bih moga s njom ako navija za partizana![]()
She is only here to annoy herself!
Moja mozda najkvalitetnija, definitivno sa najmanje trzavica, i najduzha veza do sad (iako mozda ne najvece zaljubljivanje i vezivanje... ma, i glupo je sve to porediti) je bila sa curom druge vjeroispovjesti. Oboje smo bili i jesmo "vjernici" (uh, kako neshto ne volim ovaj izraz
), znaci oboje svjesni onoga sto jeste i neka filosofska sustina i slicnosti i razlike nasih vjera. Ona je postila svoj post koji se eto bas nocas zavrsava (taman me ovaj topic fino podsjeti da ne zaboravim da chestitam Bajram sjutra:mrgreen
- i tokom dana za vrijeme Ramazana se ne bi gledali, tek uvece kad bi se post prekidao, "posle Iftara a prije Sufura"
, i to je sve bilo i meni i njoj simpaticno; vodio je pod Ostrog i na Cetinje, ja nosio njenu a ona moju brojanicu... I sve nas to na neki nachin vezalo. Naravno, ne moram da pricam da je ona kod svojih kuci imala zesce probleme zbog veze; moji su opet potpuno liberalni po tom pitanju...
Dakle, neko moje misljenje - apsolutno i 1000% podrska za jednu ovakvu vezu. Curama je uvijek teze, takva smo neka sredina, i momak uvijek mora da pokaze razumijevanje i da bude podrska...
A sad, postoji neke stvari na koje se ja malo mrshtim kad chujem: "Slusham Stinga i Led Zeppelin", ili "kako Paolo Coelho fino i osjecajno pishe", ili ne daj Bozhe "Navijam za Partizan, Sasha Curcic je kralj, dacu ti CD pjesama sa Juga":mrgreen:
Ma sve bi se to nekako prezivjelo, ali da navija za Liverpool, i drzi sliku Stevena Gerrarda iznad kreveta... Uh, preko nekih stvari i principa se stvarno ne moze preci:mrgreen:
Just to slip the skin...
Ja mislim da odgovor na ovo pitanje ima mnogo šire razmjere od ovih na koje vi mislite i po nekim nepisanim normama zastupate.
Teorija nije praksa :P.
Ja jesam za ljubav, ali kad bih sebe stavila u navedenu poziciju... morala bih dobro da razmislim... Pošto nijeste pristupili temi na odgovarajući način, ja ne želim dalje da filozofiram :-).
Ma, samo se vi volite.
Always smiling :-)
imam predlog kako da se rijesi problem ''druga vjera'' jednostavno je...budite ATEISTI![]()
E dobra tema,da,ali muka mi je sad da pishem o tome puno,ali ipak moram reci da sam ne jednom,nego masu puta proklinjao nechije ocheve i bratove tj. psovao, zbog takvih za moj pojam ,debilno bolesnih stavova!
Zamislite situaciju da se zajedno i istovremeno molite istom Bogu? A sad zamislite suprotno ... :blah:
Lijepo je meni moja majka uvijek govorila "sine, cuvaj se opasnog snijeznog covjeka". I tako sam postao ateista![]()
- Ladan ko taština duša -
Zar je etnicka i religijska pripadnost bitna ako se dvoje stvarno i iskreno vole?
Ne bi bilo fer razdvajati ih.
Najteza stvar na svijetu je otarasiti se onoga ko nece da ode i zadrzati onoga ko nece da ostane
Ortodoksni vjernici nece nikada ni pokusati da uspostave vezu sa pripadnikom druge vjere jer je njima vjera najvaznija u zivotu. Onima koji ljubav imaju na prvom mjestu moguce je prevazici svaku razliku i u stvarnosti napraviti prakticne kompromise o dogovore. No, da ne bi bilo zabune, ne govorim samo o ljubavi kao emocijama, vec i kao iskrenom i otvorenom odnosu.
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Mozemo svi pricati o podrzavanju onako bez ucesca, i otvorenog uma. Ali Balkan je 'bure baruta' i jako nezgodno podrucje za opstanak ovakvih ljubavi. Samo oni koji prodju kroz to, a nemaju podrsku najblizih, znaju kako je tesko. Za djevojke posebno.
Znam za mnogo primjera skrivanja od nacionalisticki nastrojenog brata, njegovog drustva, oca... izlazaka u velikom drustvu, laganja, osvrtanja do besvjesti... Ljubav tu dolazi u paru sa strahom i konstantnim samoispitivanjem - ''da li grijesim ili ne''.
E sad, mozda oni koji su nezavisni od svoje porodice i spremni da ih ''razocaraju'', nekako i uspiju odrzati takvu vezu, pod uslovom da se radi o pravoj ljubavi. Jer obicno se ispostavi da su razlike ipak nepremostive (posebno na duze staze, kada bi doslo do braka i djece).
Na pdf ''Religija'' odgovorise mi da je za brak potrebno da oboje budu vjernici, tako da religija - bilo koja - to ne podrzava.
https://forum.cdm.me/showthread.php?t=27949&page=17
Last edited by SnowQueen; 12-10-07 at 12:54.
Patis dok shvatis da patis,a kad shvatis da patis patis jer si shvatio da si uzalud patio
Druge nit podrzavan, nit ne podrzavam.
Za sebe znam da mi se to ne moze desitJa se posvadjam oko politike je li Srbin ili Crnogorac a kamoli jos da je druge vjere:lolblue: Mada, Katolici imaju neki poseban seksipil, pa dolaze u obzir
![]()
Osoba se svidi izgledom i/ili ponasanjem a ne vjerom u Boga.
Glupo je razmisljati na taj nacin. Jedino sto se situacije mogu zakomplikovati kada je u pitnju prelazak na fizicki akt ljubavi - sex. Ali to je vec druga prica.
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Caesar`s wife must be above suspicion
Hvala vam sto ste uzeli ucesce u ovoj temi,sve u zivotu imam nadjo i zenu koju zavole i ona mene,ali njeni roditelji unistise sve to.Nisam ja birao u koju cu se veru rodit,za mene postoji samo covek i necovek,22 godine sam vani i nikada nisam razlikovao vere zar nismo svi od iste crvene krvi,90% ratova se vodi zbog vere a zasto zbog nekih fanatika,za mene je najveca VERA LJUBAV.
Ratove pokrece nekolicina zbog novca, a narod ratuje zbog razlicitosti - najcesce vjerskih (da ih nema, onda bi ratovali zbog boje ociju ili kose).
E zbog posljedica tih ratova, jedina istinska religija - LJUBAV na tim mjestima biva zakopana.
A, malo je onih koji imaju snage, vjere i volje da je ponovo ozive.
Ljubav tesko opstaje i kad nema prepreka, a jos teze kada je kao kod nas ''zabranjena''.
Ali, srcu niko ne moze zabraniti nista, pa tu moze da traje duuuuuggoooooo.....
''Ako me ikada sretnes u ovom ukletom gradu
ostani mirno na istoj strani plocnika
Ne stavljaj ruke na lice, nemas sto od mene kriti
glavu gore - nama je ljubav lozinka
Ne pitaj je li pravedno sto nas je prekrio mrak
ni to sto nismo zajedno - pusti suzu, daj mi znak:
Da jos nije prestalo, da nikad nece prestati
mogu proci stoljeca, mogu ti i umrijeti
A ti me nisi prestala i nikad neces prestati
ljeta, zime, proljeca - za tebe cu zivjeti i pjevati
Ljubav je slijepa i luda - ne zna za Boga ni suda
al' lijepo pjeva i lijepo dusu odjeva''
Last edited by SnowQueen; 12-10-07 at 14:33.
Patis dok shvatis da patis,a kad shvatis da patis patis jer si shvatio da si uzalud patio
promijeni svoju vjeru u njenu i imas zadovoljne njene roditelje, tebi sve isto i njoj sve isto,...
naravno da je treba podrzati!
i ne treba dozvoliti ni roditeljima ni nikome da ti to uniste...bori se for your love.
meni se nikad nije desilo tako nesto tako da bas ne mogu da tvrdim sto bi bilo i slicno ali i da se desilo mislim da ne bih dozvolila nikad da mi neko to unisti pa ne znam koliko blizak da mi je.
Closer,
No hesitation,
Give me,
All that you have
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks